Şişli'de zam protestosu: 'Geççek' diyerek faturaları yaktılar

Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi, hayat pahalılığını ve zamları protesto etti. Onlarca kişi yanlarında getirdikleri elektrik ve doğal gaz faturalarını yaktı.

Abone ol

DUVAR - Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi, “Zamlar geri alınsın” talebiyle bugün, İstanbul'un Şişli ilçesindeki Cevahir AVM önünde bir araya geldi. Onlarca kişi ellerindeki dövizlerle hayat pahalılığını ve zamları protesto etti.

Enerjiden temel gıdaya yapılan zamlara karşı tepkiler devam ediyor. Her ne kadar KDV indirimi yapılsa da, gıdada fiyatlar artmaya devam ediyor.

Zamlara Karşı Şişli İnisiyatifi de bu hayat pahalılığına ve zamlara dikkat çekmek için bugün basın açıklaması yaptı. Eyleme katılanlar yanlarında getirdikleri faturaları, Tarkan'ın dün yayınlanan “Geççek” şarkısı eşliğinde yaktı.

“Zamlar geri çekilsin, sebep olanlardan hesap sormak istiyoruz”, “Ampulü söndür”, “Faturaları ödemiyoruz”, “Zamlar geri alınsın” yazılı dövizler ile tencere ve tavalarla zamları protesto etti.

Zamlara karşı tepkilerini ortaya koymak, zamların sorumlusu olarak işaret ettikleri iktidara yönelik protestolarını ve taleplerini dile getirmek için Şişli’de faaliyet gösteren çok sayıda kurumun bir araya gelerek oluşturduğu Şişli İnisiyatifi'nin açıklamasında, “Yağmur gibi gelen zamlar, hızla artan hayat pahalılığı, sabit gelirlinin en büyük düşmanı olan yüksek enflasyon, hayatımızı çekilmez hale getirdi” denildi.

Açıklamada elektrik başta olmak üzere akaryakıt, doğal gaz, ulaşım, temel gıda ve tüketim maddelerine yapılan zamlar yoksulluğu derinleştirdiği belirtildi.

'YASTIK ALTINDA ALTIN MI KALDI?'

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, zamlara katlanmak zorunda olmadıklarını söylemek için bir araya geldiklerini belirtti.

“Bize tasarruf edin diyenlerin, bir eli yağda bir eli balda” diyen Gülüm, “Bunları diyenler gelsinler halkın içinde açıklasınlar. Yastık altını getirin diyorlar. Kaldı mı yastık altında altınlar? Bize hayal anlatıyorlar. Zamların kaynağı 5'li çete gibi sermaye gruplarının daha da büyümesi içindir. Emeği harcanan biziz. Biz kadınlar daha da yoksullaştık. Onlar bir avuç. Biz milyonlarız. Biz kazanacağız. Ampulleri de söndüreceğiz” diye konuştu.

'ÇOCUKLARIMIZ YATAĞA AÇ GİRİYOR'

Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Başkanı Ayfer Koçak da "Kendi yarattıkları ekonomik krizin faturasını halka yıkmaya çalışıyorlar. Bizim cebimizden aldıklarıyla 5'li çeteyi ve yandaşlarını besleyip zenginleştirirken halkı sefalete sürüklüyorlar. Açlık sınırının 6 bin lirayı, yoksulluk sınırının 14 bin lirayı bulduğu ülkemizde halkın yarısı açlık sınırının altında gelirle yaşamaya çalışıyor. Milyonlarca emeklinin aylık 2 bin lira civarındaki maaşlarıyla hayatta kalmaları isteniyor. Milyonlarca emekçinin 4 bin 253 liralık asgari ücret seviyesinde gelirleriyle geçinmeleri isteniyor" dedi.

