Sivas Katliamı davasında önemli duruşma: Zaman aşımı tehlikesi var
Sivas'ta kaldıkları Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993 yılında katledilen 33 aydının davası zamanaşımı tehlikesiyle karşı karşıya.
DUVAR - Sivas Katliamı'nda firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılandığı davanın son duruşması bugün zaman aşımı gündemiyle görülecek.
33 yazar, ozan ve düşünürün, katledilmesinin üzerinden 30 yıl geçti. Sivas Katliamı Davası'nın, zamanaşımı süresinin 2 Temmuz'da doldu.
Firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş yönünden devam eden Madımak Katliamı davasının, zaman aşımı süresinin 2 Temmuz'da dolmasının ardından ilk duruşması bugün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.
Mahkeme, zaman aşımı kararı alırsa, Sivas Katliamı'na ilişkin süren son dava da kapanacak.
Daha önce Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği zamanaşımı kararına karşı yapılan bireysel başvuruyu ise Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 yılından bu yana gündemine almadı.
Bugün duruşmada mahkemenin 30 yıllık zaman aşımı süresi sebebiyle davayı düşürüp düşürmeyeceği netleşecek.
Müşteki avukatları, savcının zaman aşımı mütalaası ihtimalinde mahkemeden ek süre isteyecek.
BBC Türkçe'ye konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği avukatlarından Ali Yılmaz, "İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı 30 yılla sınırlı olamaz" diyor.
Davanın 30 yıllık avukatı Şenal Sarıhan ise "İnsanlığa karşı suçun tam karşılığı Madımak’tır" ifadelerini kullanıyor:
"Madımak Katliamı, sistemli bir eylemin devamıdır. Kahramanmaraş ve Çorum ile başlamış, Alevi toplumlara ve sol aydınlara yönelik siyasi amaçlı, sistemli, belli bir felsefeyi ve düşünceyi hedef alan bir saldırıdır."
"Madımak'ta 'Şeriat isteriz', 'Laik Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak', 'Laiklik gidecek, şeriat gelecek' sloganlarıyla bu eylemi gerçekleştirdiler. Ortada açıkça insanlığa karşı işlenmiş bir suç söz konusu." (HABER MERKEZİ)