'Sırtımı çek abi, ne olur ne olmaz!'

Diyarbakır'ın kayyım atanan Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde çalışan temizlik işçilerinin iş kıyafetlerindeki Kürtçe yazılar kaldırıldı. "Başkanları hapse atmış adam, bunu mu değiştirmeyecek abi" diyen bir işçi resmini çekmek isteyince "Sırtımı çek abi. Ne olur ne olmaz" diyerek arkasını dönüyor.

Abone ol

DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Nisan Cumartesi günü Diyarbakır'da toplu açılışlar yaptı ve Diyarbakırlılardan, Anayasa değişikliğini öngören referandumda evet oyu kullanmasını istedi. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada vaatlerde de bulundu.

Erdoğan'ın "Kayyım geldi, ne güzel oldu" mealindeki cümleleri, kendisini karşılamaya gelenlerden , ön saflardakiler hariç, pek iltifat görmedi. Arka taraflarda başka şeyler konuşuluyordu. Kulp'tan gelen birkaç yaşlı adam, evlerine dönme telaşı içindeydiler ve "Bitmeden gidemez miyiz?" diye soruyorlardı birbirlerine. Bingöl'den gelenlerin yanlarında getirdikleri tütünleri alınmıştı arama noktasında. Uygulamaya pek anlam vermemişler, ama kabullenmişlerdi.

KÜRTÇE MESELESİ

Erdoğan, Kürtçeye yönelik yasakların kendi dönemlerinde kalktığını da hatırlattı. Kurslar açıktı, kitaplar basılıyordu. İnsanlar hapishaneye düşen yakınlarıyla rahatça Kürtçe konuşabiliyorlardı. Yaklaşık 10 bin Kürt siyasetçinin hapiste olduğunu düşünün, bu lütuf yabana atılır gibi değil. Kürtçe yayın yapan televizyon 'kanalı' vardı artık. Buradan kast ettiği TRT Kurdi olmalıydı. Zira Kürtçe yayın yapan çok sayıda televizyonun ekranı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmıştı.

Kürtçe oyunlar sahneleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu kapatılmıştı. Atanan kayyımlar belediyelerin Kürtçe eğitim veren kreşlerin müfredatını değiştirdiler ve fiilen Kürtçe eğitime son verdiler.

Kayyım atanmadan önce belediyelerde Kürtçe ve Türkçe hizmet veriliyordu. Kayyumdan sonra belediyelere girmek, bariyerlerden ve polis ablukasından dolayı başlıca sorun oldu.

'YENİ İŞ KIYAFETLERİ DAĞITILDI'

Hem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde hem de diğer belediyelerde Kürtçenin yavaş yavaş bitirildiğini gösteren ibareler var.

Hatırlanacağı gibi Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atanan kaymakam Cumali Atilla'nın ilk icraatı, belediye tabelasından Amed'i kaldırmak olmuştu. Ardından tiyatronun kapatılması, kreşlerden Kürtçenin kaldırılması gelmişti. Kürtçeye yönelik şimdiki son icraat ise temizlik işçilerinin giydiği iş kıyafetlerinden Kürtçenin kaldırılması oldu.

Kıyafetlerde daha önce Kürtçe ve Türkçe yazılar bulunurken, işçilere dağıtılan yeni elbiselerde sadece Türkçe yazı yer alıyor.

Adını vermek istemeyen bir işçi, "Bunlar bize yeni verildi. Başkanları hapse atmış adam, bunu mu değiştirmeyecek abi" diyerek dile getiriyor tepkisini.

'HER ŞEY GÜZEL OLACAK MI?'

İşçinin sırtındaki üniformada "Her şey çok güzel olacak" yazıyordu. Bunu sordum işçiye, "Her şey güzel olacak mı?" dedim. "İnşallah" dedi önce, sonra elindeki süpürgeye iyice yaslanarak, "İki yıl sonra göreceğiz" dedi. İki yıl sonra derken önümüzdeki yerel seçimleri işaret ediyordu. Fotoğrafını çekmek istedim. "Sırtımı çek abi" dedi, "Ne olur ne olmaz."

İş kıyafetlerinden Kürtçe yazıyı kaldırma uygulaması Diyarbakır'ın merkez ilçesi Yenişehir Belediyesi'nde de başlamış. Burada çalışan temizlik işçilerinin iş kıyafetlerinden de  Kürtçe yazı kaldırılmış. İşçiler, "Bunları taşeron firma verdi bize" diyor. İtiraz etmemişler, böyle bir şanslarının olmadığını söylüyorlar. Ama şu cümleyi eklemeden de edemiyorlar: "Kürtçe yazı kalsaydı ne olacaktı ki? Onlar sırtımızdan silse de biz Kürtçe konuşuyoruz işte."

Kayyımın talimatıyla mı kaldırıldı üniformalardan Kürtçe yazı? Taşeron firma kayyımın şimşeklerini üzerine çekmek istemedi de kendi inisiyatifiyle mi kaldırdı Kürtçe yazıyı? Öğrenmek mümkün olmadı. Ama Kürtçenin belediyelerden uzaklaştırıldığını gösteren son uygulamalardan biri olduğunu söylemek mümkün.