Soma Davası'nda karar açıklandı, aileler isyan etti

Soma Davası’nda dosyanın bir numaralı sanığı Can Gürkan'a 20 yıl hapis cezası verildi. Aileler 'ceza değil ödül' dedikleri karara tepki gösterirken mahkeme heyeti salonu terk etti.

Abone ol

Osman Çaklı

MANİSA - Soma Eynez Maden Ocağı'nda 13 Mayıs 2014’te kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madenci öldü. Faciadan sonra açılan mahkeme yedi yıl sürdü ve bugün karar açıklandı.

Sanık Can Gürkan'a taksirle birden fazla insan ölümüne sebebiyet verme suçundan 20 yıl hapis cezası verildi. Mühendislere ise ayrı ayrı 12,5 yıl ceza verildi. Haluk Evinç beraat etti.

MAHKEME YEDİ YIL SÜRDÜ

Soma Davası’nda ilk yargılamaya 13 Nisan 2015'te Akhisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında olduğu sekiz kişi sorumlu bulunarak tutuklandı. 2018'de sonuçlanan davanın seyri, Yargıtay'ın yerel mahkeme kararını bozmasıyla değişmiş dosyada tutuklu sanık kalmamıştı.

Yeni yargılama, 13 Nisan 2021'de tekrar başladı. Bugün açıklanan kararla sanık Can Gürkan'a taksirle birden fazla insan ölümüne sebebiyet verme suçundan 20 yıl hapis cezası alırken, mühendislere ayrı ayrı 12,5 yıl ceza verildi. Haluk Evinç ise beraat etti.

Duruşma öncesi Somalı aileler, STK'lar yürüyüş yaptı

MAHKEME HEYETİ SALONU TERK ETTİ

301 maden işçisinin aileleri, yıllarca hukuki mücadele verdi. Ölenlerden geriye kalan çocuklar, mahkeme koridorlarında büyüdü. Bu sabah tekrar yargılamanın yapılacağı salona yağmur altında yürüyüş gerçekleştirildi.

Salona giren aileler, mahkemenin kararı okumasını bekledi. Dosyada bir numaralı sanık olarak bulunan Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 'taksirle birden fazla insan ölümüne sebebiyet verme' suçundan 20 yıl hapis cezası verildi. Hakim kararı okurken, "taksir" dediği anda salonda karmaşa çıktı. Yaklaşık iki dakika süren hüküm açıklamasından sonra heyet, salonu terk etti. Hükmün açıklanmasından sonra aileler, mahkeme salonundan çıkmadı.

YARGIYA MÜDAHALE KUŞKUSU

301 insanın ölümünden sorumlu tutulan Can Gürkan hakkında daha fazla ceza bekleniyordu. Ancak yargılama usulü ve mahkeme başkanının değiştirilmesi, yargıya müdahale olarak yorumlandı. Avukat ve aileler, dosyada 'hakkaniyetli' ilerleyen hakim Aytaç Ballı'nın dosyadan alınmasını her seferinde dile getirmiş, verilecek kararın tarafsız olamayacağını savunmuşlardı. Önceki duruşmada, sanık Can Gürkan'ın savunma yaptığı esnada, sık sık mahkeme başkanına teşekkür etmesi ve "Beni bir tek siz ve heyetiniz anlıyor" demesi ilginç anlara sahne olmuştu. Müşteki avukatların sanıklar hakkında çelişkili ifadeleri gösteren bir sunum yaptığında, mahkeme başkanının sunumu hiç izlememesi de tepkiye neden olmuş, hakimin karar verecek 'yetiye' sahip olmadığı savunulmuştu.

'KARARI MAHKEME VERMEDİ'

Davada tek tutuklu ise ailelerin avukatı Selçuk Kozağaçlı. Karar sonrası mahkeme önünde açıklama yapan aileler, Can Gürkan ve diğer sanıkların mahkeme tarafından ödüllendirildiğini savundu. Aileler "301 canımızı öldüren onlar değil, herhalde Selçuk Kozağaçlı, tek tutuklu o kaldı" diyerek tepki gösterdi. Müşteki avukatlardan Seçil Ege Değerli, açıklanan kararla ilgili herkesin safının belli olduğunu söyledi. Kararın, mahkeme tarafından verilmediğini savundu.

KARAR TEMYİZ EDİLECEK

Müşteki avukat Berrin Demir ise 301 işçinin ölüp 160 kişinin yaralandığı bir katliamdan sonra, bir patronun "olası kasıtla öldürme suçundan yargılanması" sağlanamadığını söyledi. Demir, açıklanan cezalar ile sanıkların ceza evine girmeyebileceğini söyledi. Avukatlar, kararın temyiz edileceğini açıkladı.