Sırrı Süreyya Önder, AK Partili Nasıroğlu'yla görüştü; Madenciler açlık grevine ara verdi

Bağımsız Maden İş, TBMM Başkanvekili Önder'in, AK Partili vekil-patronla yaptığı görüşme sonrası "müzakere yolunun açıldığını" duyurdu: Açlık grevine ara verip, görüşmeler için Soma'ya gideceğiz...

Abone ol

DUVAR - AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Manisa Soma'daki Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları ve haklarını talep ettikleri için işten atılan ve 52 gündür direnen madenciler, 'müzakere yolunun açıldığını' duyurdu.

DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in, AK Parti Batman Milletvekili ve Fernas patronu Ferhat Nasıroğlu'yla yaptığı görüşmenin ardından işçiler 3. gününe girdikleri açlık grevine ara verme kararı aldı.   

Önder'in temasları sonucu "bir işçi heyetiyle Fernas yetkilileri arasında yapılacak görüşmenin kesinleştiğini" ifade eden Bağımsız Maden İş Sendikası, süreç nedeniyle aldıkları kararları şöyle açıkladı:  

"Müzakere yolu açıldı!

Direnişimizin 52, açlık grevimizin 3. gününde; bir işçi heyetiyle Fernas yetkilileri arasında yapılacak görüşme kesinleşti. Cuma günü Soma’da yapılacak görüşmenin olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz.

Talebimizle sorunun çözümüne dair inisiyatif alan sayın Sırrı Süreyya Önder’in davetiyle sayın Abdullah Güler’in ve sayın Ferhat Nasıroğlu’nun katılımıyla gerçekleşen görüşme sonucunda gelinen aşama ışığında aldığımız kararları açıklıyoruz:

- Açlık grevine 00:00 itibariyle ara verdik.

- Görüşmeleri gerçekleştirmek üzere yarın 12:00’de Ankara’dan Soma’ya yola çıkıyoruz.

- Yapılacak görüşmelerin ardından çıkan sonuçlara göre direnişin sonucunu ya da devamını duyuracağız.

- İşçi heyeti; ilk atılan 2 işçi, eylemler sırasında işten atılan 1 işçi ve halihazırda atılmamış 2 işçiden oluşacak.

- Bütün Ankara halkını yarın saat 12:00’de madencileri Kurtuluş Parkı’ndan uğurlamaya, bütün Soma halkını ise saat 21:00’de Millet Bahçesi önünde karşılamaya çağırıyoruz.

Madenciler kazanacak! Hep beraber kazanacağız!"

ÖNDER İŞÇİLERİ ZİYARET EDEREK GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

Öte yandan Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Nasıroğlu ile görüşmesinin ardından DEM Partili milletvekilleriyle birlikte Kurtuluş Parkı'na giderek işçilerle bir araya geldi. 

‘İŞÇİLER KENDİ İRADELERİYLE BELİRLEYECEKLER’

Burada konuşan Önder, başından beri işçilerin yanında durmaya çalıştıklarını söyleyerek “Fakat gelinen noktada bir tıkanıklık vardı. İşçi arkadaşlar benden ricacı oldular bu tıkanıklığı aşmak için. Onların çizdiği çerçeveyi muhataplarına aktardım. Bu tıkanıklığı aşma noktasında önemli bir mesafe kat ettik. Maden bölgesinde işçilerle görüşeceklerini, kimseyi mağdur etmeyeceklerini, karşılıklı mutabakatla bu süreci halis bir sonuca ulaştıracaklarını söylediler. Biz işçiler adına pazarlık yürütecek ya da şartları konuşacak bir çerçevenin içinde değiliz. Sadece onların yanında durarak seslerini duyurmakla sınırlıyız. Bu anlamda bir ön mutabakata sağlanmış duruyor. Gerisini işçi arkadaşlar kendi iradeleriyle belirleyecek” dedi. 
İşçilerden Eyüp Can ise “Sırrı Süreyya Önder bu işe dahil olduğunda bu işi başarabileceğini düşünüyorduk. Bunda da yanılmadığımızı gördük. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi. 

‘ÇABAMIZ ONURLU BİR MÜZAKERE ZEMİNİ OLUŞSUN DİYEYDİ’

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu da Önder’in hasta olmasına rağmen burada olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Görüşmesinin içeriğini bize iletti. Birazdan biz de değerlendireceğiz. Kendisi aracı konum almayı reddeden bir tutumla bu sürece dahil oldu. Öncesinde başka insanların devreye girmesi için de çabası oldu, onun için de teşekkür ederiz. Bütün çabamız onurlu bir müzakere zemini oluşsun diyeydi. İşin diplomasi boyutu da çok zorlu oldu. Biz değerlendirmemizi yapacağız, kendisine çok teşekkür ederiz.” 

(HABER MERKEZİ)