Siyasi partilerin 'unuttuğu' ilçe: Zeytinburnu

İstanbul'un en hareketli ilçelerinden biri olan Zeytinburnu'nun en işlek caddesinde tek bir siyasi parti standı bile yok. Halkın öncelikli gündemi ise seçim değil, hayat pahalılığı...

Abone ol

DUVAR - İstanbul'un en kozmopolit ilçelerinden biri olan Zeytinburnu'nda, milliyetçi-muhafazakar seçmen 2018 genel seçimlerine kadar çoğunluğu oluşturuyordu. 2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde ilçede, Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti yüzde 44.5, MHP ise yüzde 9 oy almıştı. Millet İttifakı üyesi CHP'nin yüzde 20.3, İYİ Parti'nin ise yüzde 8.9 oy aldığı ilçede, üçüncü büyük parti yüzde 15.2'lik oyuyla HDP'ydi.

Bu tablo 31 Mart 2019'daki yerel seçimde değişiklik göstermeye başladı. AK Parti'nin adayı yüzde 50.4, CHP'nin adayı ise yüzde 46 oy almıştı. Tekrar edilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde ise CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 52.17 oyla rakibi Binali Yıldırım'ı geçmişti. Yıldırım'ın oyu yüzde 47.06'da kalmıştı.

Yerel seçim sonuçlarıyla genel seçim kıyaslaması yapmak doğru bir yaklaşım olarak kabul edilmiyor ancak uzun yıllar milliyetçi ve muhafazakar kadroların yönettiği ilçenin değişimini örneklemek adına göz önünde bulundurulabilir.

Zeytinburnu'nun en işlek caddesi 58. Bulvar... 

HİÇBİR PARTİ STAND KURMAMIŞ

Sahil kısmındaki milyon dolarlık konutların kale surları gibi çevrelediği ilçenin iç kesimlerinde yaşayan halkın büyük çoğunluğu ise emeğiyle geçinen düşük ve orta gelir grubunda. Sahildeki rezidansların altında yer alan lüks nargile kafeler, kahveciler ve restoranlardan sıyrılıp iç kesimlere göz atınca, halkın gündeminin seçim olmadığı göze çarpıyor.

İlçedeki en işlek cadde olan 58. Bulvar'da bir tane bile siyasi partinin standı bulunmuyor. Caddede ve bağlantılı sokaklarda bayram alışverişi nedeniyle bir yaya trafiği var ama dükkanlarda bu yoğunluğu gözlemlemek güç.

'BAYRAMDA ŞEKER ÇİKOLATA BİLE LÜKS OLDU'

Cadde üzerinde kuruyemiş ve şeker satan bir işletmesi olan Mehmet, önceki bayramlarda her gelir grubundan insanın az da olsa alışveriş yapabildiğini ancak bu bayramda işlerinin eskisi gibi olmadığını söylüyor. Mehmet, "Bayramda şeker çikolata almak bile artık lüks oldu" diyor.

'O KADAR ÇOK YEDİLER Kİ VATANDAŞIN HALİNİ GÖRMEZ OLDULAR'

Bulvar üzerindeki elektrik direklerinde AK Parti, MHP, Yeniden Refah ve İYİ Parti'nin flamaları asılı. Diğer partiler sanki ilçede seçime girmiyormuş gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Halk, ekonomik kriz nedeniyle iktidara tepkili. Konuştuğumuz bir memur emeklisi, isminin yayınlanmasını istemiyor ama önceki seçimlerde tercihini AK Parti'den yana kullandığını ancak pişman olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor:

"35 sene devlete hizmet ettim. Eskiden MHP'liydim. AK Parti iktidara geldikten sonra başka kimseye oy vermedim. Ama bunlar o kadar çok yedi ki, vatandaşın halini görmez oldular. Ben bile Kılıçdaroğlu'na oy vereceğim. Artık yeter."

AFGANİSTANLI BİR CHP ÜYESİ: BURADAKİ YAŞAMA ADAPTE OLDUK, HERKES ÖYLE DEĞİL

Konuşmak istediğimiz esnaf genelde temkinli davranıyor, sorularımıza yanıt vermekten kaçınıyor. 58. Bulvar üzerinde bir cep telefonu teknik servisine girdiğimizde ise tam aksi bir profille karşılaşıyoruz. Aksanı nedeniyle göçmen olduğu anlaşılan teknik servisin sahibi hikayesini anlatıyor. 2015'te ailesiyle birlikte Afganistan'dan Türkiye'ye geldiğini söyleyen teknik servisin sahibi, konut satın alıp Türk vatandaşlığına geçtiklerini belirtiyor. Oy tercihini sorduğumuzda ise "Kılıçdaroğlu'na vereceğim. CHP üyesiyim" diyor. Afganistanlı teknik servis sahibi, ülkesindeki hayat tarzını istemedikleri için ailece Türkiye'ye geldiklerini belirtiyor. Zeytinburnu'nda göçmenlerin çoğaldığından ve bundan rahatsız olduğunu da söylediğinde ise, kendisinin de göçmen olduğunu hatırlatıyoruz. Verdiği yanıt, "Biz kurallara uyarak geldik. Buradaki yaşama adapte olduk. Ama herkes böyle yapmıyor" şeklinde oluyor.

'MİLLETTE PARA OLMASA DIŞARIDA YEMEK YEMEZLER'

İlçede çok ünlü bir restoranın işletmecisi ise AK Partili olduğunu söylüyor ve tercihinin yine iktidardan yana olduğunu belirtiyor. "Ekonomi kötü gidiyor diyorlardı ama toparlamaya başladı. İşlerimiz düşmüştü, şimdi eskisinden daha iyi. Millette para olmasa dışarıda yemek yemezler" diyen restoran işletmecisine göre, AK Parti'den şikayet edenler nankörlük yapıyor.

Uygur Türkleri, Pakistanlılar, Afganistanlılar, Suriyeliler, Kürtler ve Türklerin bir arada yaşadığı ilçede, 14 Mayıs'taki seçimlerde, geçmişin aksine başa baş bir tablonun orta çıkması bekleniyor. İktidar çok büyük bir güç kaybetmiş gibi görünmüyor ama bir erimenin olduğu da gözlemlenebiliyor.