Sırrı Süreyya Önder: Ahmet Davutoğlu 'Rojava kırmızı çizgimiz değil' dedi

Çözüm süreci ile ilgili açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Devlet ve güvenlik bürokrasisi için Rojava kırmızı çizgimiz değildir" dediğini iddia etti.

Abone ol

DUVAR - HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, TBMM'de yaptığı konuşmada çözüm süreciyle ilgili açıklama yaptı. Önder, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Rojava bizim kırmızı çizgimiz değil" dediğini öne sürdü.

Dolmabahçe deklarasyonun ardından silahsızlanma kongresi için çağrı yapılacağını söyleyen Önder, "Devlet ve hükümet heyeti Sayın Öcalan’a ısrarla ricacı oldular; 'Bu deklarasyondan önce silahsızlanma kongresi için çağrı verin' diye" şeklinde konuştu.

'ÖCALAN SİLAHSIZLANMA KONGRESİ İÇİN TARİH AÇIKLAYACAKTI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk demecinde olumlu konuştuğunu aktaran Önder, "Sayın Öcalan da -oradaki heyet de Sayın Öcalan diyor- deklarasyonu okuduktan sonra 'İzleme kurulu gelsin, İmralı’da kurulan üst katta, oluşturulan konferans sistemiyle, orada kurulan masada, heyetin huzurunda silahsızlanma kongresi için tarih açıklayacağım' dedi. Tarih konusunda da mutabakat vardı, Newroz’a yetiştirilmeye çalışılıyordu" dedi.

'HANGİ DEVLET?' 

Çözüm süreci için kurulacak izleme heyetinin büyük kısmının hükümet tarafından önerildiğini kaydeden Önder, konuşmaların kayıt altına alınması istendiği için heyeti oluşturulmadığı söyledi.

Bunun üzerine heyette olacak isimlerin medyaya sızdırıldığını ifade eden Önder, hükümetin HDP'yi suçladığını belirtti. Önder, "Birlikte RTÜK’ten tespit ettik ki, isimler hükümete yakın bir yayın organından çıkmış. Hükümet bize 'Tamam bizden çıkmış' dedi. 'Hangi devlet' sorusunun cevabı bu yüzden önemli. Barışı isteyen mi, barışı sabote etmeye çalışan mı?" diye konuştu.

'EN ÇOK EMEK HARCAYAN KİŞİ İÇERDE'

Dolmabahçe deklarasyonunun oluşmasında en çok emeği olan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in, cezaevinde olduğuna dikkat çekti. Baluken'in yer aldığı heyetin hükümetle 117 kez toplantı yaptığı dile getiren Önder, "Hepsi ortak bir dil yakalamak, kanın akmasının önüne geçmek içindi" dedi.

'ROJAVA KIRMIZI ÇİZGİMİZ DEĞİL'

Sırrı Süreyya Önder, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla yaptıkları bir görüşmede “Başlangıçta Rojava, çözüm sürecinin gündeminde değildi. Ne oldu da Rojava’yı tartışmaya başladık ve ileri gidemiyoruz?” dediğini öne sürdü.

Davutoğlu'na "Rojava çözüm sürecinin kilidi değil, açılacak kapısı olma imkanını barındırıyor” şeklinde cevap verdiğini söyleyen Önder, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Ayrıca askeri bir güç olarak Ortadoğu’ya müdahil olmamızın kıymeti olmadığını, bizim Misak-ı Milli dediğimizin gevşetilmiş sınırlarla 'halklar evine' dönüşebileceğini ifade ettim. Bölge halklarının dikkatini çekecek tek yaklaşımımızın demokratik bir teklif olacağını söyledim. Davutoğlu da, 'Sayın Önder, lütfen onlara söyleyin, devlet ve güvenlik bürokrasisi için Rojava kırmızı çizgimiz değildir' dedi.

Herhangi bir bakan, grup başkanvekili ya da Davutoğlu, 'gerçek onun anlattığı gibi değil' desin, hemen özür dileyeceğim." (HABER MERKEZİ)