Sisi'nin 'yeni Tahrir Meydanı' projesine tepki: Halka yabancılaştırıldı

Mısır hükümetinin, ülkenin siyasi tarihinde büyük bir simgesel önem taşıyan Tahrir Meydanı'nı yenileme projesi tepki çekti. Abdülfettah Sisi'nin yönetimi, 'meydanın halka ait olmadığı' mesajını vermeye çalışmakla suçlanıyor.

Abone ol

DUVAR - Mısır'da hem Hüsnü Mübarek'in hem de Muhammed Mursi'nin yönetimine karşı kitlesel protestoların merkezi olan Tahrir Meydanı yenilendi. Ancak Kahire'nin tarihi meydanına bir UNESCO Dünya Mirası'ndan sfenksler getirilmesi ve çok sayıda özel güvenlik korumasının yerleştirilmesi tepki çekti.

Yetkililer, meydandaki yeni ışıklandırma düzeni ve binaların yeniden boyanması ile Tahrir'in Avrupa'nın ünlü meydanlarına benzer şekilde yenilendiğini savunuyor. Sosyal medyada yeni meydanı beğendiğini söyleyenler de var. Ancak Tahrir kadar simgesel bir alandaki bu değişim, birçoklarından tepki çekti.

'GÜVENLİK KORUMALARI YAYALARI UZAKLAŞTIRIYOR'

Geçtiğimiz haftalarda Mısırlı Falcon Group şirketinden güvenlik görevlilerinin meydandaki anıtlara yaklaşanları uzaklaştırdığı belirtilirken, projeye tepki gösterenler 'yeni meydanın gelecekteki protestolar üzerindeki kontrolü artıracak şekilde tasarlandığını' savunuyor. Arkeologlar da, yoğun bir kavşağa yerleştirilen kumtaşından yapılmış dört sfenksin korunması konusunda endişeli.

'BU, DEVLETE AİT BİR MEYDAN' MESAJI

Cambridge Üniversitesi'nde tarih profesörü olan ve 2011'de Mübarek karşıtı protestolara da katılan Halid Fehmi, "Bence ana mesaj, halkın meydana ve meydanın halka ait olmadığı yönünde. 'Bu, devlete ait bir meydandır' deniyor" tepkisini gösterdi. Reuters'a konuşan 25 yaşındaki Uber şoförü Muhammed Abdo da, meydanın yenilenmesini israf olarak gördüğünü, sıradan halkın oturup dinlenme alanlarının ellerinden alındığını söyledi: "Burayı kapatıyor, 'onu veya bunu yapamazsın, oraya oturamazsın' diyorsunuz. Eskiden herkese açıktı."

UNESCO KÜLTÜR MİRASINDAN SFENKS GETİRİLDİ

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Luksor bölgesindeki Karnak Tapınakları'ndan, Kahire'ye 500 kilometre uzaktan getirilen dört koç başlı kumtaşı sfenksin meydanın merkezindeki obeliskin çevresine yerleştirilmesi de tepki çekti. Uzmanlar  granit obeliskin iklim ve hava kirliliğine dayanabileceğini söylese de, sfenkslerden endişeli. Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nden Mısır uzmanı Salima Ikram, havadaki kirle karışık yağmurun sfenkslere zarar verebileceğini söyledi. Hükümet yetkilileri ise bu teze karşı çıkıyor.

HEM MÜBAREK HEM MURSİ PROTESTOLARININ EV SAHİBİ

Tahrir Meydanı 2011'de, Mısır'ın 30 yıllık cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifaya götüren halk isyanıyla gündeme gelmişti. Ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise iki yıl sonra tüm yetkileri kendi elinde toplayan bir kararname çıkarınca milyonlarca kişi tarafından yine Tahrir'de protesto edilmişti.

KİMLİK SORMAK YAYGINLAŞTI

Mursi'yi kanlı bir darbe ile görevden alan, ardından da cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan eski genelkurmay başkanı Abdülfettah Sisi de geçtiğimiz eylül ayında yine Tahrir'de, küçük çaplı protestolarla karşılaşmıştı. Bu tarihten itibaren Tahrir Meydanı çevresindeki güvenlik önlemleri artırılmış, yayalara sık sık kimlik sorulmaya başlanmıştı. (DIŞ HABERLER)