'Sistematik yargısal taciz mevcut'

Hukukçular, “Türkiye'de gazeteciler için iç hukuk yolu var mı?” sorusuna yanıt aradı. Türkiye’de etkili bir iç hukuk yolu kalmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, “Sistematik bir yargısal taciz mevcuttur” dedi.

Abone ol

Serkan Alan

ANKARA - Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısının 156'ya ulaşmasıyla gündeme gelen gazetecilik tartışmaları Ankara Barosu ve toplumsalhukuk.net öncülüğünde yapılan panelde ele alındı.

Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü avukat Sercan Aran yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve avukat Revşan Deniz Yıldırım Çobanoğlu'nun katılımcısı olduğu panelin açılış konuşmasını Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran yaptı.

Canduran, "FETÖ'nün medya yapılanması" davasında tutuklu 21 gazetecinin serbest bırakılmasının ardından, yeniden gözaltına alınmaları için “Hukuki değil, siyasi bir süreç işliyor” yorumunda bulundu.

'GAZETECİ HAYIR DER'

Partilerin yarıştığı seçimlerde, geleneksel gazetecilik refleksi olarak taraf olmadıklarını belirten Erdem Gül, “Fakat bu referandum farklı” diyerek şunları söyledi:

“Gazeteciler evet ve hayır konusunda rahat olabilirler. Bu referandum fiilen Türkiye'nin otoriterleşme ve tek renge doğru gidişinin Anayasal hale dönüştürülmesi referandumudur. İfade özgürlüğünün ve renklerin azaltıldığı bir düzlemde gazeteci hayır der.”

'AYM'NİN KAFASI KARIŞTI'

Panel'de konuşan avukat Revşan Deniz Yıldırım Çobanoğlu, “Son süreçte olağan hallerden olağanüstü hallere geçtik ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kafası karıştı” dedi. AYM'nin 15 Temmuz sonrasına ilişkin olumlu ya da olumsuz herhangi bir karar vermediğine dikkat çeken Çobanoğlu, diğer yandan AİHM’in iç hukuk yollarının sonuçlanmasını beklemesinin belirsizliğe yol açtığını belirtti.

'CUMHURİYET SAVCISINA SORUŞTURMA AÇABİLİRSİNİZ'

İnsan hakları hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, “Böyle bir ortamda tarafsız kalıyorum kılıfı içerisinde hakikati söylemeyenler, mesleğimizin ahlakına saldırıda bulunuyorlar” diyerek sözlerine başladı.

Cumhuriyet gazetesi iddianamesini değerlendiren Altıparmak, örneklerin çarpıtılarak ve doğru yorumlanmadan iddianameye konulduğunu söyledi. İddianamedeki delilleri yorumlayan Altıparmak, “Bu kadar delili bu kadar çarpıtarak kullanan bir cumhuriyet savcısı hakkında soruşturma açabilirsiniz” dedi.

'TÜRKİYE'DE ETKİLİ HUKUK YOLU YOK'

"FETÖ'nün medya yapılanması" gerekçesiyle tutuklanan 21 gazeteciye yöneltilen suçlamaları değerlendiren Altıparmak, “120 bin kişi ByLock uygulaması kullandığı için hepsi terörist diyemezsiniz” şeklinde konuştu. Altıparmak şöyle devam etti:

“Bütün bu koşullar altında Türkiye'de etkili hukuk yolu yoktur. Bir gazetecinin ya da herhangi bir siyasi davada yargılanan kişinin etkili bir hukuk yolu söz konusu değildir. Sistematik bir yargısal taciz mevcuttur.” (DUVAR)