"Salatalık ve domates 30 liraya, patlıcan, kabak 40 liraya çıkmış. Kuru soğan ve patates bile 5-6 lira olmuş" diyen Koçak, şunları söyledi:

"Önceden azar azar alıyorduk; şimdi hiç alamaz olduk. Ay sonunu getiremiyor, geçirmiyoruz. Üç öğünü ikiye indiriyoruz. Tencerelerimiz daha az kaynıyor. Çocuklarımız yatağa aç girmeye başladı. Sağlıklı beslenemiyoruz. Kaloriferimizi yakmaktan korkuyoruz; ısınamıyor, üşüyoruz. Faturalarımızı ödeyemiyoruz. Komşuya, eşe, dosta, akrabaya, bankaya daha çok borçlanıyoruz. İnsanları karlı-soğuk havalarda ucuz ekmek, yağ, pirinç kuyruğuna muhtaç ettiler. Ama, hiç utanmıyorlar. Çünkü, halkın derdiyle dertlenmiyorlar. Her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz. Bedenen ve ruhen tükeniyoruz. Yoksuldan alıp zengine veren, halkı daha da yoksullaştıran bu politikalara tahammülümüz kalmadı. Bıçak kemiğe dayandı. Artık yeter diyoruz. Bu gidişe sessiz kalmayacağız, değiştireceğiz."

'ESNAF ÇARESİZ, PERİŞAN'

Toplanan kalabalığa seslenen Koçak, "Devletin 32 kuruşa ürettiği elektriğe neden 2 lira 6 kuruş ödüyoruz. Aradaki altı katı bulan fiyat farkı, bizlerin cebinden alınıp, enerji dağıtımını yapan Cengiz, Kolin, Limak, Çalık, Kiler, Sabancı, Zorlu gibi şirketlerin kasasına akıtılıyor. Elektrik ticari bir mal değil, toplumsal bir hizmettir, bir yaşam ve tüketici hakkıdır. Bizler, elektriği, devletin ürettiği ve sunabileceği en ekonomik şartlarda kullanmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yandaşlara peşkeş çekilen elektrik dağıtım hizmetlerinin özel sektörün elinden bedelsiz alınmasını ve kamu yararına uygun olarak yönetilmesini talep ediyoruz" diyen Ayfer Koçak sözlerine şöyle devam etti:

"İktidar kaşıkla verip kepçeyle alıyor. Asgari ücrete yapılan zam iki ayda kuş oldu. Markette, sokakta, pazarda her şey ateş pahası; el yakıyor, cep yakıyor. Yüzde 100’ü aşan enflasyon ve hayat pahalılığı altında yaşamayı kabul etmiyoruz. Esnaf çaresiz, perişan vaziyette. Neredeyse kirası kadar elektrik faturası gelen esnafımız batıyor. Borç batağındalar. İflasa sürükleniyorlar. Onların yüzü de bizlerle birlikte gülsün istiyoruz. Hep birlikte onurumuzla, insanca yaşamak istiyoruz."

'DAHA BÜYÜK YIKIMLAR OLMADAN BU YANLIŞTAN DÖNÜN'

Halk adına iktidara da çağrı yapan Koçak, "Bu devran böyle gitmez. Daha büyük yıkımlara yol açmadan bu yanlıştan dönün. Elektrik, akaryakıt, doğal gaz ve tüm temel ihtiyaç maddelerindeki zamları geri çekin. Bu mal ve hizmetlerdeki Özel Tüketim Vergisini sıfırlayın. KDV’yi yüzde 1'e indirin. Zaten uygulamada olmaması gereken Özel İletişim Vergisini tamamen kaldırın. Biz halkız. Biriken öfkemiz sosyal medya hesaplarına, ev sohbetlerine, kahve muhabbetlerine sığmaz oldu. Artık sokaktayız. Anayasal hakkımızı kullanarak zamları, hayat pahalılığını, sefalet ücretlerini ve bunların sorumlularını sokaklarda, meydanlarda protesto etmeye, taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Zamlar geri alınana kadar eylemlerin devam edeceğini söyleyen Ayfer Koçak, "Zamlar geri çekilmeden bizler de sokaklardan çekilmeyeceğiz. Tencere tavamız, düdüğümüz, gaz lambamız, mumlarımızla sokağa çıkıyor, sesimizi yükseltiyoruz. Zamların geri alınmasını isteyen herkesi, kendi mahallelerinden, yaşam alanlarından ses vermeye çağırıyoruz. Mahalleler, sokaklar, meydanlar halkındır. Hiç kimse halktan güçlü değildir. İktidarı uyarıyoruz. Bugün sizlerin ve zenginleşen yandaşlarınızın keyfi yerinde olabilir. Ama unutmayın, son faturayı kesen biz olacağız. Üstelik faturanız giderek kabarıyor, tahsil edeceğimiz günler de yakındır. Hemen, derhal zamlar geri alınsın! Yoksa, bu zamlar ampul söndürür" dedi.