Siverek il olmak istiyor: ‘97 yıldır bunu bekliyoruz’

MHP lideri Bahçeli'nin açıklamasının ardından 19 ilçenin il olması gündemde. Cumhuriyet’in ilk yıllarında il olan daha sonra ilçeye çevrilen Siverek’te, yeniden il olma ihtimali halkı heyecanlandırdı.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerdeki grup toplantısında ‘yüzüncü yılda yüz il’ talebini dile getirdi. Bu açıklama, il olmayı isteyen ilçelerde hareketlilik yarattı. Bunlardan biri de Urfa’nın Siverek ilçesi... Siverek’i İl Yapma Ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ayhan Ekinci, ilçenin geçmişte il olduğunu ve 1926 yılında ilçeye çevrildiğini hatırlatarak ellerinden alınan bu hakkı geri istediklerini belirtti.

‘İL OLMA KRİTERLERİNİ KARŞILIYORUZ’

Siverek’in il olma hikayesi, 100 yıl öncesine dayanıyor. Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında il olan Siverek, 1926’da çıkarılan bir yasa ile ilçeye çevrildi. Resmi kayıtlara ilçe olma gerekçesi, ‘ilçenin geliri giderini karşılamıyor’ olarak geçti.

Türkiye çok partili sisteme geçtikten sonra 1950’lerin ortasında Siverekliler, il statüsünü geri alabilmek için girişimlerde bulundu ancak çabaları karşılık bulmadı. 97 yıl sonra yeniden il olmak isteyen Siverek, 300 bine yakın nüfusuyla bölgenin en büyük ilçelerinden biri. 

Bu konuda yıllardır mücadele veren Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ayhan Ekinci, ilçenin nüfus yoğunluğu, ekonomik büyüklüğü gibi avantajlara sahip olduğunu ve il olma kriterlerini karşıladığını ifade etti.

Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ayhan Ekinci.

‘YILLARDIR HAKKIMIZIN İADESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Bir ilçenin il olması için nüfusunun 100 binden fazla olması, il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta bulunması, ulaşım ağlarının olması, ekonomik çeşitliliğe sahip olması ve eğitim durumunu karşılaması gerekiyor.

Ekinci, Siverek’e dair şu bilgileri verdi: “1923-1926 tarihleri arasında Siverek ildi. 1926'da devlet birçok ili tekrar ilçeye çevirdi. Siverek de bunlardan biriydi. Biz 97 yıldır hakkımızın iadesi için çalışmalar yapıyoruz. 1923 yılında Siverek il iken Urfa ilçe idi. Bugün Urfa'nın nüfusuna baktığımız zaman 1 milyonu aştığını görüyoruz. Şu anda Siverek nüfusu 300 binde kaldı. Bunda göç vermesinin de payı var. Siverek yerleşim olarak 4 bin 114 kilometre yüz ölçümüne sahip. Urfa, o yüz ölçümünü bile tutturamıyor.”

‘URFA'YA UZAKLIĞIMIZ 90 KİLOMETRE’

Ekinci Siverek’in il olma şartları karşıladığını belirterek “Bir ilin diğer ile uzaklığının 30 kilometre olması gerekiyor. Oysa bizim Urfa’ya uzaklığımız 90 kilometre. Ekonomi konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Tarım ve hayvancılık konusunda Türkiye'nin yüzde 80'ini karşılayabilecek kapasiteye sahibiz. Gayri resmi olarak 350 bin nüfusa sahibiz, resmi rakamlara göre 271 bin nüfusumuz var. Bunlar böyleyken neden Siverek il olmasın? Zaten Siverek tarihte vilayetlik yapmış bir yer, geçmişte olan hakkımızı talep ediyoruz. Bu da bizim haklı sebeplerimizden biri” diye konuştu.

Siverek'in il olması için imza kampanyası düzenlendi. 

‘BAYRAM HAVASI YAŞIYORUZ’

İl olma kampanyası kapsamında 112 bin 300 imza topladıklarını kaydeden Ekinci “İmzalarımızla MHP Genel Başkanlığı’na gittik. MHP Genel Başkan Yardımcısı ile görüştük. Genel Başkan Yardımcısı, seçimlerden sonra konuyla ilgili açıklama yapacaklarını iletmişti. Siverek'in de il olacak ilçeler içinde olduğunu belirttiler” dedi.

Bahçeli’nin açıklamasına güvendiklerini söyleyen Ekinci “Biz Siverek'te bayram havası yaşıyoruz. Siverek'in dört gözle il olmasını bekliyoruz. İnancımız sonsuzdur” ifadelerini kullandı.

‘SİVEREK, İLÇE İDARESİ İLE ZOR İDARE EDİLİYOR’

Siverek Belediyesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Şükrü Dolaş ise il olma taleplerini şu sözlerle dile getirdi: “Siverek, ilçe idaresi ile zor idare ediliyor. Gerek nüfusunun gerekse de coğrafi alanın büyüklüğü ortada. Bizde dağınık yerleşim alanları var. Buraya gelen kaymakamlar da Siverek’in ilçe idaresi ile idare edilmeyecek kadar büyük olduğunu söyler her zaman.”

Siverek’in il olma talebinin uzun yıllara dayandığını hatırlatan Dolaş, “Hemşerilerimizin talebi bu ve yıllardır mücadele ediyorlar. Biz de Siverek Belediyesi olarak il olmadan yanayız. Vatandaşlarımızın talebini de uygun görüyoruz” dedi.

‘İLÇEMİZİN GELİŞMESİNİ İSTİYORUZ’

Siverek’te yaşayan Fuat Sonbayram, il olma ihtimalinin kendilerini umutlandırdığını belirterek “Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Bizi diğer il olmayı bekleyen ilçelerden ayıran bir özelliğimiz var, o da il olma hakkımızın elinden alınmış olmasıdır. Biz hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.

Sonbayram, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçemizin gelişmesini istiyoruz. Ona göre organize sanayi olsun. Farklı üniversiteler açılsın. Valilik olsun… Beyin göçü alırız, buna ihtiyacımız var. Örneğin, hastane yetersiz. İlçe olarak bir kadın doğum bölümünün ya da diş polikliniklerinin açılması iyi olur. Bu bölümler ilde var ama bizde yok. Bir diş rahatsızlığımız olduğunda nereye gideceğimizi bilmiyoruz.”