Sokak köpeklerinin katledilmesini öngören kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

Sokak hayvanlarının öldürülmesini de kapsayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. Teklif, 224 'Hayır' oyuna karşılık 275 'Evet' oyuyla sabaha karşı yasalaştı.

Abone ol

DUVAR - Kamuoyunda 'katliam yasası' olarak tepkilere neden olan 17 maddelik ‘160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', Genel Kurul'da iki gün boyunca 28 saat süren görüşmelerin ardından AK Parti ve MHP oylarıyla yasalaştı.

Teklif,  224 'Hayır' oyuna karşılık 275 'Evet' oyuyla sabaha karşı kabul edildi.

Salı saat 03:51'de TBMM kapanmadan önce teklifin bütünü üzerine yapılan oylamaya 500 milletvekili katıldı. Teklif, 224 'hayır' oyuna karşı 275 'evet' oyuyla kabul edildi. (Oylama için buraya tıklayınız.)

Teklifin yasalaşmasının ardından, TBMM Genel Kurulu tatile girdi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan birleşimi, 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

MUHALEFET SIRALARINDAN TEPKİ

Muhalefet milletvekilleri "Tarihe kara gün olarak geçecek, 'evet' oyu verenleri ne tarih affedecek ne insanlık. Bu insanlık tarihine utançla geçecek bir düzenlemedir. Barınaklar ölüm merkezidir. Milyonlarca hayvan orada ölür, buna tahammül edemezler. Çocuklarınıza kanlı bir miras bıraktınız" diyerek tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise "Öldürme kanunu" diyen muhalefete tepki göstererek, "Bu kanunda öldürme yok, yalan! Sahiplenme var, teşvik var" dedi.

Kanun teklifinin görüşmelerinin son bölümünü CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç da izledi.

ÖTANAZİ YASADA

AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen teklifle, bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır" hükümleri uygulanacak.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

BELEDİYELERE YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRİLDİ

Nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler için kesinleşen bütçe gelirlerinin binde 5'ini ve büyükşehir belediyelerinde de binde 3'ünü  ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkilileri altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

YÜZDE 40 HAZİNE YARDIMI MADDESİ EKLENDİ

AK Parti'nin değişiklik önergesiyle barınak yapım, iyileştirme, rehabilitasyon çalışmalarına yüzde 40 hazine yardımı getirildi. Bununla; hayvan bakımevlerinin kurulması, rehabilitasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakılması amacıyla yapılan harcamaların yüzde 40'nın Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanması öngörülüyor.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ

Sokakta yaşayan köpeklerin katledilmesini öngören teklifin yasalaşmasının ardından çok sayıda yurttaş sosyal medyadan tepki gösterdi.

'#YasayıGeriÇek, #KatliamYasasınıTanımıyoruz' etiketleri altında binlerce mesaj paylaşıldı. "Katliam yasasına onay verenleri tarih asla affetmeyecek" diyen kullanıcılar tepkilerini dile getirdi.

(HABER MERKEZİ)