Siyasilerden Srebrenitsa Soykırımı mesajları

Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümü nedeniyle siyasi partiler ve liderler mesaj yayınladı. Samsun'da yürüyüş ve basın açıklaması yapılırken; kimliği tespit edilen 36 kişi, bugün Potacari Mezarlığı'na defnedildi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Temmuz 1995'te, 8 bin 372 Boşnak'ın katledildiği Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında "23 yıl önce Avrupa'nın gözü önünde yaşanan, tarihin en utanç verici hadiselerinden biri olarak gördüğüm Srebrenitsa Soykırımı'nda şehit olan Bosnalı kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu tür insanlık suçlarının tekrarlanmaması için hep birlikte mücadele edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Twitter hesabından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da "Bundan 23 yıl önce, tüm dünyanın gözleri önünde, Avrupa'nın orta yerinde acımasız, vicdansız, lanetli eller tarafından 8372 cana insafsızca kıyıldı. Srebrenitsa’da katledilen masum insanlara rahmet diliyor, eli kanlı katillerini bu vesileyle bir kez daha lanetliyorum" dedi.

'SOYKIRIMI UNUTMAYACAĞIZ'

HDP, katliamın yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamada, "Soykırımlarla ve insanlık suçları ile yüzleşemeyen bir tarih, bedelini halkların ödediği yıkıcı bir tekrara dönüşür. Bosna halkının Srebrenitsa'da yaşadığı acıları, maruz kaldığı soykırımı unutmayacağız" denildi.

MHP'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Srebrenitsa katliamının yıldönümünde, Rahmeti Rahman'a kavuşan Boşnak soydaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İYİ Parti'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise "23 yıl önce Srebrenitsa'da yaşanan soykırımda katledilen Bosnalı kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz" denildi.

'TÜM MAZLUMLARA ALLAH'TAN YARDIM DİLİYORUZ'

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, mesajında Avrupa ülkelerinin soykırım yapılırken sessiz kaldığını belirtti. Destici, Twitter paylaşımında "8.372 masum Bosnalı kardeşimiz Sırplar tarafından hunharca katledildi. Soykırımın acısı hâlâ taze. Annelerin göz yaşları yüreklerimizi yakıyor. Şehit olan tüm kardeşlerimizi rahmetle yad ediyorum. Ne Bosna şehitlerimizi ne de onları katleden Sırp canileri unutmayacağız" ifadelerine yer verdi.

Demokrat Parti Genel Başkan Gültekin Uysal da Twitter hesabından açıklama yaptı. Uysal, "Acısını bir kez daha yüreğimizde hissettiğimiz bugün, katledilenler için Allah'tan rahmet diliyor, her nerede zulme maruz kalmış olursa olsun, dini, dili önemli olmaksızın tüm mazlumlara ve yardıma muhtaçlara Allah'tan sabır ve yardım diliyoruz.

SAMSUN'DA YÜRÜYÜŞ VE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

DHA'nın haberine göre Samsun'da, SAMİR (Samsun Milli İrade Platformu) üyeleri, katliamın yıl dönümü için düzenlendi.

Platform adına açıklama yapan Nejdet Güneysu, "23 yıl önce 11 Temmuz 1995’de Bosna’da Srebrenitsa’da üstelik Birleşmiş Milletlerin ‘güvenli’ ilan ettiği bölgeye sığınmış silahsız, çaresiz 8 binden fazla Boşnak Müslüman dünyanın gözü önünde katledildi. BM’de barış gücü olarak görevli 600 Hollandalı asker ve komutanlar, kendilerine sığınan binlerce çaresiz, silahsız sivili korumayıp Sırp katillere teslim etti" dedi.

Bugüne kadar 6 bin 500 kişinin teşhis edilip, toprağa verildiğini belirten Güneysu, "Binden fazla maktule ulaşmak için çalışmalar hala sürdürülmektedir" diye konuştu. Açıklamaya katılanlar, gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra dağıldılar.

Bosna Savaşı sırasında, Sırp ordusu Srebrenitsa'yı kuşatmış; Birleşmiş Milletler bölgeyi Boşnaklar için güvenli bölge ilan etmişti. 2 yıl süren kuşatmanın ardından Sırp ordusu 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya girdi ve 8 binin üzerine Boşnak'ı katletmişti. Katledilenlerden yaklaşık bin kişiye ise hâlâ ulaşılamadı.

BBC Türkçe'nin haberine göre bugünkü anma töreninde de kimliği tespit edilen 36 kişi, Potacari Mezarlığı'na defnedildi.

Srebrenitsa Katliamı'nda ne olmuştu?