Siverekli çiftçiler: DEDAŞ tarladaki pamuğun, mısırın kurumasını istiyor
DEDAŞ'ın elektrik kesintilerine tepki gösteren çiftçiler, kesintiler nedeniyle ürünlerini tarlada kurumaya bıraktıklarını ve DEDAŞ'ın kendilerini cezalandırdığını söyledi.
Fırat Bulut - Fatma Keber
URFA - 2013 yılından bu yana Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik dağıtımını sağlayan Dicle Elektrik ve Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) sık sık protestolar ile gündeme geliyor. Yüksek gelen elektrik faturaları, uzun süreli elektrik kesintileri, altyapı sorunları nedeni ile bölgede yaşayanların tepki gösterdiği DEDAŞ'tan en çok çiftçiler şikayetçi. Bölgenin tek enerji sağlayıcısı olan DEDAŞ, çiftçilere verilen hibelere el koyarak tarımsal üretimi bitirmekle suçlanıyor.
Hemen her gün farklı il ve ilçelerde DEDAŞ'a yönelik protestolar yaşanmasına rağmen yaşanan sorunların çözümüne dair bir adım atılmış değil. DEDAŞ, protestolara ilişkin önceki açıklamalarında elektrik kesintilerinin yıllardır biriken ve Şanlıurfa ve Mardin'de toplamı 4,8 milyar lirayı geçen ödenmeyen faturalar sebebiyle olduğunu belirtmişti. Çiftçiler ise fahiş faturalar kesildiği ve borcu olan olmayan herkesin elektriğinin kesildiğini belirterek DEDAŞ’ın tarımsal üretimi bitirme noktasına getirdiğini iddia ediyor.
350 BİN DÖNÜM MISIR KURUMAYA TERK EDİLDİ
DEDAŞ protestolarının son adresi ise elektrik kesintilerinin en çok yaşandığı Şanlıurfa ili.
Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi Karakeçi Mahallesinde çiftçiler Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından elektrik kesintileri nedeniyle tarladaki ekinlerinin kuruduğunu öne sürerek DEDAŞ'ı protesto etti. TEİAŞ Karakeçi Transformatör Merkezi önünde toplanan çiftçiler elektriğin kesilmesi ile 350 bin dönüm mısırın kurumaya terk edildiğini belirterek “DEDAŞ tarladaki pamuğun ve mısırın kurumasını istiyor, bizi cezalandırmak istiyor” diyerek elektrik kesintilerine isyan etti.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi Karakeçi Kırsal bölgesi sakinlerinden Cevher Türk, elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ tarafından elektriklerinin kesildiğini söyleyerek, yaşanan kesintiler nedeniyle ekinlerinin kuruduğunu iddia etti.
'DEDAŞ ELEKTRİK KESİNTİLERİYLE ÇİFTÇİYİ CEZALANDIRIYOR'
Mağduriyet yaşayan binlerce kişiden biri olan Cevher Türk DEDAŞ’ın yıllardan beri sulama döneminde çiftçilerin elektriğini keserek çiftçiyi ve devleti zarara uğrattığını kesintiler nedeniyle binlerce dönümlük ekili alanlarda mısırın kuruduğunu ve milli gelirin heba olduğunu söyledi.
Bölgede onlarca baraj olmasına rağmen hala kuyulardan ve göllerden su çektiklerini belirten çiftçiler DEDAŞ fahiş faturalar kestiği için faturalarını ödeyemediklerini, borcu olan olmayan herkesin elektriğinin kesilerek bölge insanının cezalandırdığını söylediler.
Bölgede yaşanan kuraklığa dikkat çeken Karakeçili çiftçiler Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) son yıllarda yaptığı kesintilerden sadece bölgedeki çiftçilerin değil, bölgedeki bütün çiftçilerin şikayetçi olduğunu belirterek sorunlarına bir an önce bir çözüm bulunmasını istediler.