Sol ittifakın adayını başbakan atamayan Macron'a eski mevkidaşı Hollande'dan eleştiri

Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarından Sosyalist Parti vekili Hollande, Macron'un sol ittifak NFP'nin adayını başbakan olarak atamayı reddetmesini 'kurumsal ve siyasi bir hata' olarak niteledi.

Abone ol

DUVAR - Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Sosyalist Partili François Hollande, seçimlerin ardından geçen 2 ayda hükümet kurma sürecinin devam ettiği ülkesinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ulusal Meclis'in en büyük siyasi grubu olan Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının ortak adayını başbakan olarak atamayı reddetmesini eleştirdi.

Le Point gazetesinin haberine göre, Hollande, Macron’un Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmesini 'kurumsal bir hata' olarak niteledi.

'DAHA BÜYÜK BİR MEŞRUİYET KAZANDIRABİLİRDİ'

AA'nın aktardığına göre, seçimlerde Sosyalist Parti’den (PS) milletvekili olarak meclise girmeye hak kazanan Hollande, 'Lucie Castets'in adaylığını reddetmenin Cumhurbaşkanı Macron’a düşmediğini' dile getirdi. Hollande, Castets’in başbakanlığına karşı çıkmanın ancak 'ulusal meclisin sorumlulukları' kapsamında değerlendirilebileceğini kaydetti. Hollande'ın Sosyalist Parti'si de NFP'yi oluşturan dört büyük sol partinin arasında yer alıyor.

Hollande, Macron’un solun başbakan adayını atamayı reddetmesinin kurumsal' bir hata olmasının yanı sıra 'siyasi bir hata' olduğunu ifade etti. Hollande, olası bir sol hükümetinin ve solcu başbakan adayının meclisten güven oyu alamadığı takdirde bir gensoru önergesiyle kısa sürede devrilmesinin 'oldukça mümkün' olduğunu düşündüğünü ama başarılı olmasa bile solcu bir hükümet kurulmasının alternatif bir çözümün ortaya çıkmasına 'daha büyük bir meşruiyet kazandırabileceği' değerlendirmesinde bulundu.

'SOL BÖLÜNMELERE İZİN VERMEDEN BİRLİK OLURSA BAŞARILI OLABİLİR'

Hollande, Macron tarafından dışlanan ve sol ittifakın en büyük siyasi partisi olan Jean Luc-Melenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa'sı (LFI) ile ilgili tüm çekincelerine rağmen solun bölünmelere izin vermeden ancak birlik olması halinde başarılı olabileceğini söyledi.

Macron, 26 Ağustos’ta NFP'nin ortak adayı Lucie Castets’i başbakan atamayacağını duyurmuş ve siyasi liderlerle hükümet kurma müzakerelerini sürdüreceğini bildirmişti.

Fransa’da erken genel seçimlerin ardından Ulusal Meclis'in en büyük siyasi grubunu 193 milletvekili ile NFP oluştururken onu 166 milletvekili ile Macron'un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile Marine Le Pen'in faşist Ulusal Birlik (RN) partisi ve ortakları izliyor.

Anayasaya göre cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor ancak siyasi geleneklere göre başbakan, en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.

(ANADOLU AJANSI)