Sokakta yaşayanlar: Sayıları her geçen yıl artıyor

İstanbul'da sokakta yaşamak zorunda kalanlar yetkililere şöyle sesleniyor: "Bize sahip çıkın. Bizim de bir hayatımız vardı. İnsanca yaşamak istiyoruz."

Abone ol

DUVAR - İstanbul’da yüzlerce insan sokakta yaşıyor. Evsizlerle ilgili çalışmalar yapan derneklere göre bu yıl sokakta yaşayan insan sayısı geçtiğimiz yıllara göre daha fazla. Bunun nedeni ise ekonomik sorunlar, ailevi nedenler ve uyuşturucu. Sokakta yaşayan insanlarla ilgili yerel yönetimlere de görev düşüyor. Ancak sorun tek taraflı çözülmüyor. Yerel yönetimler kısa vadeli çözümler üretiyor. EV

EV SAHİBİ TARAFINDAN SOKAĞA ATILAN AİLE: YAŞAMAK İSTİYORUZ

İstanbul’da sokakta yaşayanların yoğun olduğu Beyoğlu Taksim’deyiz… Metrodan aşağı inerken gözümüze poşetlerin üzerinde oturan bir aile dikkatimizi çekti. Yanlarına yaklaşıp kendileriyle tanışıyoruz… 3 kişilik aile, 5 yıl önce Adana’dan İstanbul’un yolunu tutmuş. Burada 1500 liraya bir ev kiralamışlar. Ev sahibi, yaptığı zammın ardından kirayı ödeyemeyen aileyi evden çıkartmış. Çocuklarına bakmak ve yeni bir eve geçmek için iş arayan karı koca kimse kendilerine iş vermeyince sokakta kalmışlar. Aile bizimle konuşurken, “Biz insanca yaşamak istiyoruz” diyor. Sohbetimiz bittikten sonra buradan ayrılıyoruz.

UYUŞTURUCU BATAKLIĞINDA 3 GENÇ

Metro istasyonundan yürüyen merdivenlerden otobüs duraklarına çıkarken soğuk betonun üzerine oturmuş 3 gencin yanına yaklaşıyoruz. Bizi görünce tedirgin bir şekilde yüzümüze bakıyorlar. “Polis misiniz?” sorusuna "Hayır gazeteciyiz" yanıtını verince oturmaya davet ediyorlar. Sohbet etmeye başlıyoruz: “Halimizi görüyorsunuz… Uyuşturucu kullanıyoruz. Elimizden tutan da yok, elimizden tutan olsa da biz artık kurtulamayız.”  

Evlerinin olup olmadığını soruyoruz: “Ailemiz bizi kabul eder mi sanıyorsunuz?”

Başka bir genç araya giriyor: “Benim ailem İstanbul’da çalıştığımızı düşünüyor…”

3 gençten biri olan Murat : “Yeterince yoruldum. Artık uyuşturucuyu bırakmak istiyorum. Çocukluk arkadaşlarımın isimlerini bile unuttum. Yazık değil mi bize? Ben niye bu sokaklarda yaşayayım? Ama bunun üstesinden gelemiyorum. Sahipsiz bırakıldık, kimsemiz yok. Bu bataklıktan kurtulmanın çaresi var mıdır, bilemiyorum…”

‘BU YIL DAHA FAZLA İNSAN SOKAKTA YAŞIYOR’

Erdemliler Dayanışması Derneği Başkanı Erkan Alaca, İstanbul’da 3 daireyi evsizlere açmış durumda. Çok sayıda evsizden ‘bizi de alın’ başvuru aldıklarını söyleyen Alaca, sokakta yaşayan insan sayısının bu sene arttığını ve yaş oranının da bu yıl 18’lere düştüğünü söyledi. Alaca şunları söyledi: “Şu an sokakta yaşayanlara 3 evimizi açmış durumdayız. Bu yıl bağışlar az olduğu için maalesef bir evi kapatmak zorundayız. 40 evsizi misafir ettik. Fakat kapasitemiz artık yetmiyor.”

Alaca bu yıl daha fazla insanın dışarda kaldığını söyleyerek şöyle devam etti: “ Sokakta 18 yaş ve altındakileri pek göremiyorduk. Fakat bu yıl 18 yaş ve 18 yaş altı çocukların da dışarda yaşadıklarını görebiliyoruz. Sayı olarak maalesef bunu tespit etmemiz çok zor. Yerel yönetimlere bu konuda görevler düşüyor. Eğer biz sokakta yaşayanlara düşmanca davranırsak onlar da bize düşmanca davranır. Yerel yönetimler, ‘Sokakta yaşayanlar bize zarar veriyor’ diyor. Tam da bu nokta çekişme başlıyor. Bu kısır döngüyü ortadan kaldırmak gerekiyor.”

İBB: UYGUNLUK DURUMLARINA GÖRE MERKEZLERE YÖNLENDİRİYORUZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sokakta yaşayanlarla ilgili Gazete Duvar'a yapılan açıklamada, evsiz İstanbullulara; misafirhanelerde beslenme, barınma, temel sağlık hizmetleri, ilaç destek hizmeti, öz bakım ve hijyen, giyim yardımı ve memleketlerine gitmek isteyenlerin ulaşımlarını sağlamak gibi hizmetler verdikleri belirtildi.

İBB'li yetkililerin yaptığı açıklamada şöyle dendi:

"Kış hizmeti, havaların soğuk olduğu aralık ve mart ayları arasında veriliyor. Ayrıca sokakta yaşayan evsiz vatandaşlar, sosyal çalışmacılar vasıtasıyla, sosyal incelemeleri yapılarak uygunluk durumuna göre huzurevlerine, kadın sığınma evlerine, bakım merkezlerine yönlendiriliyor ve sosyal bakıma kavuşturuluyor. Beyaz Masa Alo 153 ’e gelen ihbarlar anında değerlendirilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri tarafından evsiz vatandaşlar güvenli bir şekilde tesislere getiriliyor. Bu hizmet; İBB’ye bağlı İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülüyor. Evsizlere Kış Hizmeti uygulaması 2021 - 2022 kış döneminde kadınlar için, İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü Kayışdağı Yerleşkesinde, erkekler için ise Esenyurt’ta bulunan misafirhanede ve otellerde veriliyor.

Esenyurt Bakım Merkezi 300, İstanbul Darülaceze Müdürlüğü Kayışdağı yerleşkesi ise 100 kişi kapasiteye sahip.

Otellere ise aileler kabul edilmekte olup 245 kişi kapasitesine sahiptir. 31.12.2021 tarihinde Esenyurt Bakım Merkezinde 294, Otellerde 111, Kayışdağı Yerleşkesi’nde ise 18 olmak üzere toplam 423 kişi aktif olarak hizmet alıyor.

2021 – 2022 kış döneminde şu zamana kadar toplamda 970 Kişiye İBB tarafından evsiz bireylere sunulan barınma ve diğer hizmetler sağlandı."