Siyasi partilerden aşıda eşit, adil ve şeffaf süreç çağrısı

AK Parti MKYK üyelerinin aşı oldukları yönündeki tartışmalar sürüyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Biz Cumhurbaşkanına eşlik ettik, aşı olmadık” derken siyasi parti temsilcileri sürecin şeffaf yürütülmesi çağrısı yaptı. CHP’li Murat Emir: “Cumhurbaşkanına 50 kişi refakat ettiklerine inanmak aklımızla dalga geçmektir." İYİ Parti Milletvekili Dr. Aylin cesur: "Türkiye aşı siparişinde dünyada 63., asıl konuşulması gereken bu." HDP'li Samet Mengüç, “Aşı eşit ve adil uygulanmalı."

Abone ol

ANKARA - Çin şirketi Sinovac'ın geliştirdiği korona virüsü aşısı CoronaVac'a acil kullanım onayı verilmesinin ardından ülke genelinde aşılama kampanyası başlatıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca öncülüğünde Bilim Kurulu üyeleri, aşı önceliği listesinde ilk sırada olan sağlık çalışanları olarak önceki gün canlı yayında ilk doz aşıları oldu. Bakan Koca ve Bilim Kurulu üyelerinin ardından dün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara Şehir Hastanesi'ne gelerek korona virüsü aşısı oldu.

Aşı olduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi milletvekillerinin de aşı vurulduğunu söyleyen Erdoğan, "Aşılarımız gelir gelmez bakanımız ilk aşıyı ben yaptıracağım dedi ve dün yaptırdı. Bilim Kurulu üyelerimiz aynı şekilde yaptırdı. Ben de aynı şekilde aşıyı yaptıracağım demiştim. Ben de bu akşam Merkez Karar'daki milletvekili arkadaşlarım ve diğer arkadaşlarım da burada aşıları yaptırdık, yaptırıyoruz” ifadelerine yer verdi. Erdoğan'ın MKYK üyelerinin de aşı olduğuna ilişkin yaptığı açıklama sonrası sosyal medyada tepkiler yükseldi.

ÜNAL YALANLADI: BİZ AŞI OLMADIK

Sağlık Bakanlığı, 51 üyesi bulunan AK Parti MKYK'nın aşı olup olmadığı hakkında detaylı bir açıklama yapmazken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte MKYK üyelerinin de aşı olmasına gelen eleştirilere cevap verdi. Ünal, tepkilere, “Önümüzdeki günlerde yeni doz aşılar gelmeye başlayacak. Biz Cumhurbaşkanına eşlik ettik, aşı yaptırmadık. MKYK üyelerimiz arasında sırası gelen 3 doktor 2 eczacı arkadaşımız aşı oldu." yanıtını verdi.

CHP: HANGİSİNE İNANALIM?

AK Parti MKYK'nın aşı olup olmadığına ilişkin uzmanlar başta olmak üzere siyasi parti temsilcileri de tepki gösterdi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şu ana kadar Sağlık Bakanlığı'nın aşıya ilişkin bütün süreci kapalı ve gizli yürüttüğünü ifade etti, “Böylece güvenilirliğini kaybetti” dedi. Aşı takvimi ve dozuna ilişkin bir bilginin de olmadığını belirten Emir, “Ne kadar doz aşı gelecek, aşı anlaşması nasıl yapıldı, ne kadara yapıldı, bu bilgilerin hiçbiri yok. Cumhurbaşkanı son açıklamasında 20–30 milyon aşı geleceğini söyledi. Bakan da 50 milyon doz diyor. Biz hangisine inanalım. 20–30 milyon doz arasında 10 milyon doz aşı var. Bu da 5 milyon kişiyi aşılamak demek. Böylesine önemli bir konuda hala tahminlerle konuşulması devlet yönetimi ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır. MKYK üyelerinin aşı olmadığı ifade ediliyor. Ama doğru olan sırası gelen kişilerin giderek aşı olmasıdır. Cumhurbaşkanına 40–50 kişi olarak refakat etmelerine inanmak insanların aklıyla alay etmektir” dedi.

İYİ PARTİ: İKTİDARDAN BAZI KİŞİLERİN AŞI BULDUĞU KONUŞULUYOR

Korona virüsü salgını sürecinin hatalar ve yanlışlarla yönetildiğini kaydeden İYİ Parti'nin doktor milletvekili Aylin Cesur, şöyle konuştu:

“Sınırlı sayıda aşının geldiği, insanların aşı beklediği bir süreçte 'imkânları dâhilinde' aşı olunmasını doğru bulmuyorum. Daha aşı gelmeden önce iktidar kanadından bazı kişilerin aşı bulduğunu, doktorlara başvurarak nasıl uygulanacağını sorduğu konuşuluyor hastanelerde. Kimsenin bu duruma düşmemesi lazım. Ayrıca burada yapılması gereken en büyük tartışma dünya ülkeleri birden fazla aşı alırken Türkiye’nin tek bir aşıda yetersiz dozla salgınla mücadele etmesidir. Pandeminin kaygısı yeterince büyükken bir de insanlar aşı yetecek mi, geri kalan dozu ne zaman gelecek diye düşünüyor. Türkiye, bir an önce herkese yetecek kadar aşı bulmalıdır. Türkiye aşı siparişleri konusunda dünyada 63. sırada. Bu inanılmaz bir durum. Asıl konuşulması gereken bu.”

HDP: ŞOVA ÇEVİRMEK DOĞRU DEĞİL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç de parti olarak yaptıkları açıklamada daha önce belirlenen risk grubu, kronik hastalar ve sağlık çalışanları için düzenlenen aşılama programı tamamlanmadan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın davetinin uygun olmadığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’nın her şeyden önce aşılama için belirlenen sıralamaya uyması gerektiğini ifade eden Mengüç, AK Parti MKYK üyelerin aşılandığına ilişkin iddiaları da, “Toplum sağlığını ilgilendiren bir konuyu bile böylesine bir şova çevirmeyi doğru bulmuyorum. Bizim partimizin eş başkanları da sıraları geldikleri zaman aşılarını olacaklarını açıkladılar. Bütün aşı uygulamalarında eşitlik ve adalet baz alınmalı ve herkes bu şekilde yapılan bir düzene uymalıdır” şeklinde değerlendirdi.