Sisi: Çocuklarınızı devletin doyurmasını beklemeyin

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, ailelere verilen destekte kesintiye gidileceğini açıkladı. Sisi, yeni evlenen çiftlerin 'çocuklarını devletin doyurmasını beklememesi gerektiğini' söyledi.

Abone ol

DUVAR - Nüfusu 102 milyonu geçen ve yoksulluğun derinleştiği Mısır'da, aile planlaması konusunda hükümetten yeni bir adım geldi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, ekmek, pirinç ve şeker gibi temel gıdalar için ailelere verilen desteğin sınırlandırılacağını açıkladı. Sisi, bu destek için dağıtılan karnelerin artık iki kişiyle sınırlandırılacağını söyleyerek, yeni evlenenlerin 'çocuklarını devletin doyurmasını beklememesi gerektiğini' söyledi.

Mısır'da nüfusun yaklaşık yüzde 30'u hükümetin belirlediği yoksulluk sınırının altında yaşarken, Tedarik Bakanlığı tarafından dağıtılan karnelerden 60 milyondan fazla kişi yararlanıyor. Bugüne dek, yeni doğan çocuklar da bazı ürünlerin indirimli alınmasını sağlayan karne sistemine ekleniyordu.

Sisi ise bugün bir açılışta yaptığı konuşmada, "Yeni evlenen çiftlere karne vermeyeceğiz. Evlenip devletin size karne vermesini nasıl bekleriniz?" dedi. Sisi, "İnsanların kafasında bir kültür oluşmuş ve sadece bizim ülkemizin halkı bir şeyleri ve hizmetleri değerinden daha aza satın almayı, çocuklarını başkasının doyurmasını bekliyor" diye konuştu. 

Mısır Cumhurbaşkanı, yeni kararın geçmişte karne sistemine yazılan kişileri etkilemeyeceğini ama bundan sonra verilecek her yeni kartın sadece iki kişiyi kapsayacağını söyledi. Sisi, değişimin ne zaman yürürlüğe gireceğine dair bir ayrıntı vermedi.

Birçok ekonomist, dünyanın en büyük buğday ihracatçısı ve Arap dünyasının en büyük nüfuslu ülkesi olan Mısır'ın ekonomisini modernize etmesi için devlet desteklerini sınırlaması gerektiğini düşünüyor.

Öte yandan, nüfusu Şubat 2020'de 100 milyonu geçen ülkede Sisi ve hükümeti aile planlaması konusunda bir dizi adım atmış, kırsal kesimlerdeki geniş aile geleneğine karşı 'İki çocuk yeterli' kampanyası başlatmıştı. (DIŞ HABERLER)