Söbüce Yaylası’nda ağaç katliamına karşı doğa nöbeti

Söbüce Yaylası’nda maden ocağı sahasında ağaç kesimine tepki gösteren Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, bölgede doğa katliamının sürdürülmesini önlemek için 24 saat nöbet tutulacağını duyurdu.

Abone ol

Hasan Güraksu

BURDUR - Burdur'un Tefenni ilçesine bağlı Söbüce Yaylası’nda krom madeni ruhsatı alınan sahadaki faaliyetler, içme suyu ishale hattını tıkadı. Su hatlarındaki tıkanıklığı açmak için bölgede çalışma yürüten belediye ekipleri, sahada yaptıkları inceleme sırasında ekosistemi tehdit eden bir dizi yasa dışı faaliyet tespit ederek tutanak tuttu.

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, maden ocağı başvurularıyla sık sık gündeme gelen ilçede yine bir maden sahasında tespit edilen ağaç kesimine tepki gösterdi.

Burdur’un Tefenni ilçesine bağlı Söbüce Yaylası’nda yaptıkları keşif neticesinde maden ocağının dolgu alanında binlerce ağacı dolgu altında bıraktığını, çeşitli noktalarda 25 ağacın kesildiğini, yaklaşık 1400 çam ve ardıç ağacının da kesilmek üzere işaretlendiğini tespit ettiklerini belirten Alagöz, bu durumun kanunsuz olduğunu ve gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını açıkladı.

Ümit Alagöz


İÇME SUYU HATLARI TIKANDI

Maden şirketi tarafından dolgu yapılan alanda canlı çam ağaçlarının dolgu altında kalmaya başladığını tespit ettiklerini ifade eden Alagöz, maden faaliyeti yürüten şirket tarafından Tefenni'nin ana içme suyu isale hattı güzergahındaki tüm yolların kapatıldığını ve iki ayrı içme suyu kaynağına ulaşımın da engellendiğini dile getirdi.

Belediye olarak, içme suyu isale hattındaki tıkanıklığın giderilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını aktaran Alagöz, yolların tekrar açılması için belediye araçlarını görevlendirdiklerini söyledi.

24 SAAT DOĞA NÖBETİ TUTULACAK

Alagöz, içme suyu kaynakları ve bölge ekosisteminin güvenliği için Söbüce’de bugünden itibaren 24 saat nöbet sistemi uygulamaya başladıklarını ve belediye personelinin bölgeye yerleştirdikleri karavan aracılığıyla görev yapacağını belirtti.

Bölgeyi maden şirketlerinin kanunsuz faaliyetlerine teslim etmeyeceklerini söyleyen Başkan Alagöz, "Doğal su kaynaklarıyla, ala geyikleriyle ünlü doğa harikası bu coğrafyanın maden faaliyetleri yüzünden çölleşmesine izin vermeyeceğiz. Bu doğal cennet sahipsiz değil" dedi.

'TOPRAĞIMIZA, SUYUMUZA REVA GÖRÜLENİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Tefenni içme suyu hattının tehlike altında olduğunu söyleyen Ümit Alagöz "Bu bölgeden çıkan sudan 3 bin 500 abonede ortalama 7 bin 300 kişi faydalanıyor. İçme suyunun zarar görmemesi için 7/24 nöbet tutacağız. Önceki dönem Burdur Valisi Şerif Yılmaz, maden şirketi lehine Belkaya Yolu’nu değiştirdi. Burada 3 kilometrelik bir yol geçişe kapatılarak, yerine 22 kilometrelik yol devreye sokuldu. Orman yangınlarını önlemek için bölgeye ulaşım, maden uğruna riske sokuldu. Çok uzun bir süredir bölgemizin dağına, taşına, toprağına, suyuna reva görülen bu yaklaşımı anlamak mümkün değil" diye konuştu.

'TÜM ÇEVRECİLERİ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUM'

Belediye Başkanı Ümit Alagöz "Bu katliamın durması için yetkilileri uyarıyorum. İlçemizin içme suyunu tehlikeye sokan, çıkarları uğruna ağaç katliamı yapan ya da yaptıran tüm kesimlerle her türlü mücadele edeceğim. Tefenni halkı buna izin vermeyecek. Burdur Barosu Çevre Komisyonu da harekete geçti. Hukuk mücadelemizde bize destek verecekler. Türkiye’de tüm çevrecileri mücadeleye çağırıyorum" dedi.