Sokakta yaşayan 65 yaş üstü ne yapacak?

Korona virüsü nedeniyle insanlar evlerine kapandı. Yetkililer özellikle risk grubundaki 65 yaş üstünün dışarı çıkmamasını istiyor. Ancak gidecek evi olamayanlar sokaklarda yaşamaya devam ediyor. Erdemliler Dayanışması Derneği Erkan Alaca yetkililere çağrı yapıyor: "Evi olmayan 65 yaş üstü nereye gitsin?"

Abone ol

İSTANBUL - Korona virüsü kapsamında birçok önlem alınırken unutulan bir konu da var: Sokaklarda yaşayan evsizler! Gidecek evi olmayanlar İstanbul sokaklarında yaşamaya devam ediyor. İçişleri Bakanı geçtiğimiz günlerde 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara sokağa çıkma yasağı konusunda sınırlandırma getirdi, ancak evsizler , enfekte olma riskiyle karşı karşıya. Erdemliler Dayanışması Derneği Erkan Alaca İstanbul'un birçok ilçesindeki evsizin kendisini aradığı söylüyor.

8 BİN KİŞİ DIŞARDA KALIYORDU

Yapılan çalışmalara göre İstanbul'da yaklaşık 8 bin kişi sokaklarda yaşıyor. Evsizlerin en fazla olduğu 6 ilçe ise sırasıyla Fatih, Beyoğlu, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş. Sokaklarda yaşayanların yaş aralığı ise 25-50 arası. Evsizlere ilgili araştırma yapan derneklere göre 2018 yılına kadar sokaklarda en çok yaşlılar yaşıyordu. Ancak son iki yılda sokaklarda yaşayan genç sayısı arttı. Yine sokaklarda yüzde 90'a yakın erkekler yaşarken yüzde 10'da kadınlardan oluşuyor.

İBB DE KAPILARINI AÇTI ANCAK...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de evsiz kalanlara kapılarını açıyor. İBB’deki verilere göre sadece bu kış sezonunda 1306 kişi çeşitli sosyal tesislerde kaldı. Esenyurt ve Kayışdağı’nda barındırılan kişilere üç öğün yemek desteği sunulurken İBB isteyen kişinin bilet ücretini karşılayarak memleketine de gönderiyor. Yine İBB’nin paylaştığı bilgilere göre son beş günde 291’i erkek, 9’u kadın olmak üzere 300 evsize ev sahipliği yapıldı. İBB Beyaz Masa’nın 153 hattına ve 112 Hızır Acil’e gelen ihbarlarla yerleri tespit edilen evsizler, zabıta ekiplerinin eşliğinde; erkekler Esenyurt, kadınlar ise Kayışdağı’ndaki merkezlerde konuk ediliyor.

Ancak bu adımlar evsiz kalanları sokaktan kurtarmaya yetmiyor. Korona virüsü nedeniyle insanlar evlerine kapanırken onlar banklarda, parklarda yaşamaya devam ediyor.

'BİZDEN YARDIM İSTİYORLAR'

Erdemliler Dayanışması Derneği Başkanı Erkan Alaca, şu an Üsküdar'a bulunan 20 kişilik yurt kapasitesinin dolduğunu söylüyor. Kalacak yer konusunda kendisine sayısız telefon geldiğini anlatan Alaca şunları söyledi: "Bu konuda yeterli önlemler alınmadı. Korona virüsü korkusuyla telefonlarım neredeyse hiç durmuyor. Sokaklarda yaşayan evsizler bizden yardım istiyor. 65 yaş üstü evsizlere 'sokağa çıkmayın' denildi. Peki evi olmayanlar nereye gidecek? Bu insanlar acil bir şekilde karantinaya alınmalı. Çünkü çok kolay bir şekilde hastalanabiliyorlar ve bu hastalığı da bulaştırabiliyorlar."

'MAHALLE EVLERİ KURULMALIYDI'

Alaca çözüm önerilerinden bahsederken şöyle devam etti: "Mahalle evleri kurulmalıydı. Muhtarlar kendi mahallelerinde bulunan evsizleri belirleyip yardımcı olmalıydılar. Dün gece 65 yaş bir vatandaşımız bizi arayarak, 'Gidecek yerimiz yok. Ne yapmalıyım?' diye sordu. Yine daha önce tedavi olmak için İzmir'den İstanbul'a gelen biri beni arayarak gidecek yeri olmadığını belirtti. Kendisine kaymakamlığa gitmesini söyledim. Bana, 'kaymakamlık da size yönlendirdi' dedi. Eğer mahalle evleri kurulsaydı durum böyle olmazdı. Korona virüsü ülkemize gelmeden önce evsiz kalanları yetkililere götürdüğümüzde, 'Sapasağlam bu' deniliyordu. Ama kafası sağlam değil. Bunun araştırılması yapmadan birçok evsiz sokaklarda kaldı. Gidecek evi olmayanlar Esenyurt, Beşiktaş, Bağcılar'dan arayıp, 'Sizde duş almak istiyoruz' diyorlar. Eğer tedbirler alınsaydı durum böyle olmazdı. Bir an önce bu konuda çalışmalar yapılmalı."