Sîtav Yayınevi’nden 4 yeni kitap

Sîtav Yayınevi'nden 4 yeni kitap: Bir Türkçe, üç Kürtçe kitap okurla buluştu.

Abone ol

DUVAR - Van'da çalışmalarını sürdüren Sîtav Yayınevi’nden çıkan yazar Mehmet Öncü'nün “Di Gotinên Pêşiyên Kurdan Jin" isimli atasözleri kitabı, Rebî Zêbarî'nin “Li Başûrê Kurdistanê Lêkolînek Li Ser Rexneya Edebî” kitabı, Musa Altun'un “Ferhenga İngîlîzî Kurdî” sözlüğü ile Evin Çiçek'in "Kemalizm ve Kürd Ulusal Sorunu 1" adlı araştırma kitapları okurlarıyla buluştu.

KÜRT ATASÖZLERİNDE KADIN

Yazar Mehmet Öncü'nün Kürtçe olarak yazdığı "Di Gotinên Pêşiyên Kurdan Jin" adlı eseri, 268 sayfadan oluşuyor. Yazar kitapta kadınlar hakkında söylenmiş Kürt atasözlerine yer veriyor. Yıllarca Kürt atasözlerini derleyen, derlediği ve içerisinde kadına yönelik olan atasözlerini ayrı bir eser haline getiren yazar, kitapta Kürtlerin kadınlara yaklaşımını da ortaya koyuyor. Kitaptaki tüm sözler kaynak kişilerin verdiği bilgiler doğrultusunda yorumlayan yazar, ayrıca bununla her atasözünün var olan diğer varyantlarını da okuyucuya sunuyor.

BEHDİNAN EDEBİYATI

Sîtav Yayınevi'nden bu ay içerisinde çıkan bir diğer kitap ise Yazar Rebî Zêbarî'nin "Li Başûrê Kurdistanê Lêkolînek Li Ser Rexneya Edebî" kitabı. Zêbarî, kitabında Federe Kürdistan Bölgesi’nin Behdinan bölgesi edebiyatı üzerine eleştirel bir yaklaşım sunuyor. Federe Kürdistan edebiyatı üzerine çalışma yapmak isteyenler için önemli bir araştırma sunarken, aynı zamanda Behdinan edebiyatının da tanıtımına katkı sunuyor.

İNGİLİZCE-KÜRTÇE SÖZLÜK

Musa Altun'un 800 sayfalık “Ferhenga İngîlîzî Kurdî” sözlüğü ise İngilizce-Kürtçe üzerine çalışma ve araştırma yapanlar için önemli bir başucu kitabı.

Yayınevi'nin bu ay çıkan bir diğer araştırma kitabı ise Evin Çiçek'in yazdığı “Kemalizm ve Kürd Ulusal Sorunu” kitabının 5 cildinden birincisi. Kitabın tanıtım bölümünde şu ifadeler yer alıyor: “Kitap yüzlerce belgeden oluşan, 5 ciltlik bir eserin 1. cildidir. Yazar, yorucu bir çalışma sonucu elde ettiği, Kürtlerle ilgili belgeleri analiz ederek sizler için kitaplaştırmıştır. Kitabın yazarı, bu ciltte, Kürt kulübü, Kürt Demokratik Partisi, Mısırdaki Kürt Bağımsızlık Komitesi, Kürt Temsilci ve şahsiyetlerinin özgeçmişlerini ele alan belgeleri çalışarak, bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış bilgileri siz okurlarla paylaşmaktadır. Bu kitap, söz konusu dönemle ilgili belgelerden yararlanmak isteyen kişi ve araştırmacılar için bir başucu eseri niteliğindedir.” (Kaynak: MA)