Sizin için en doğru yazıcı tipi hangisi?

Yazıcı alırken ilk yol ayrımlarından biri, modelden önce yazıcı tipidir. Hangi yazıcı tipinin size daha uygun olduğuna karar vermeniz için size hızlı bir rehber hazırladık.

Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Bir yazıcı alırken en önemli soru, onu ne için kullanacağınızdır. Günümüzde piyasada farklı ihtiyaçlara cevap veren, farklı bağlantı seçenekleri sunan yüzlerce çeşit yazıcı bulunuyor. Amacınız, yalnızca Word, Excel gibi dosyalarınızı bastırmak için kullanacağınız bir yazıcıya sahip olmak olabileceği gibi, ofisinizde kullanmak üzere faks alıp verebilen, fotokopi çekebilen, doküman tarayabileceğiniz bir ürüne sahip olmak da olabilir. Piyasada bulunan yazıcılar fotoğraf baskısından fatura yazdırmaya kadar farklı ihtiyaçlara hizmet verebiliyorlar.

Mürekkep püskürtmeli, iğne vuruşlu ve lazer yazıcı olmak üzere temel olarak üçe ayrılan yazıcılar, kendi içlerinde fotoğraf kalitesinde baskı yapabilen, renkli veya siyah beyaz olmak üzere ayrılırlar. Ofis tipi yazıcılar renkli/renksiz fotokopi çekme, belge tarama ve faks gönderme yeteneklerine de sahip olabilirler. Bunlarla birlikle farklı iş alanlar için geniş formatlı yazıcılardan da söz etmek mümkün.

KABLOSUZ YAZICILAR AVANTAJLI

Bağlantı şekillerine göre ise, yazıcılar Bluetooth veya Wi-Fi bağlantı üzerinden kablosuz, USB, Ağ bağlantısı üzerinden IP protokolü veya LPT tipi seri bağlantı gibi kablolu bağlantıya da sahip olabilirler.

Satın aldığınız yazıcının desteklediği bağlantı seçeneklerinin ne olduğunu, ürün açıklamlarında kolaylıkla görebilirsiniz. Kimi üreticiler, birden fazla bağlantı seçeneği sunan ürünlerini paketlerken, bağlantı kablosu tercihini müşteriye bırakarak ürünle birlikte bir bağlantı kablosu vermeyebilirler. Bunun için, satın aldığınız ürünün kutu içeriğinde bulunanları da yine kutu üzerinde bulunan bilgileri okuyarak öğrenebilirsiniz.

Yukarıda yazdığım spesifik yazıcı tiplerine ek olarak, hem ev hem de küçük ofislerde tercih edilen bir diğer yazıcı tipi ise “hepsi bir arada” yazıcılardır. Bu yazıcılarda yazma işlevinin yanı sıra, fotokopi, tarama ve faks gibi ek fonksiyonlara da yer veriliyor.