Soma duruşmasına 1 hafta kala kritik değişiklik

Soma davasında sona yaklaşılırken hakimin değiştirilmesi tepki çekti. Ailelerin avukatı Can Atalay, “Bu yargıya açık müdahaledir” dedi, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, “Yargıya müdahale AKP’nin fıtratında var” yorumu yaptı. 

Abone ol

ANKARA - Soma’da 301 madencinin ölümüyle ilgili 6’sı tutuklu 51 sanık hakkında açılan davada sona gelinirken hakim değişti! Davanın avukatlarından Can Atalay, “Bu yargıya açık müdahaledir” darken CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Yargıya müdahale AKP’nin fıtratında var” yorumu yaptı.

Hakim ve Savcılar Kurulu yaz kararnamesi ile 780 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Soma davasına bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı da görev yeri değiştirilen hakimler arasında. Kararname ile kıdemli üye Esra Dokur da başka bir yere atandı. 11 Temmuz’da yapılacak duruşmaya bir hafta kala yapılan değişiklik davanın avukatlarının sert tepkisini çekti. Avukat Can Atalay şunları söyledi: “Soma dosyası 301 adam öldürmeden daha kapsamlı bir dosya. Yüzlerce terebaytlık belgeden, yüzlerce tanık ve müştekiden bahsediyoruz. Çok kapsamlı bir dosya. Böyle bir dosyada sanıkların, tanıkların, müştekilerin tümünü dinlemiş bir heyetin Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkında mütaalaa vermeyerek, karara çıkmasına engel olduğu süreçte görevden alınması açıkça yargıya müdahaledir.”

SORUŞTURMAYI TUTUKLU SANIKTAN ÖĞRENDİLER!

Dava görülürken heyete dönük müdahaleler yaşandığını hatırlatan Atalay şöyle devam etti: “Heyet duruşma salonunda sanıklar tarafından tehdit edildi. Heyet hakkında soruşturma olduğunu tutuklu sanık Cem Gürkan’dan öğrendi. Bu mahkeme heyeti sanık vekiller tarafından, 'Keser döner, sap döner gün gelir hesap döner' diye tehdit edildi. Biz bir şey olacağını bekliyorduk. Bu oldu. Bu açıkça yargıya müdahaledir. Adalet isteyenlerin, ekmeğini kazanırken öldürülen işçiler için adalet sağlanamazsa adalet gelmeyeceğini bilmeleri gerek” dedi.

11 MADENCİNİN ÖLÜMÜNE 91 BİN LİRA CEZA

Ballı’nın yerine gelen isim de belli oldu. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'ndan Salih Pehlivanoğlu atandı. Pehlivanoğlu, Ocak 2017’de 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasıyla ilgili, sanıklar hakkında 'iyi hal'den ceza indirimi yapmış, daha sonra hapis cezasını toplam 91 bin lira para cezasına çevirmişti. Sorumluluğu olduğu iddia edilen tüm kamu görevlileri için de beraat kararı vermişti. Soma Davası avukatlarından Denizer Şanlı, "11 işçi için 91 bin lira para cezası veren 301 işçi için de 200 bin lira para cezası vermek isteyebilir ama buna izin vermeyeceğiz” dedi.

ÖZEL: YARGIYA MÜDAHALE AKP’NİN FITRATINDA VAR

Davayı yakından takip eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de değişikliği eleştirdi. Özel şunları söyledi: “Bu dava tek kuruş ücret almayan çağdaş hukukçularla, en iyi ceza avukatlarının mücadelesi ile yürüyordu. Savunma avukatları suçu ölmüş madencilerin üzerine yıkmaya hatta sabotaj diyerek FETÖ’ye yıkmaya çalışarak aklamaya çalışıyordu. Mahkeme başkanı, genç yaşına rağmen olgun, ailelerin acısını anlayan şehitlerin hatırasına saygı gösteren, Türkiye’nin zengin şirketlerinden birine karşı Türkiye’nin en fakir insanlarını ezdirmeyen bir tutum içindeydi. Zaman zaman duruşmada ailelere tatlı sert uyarılarda bulunsa da maddi gerçeği, adaleti ortaya çıkarma çabası içindeydi. Aileler 'nasıl gidiyor' diye sorulduğunda 'Mahkeme başkanından razıyız' diyorlardı. Ama başkanın üzerinde ağır baskı olduğunu duyuyorduk. Hakkında soruşturma iddiaları vardı. Son 6 aydır karara doğru ilerlerken savunma avukatları da türlü taktiklerle geciktiriyordu. Bu süreçte ailelerle Meclis’te yaptığımız açıklamada da mahkeme başkanı üzerindeki baskıya dikkat çektik Adalet Bakanı'ndan açıklama bekledik. Mahkeme başkanı baskılara boyun eğmedi ama hep 1 ay sonraya mahkemeyi atarken son duruşmada yaklaşık 2.5 ay sonraya gün verdi. Bunu neden yaptığını sorduğumuz deneyimli hukukçular şunu söyledi: HSK’ya ‘Beni burada tutarsanız görevimi yaparım. Bana baskı yapacaksanız kararname ile başka yere alın mesajı veriyor. Hükümet dediğini yaptıramayacağını anlayınca dediğini yaptıracağı hakimi getirdi görünüyor. Umarım kaygılarımız boşa çıkar. Ama atanan hakimin daha önce aldığı maden kazasındaki kararını okuduğumuzda bu kaygılarımızı artırıyor, korkularımızı haklı çıkarıyor. Yargıya müdahale ve hukuksuzluk AKP’nin fıtratında var.”

BİÇER: ADALET UMUDUMUZU KAYBETMEYECEĞİZ

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de mahkeme heyetinde yapılan değişikliğe tepki gösterdi. “Hem giden hem de gelen hakime bakmak gerek” diyen Biçer şunları söyledi:

“Mahkeme başkanı çok objektifti. Hatta aileleri isim isim bilecek kadar dosyaya hakimdi. Aileler onun vereceği karara inanıyordu. Yerine gelen hakimin bir maden faciasında aldığı kararı da okuduk. Soma faciası tüm yönleriyle ortaya çıktı. Konuyu saptırmak istedikleri çok açık. Adalet Yürüyüşü’ne katılan Soma aileleri önümüzdeki günlerde görülecek duruşmaya Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu davet etti. Tüm kamuoyuna biz de çağrı yapıyoruz. Soma’da ailelerin güçlü bir direnişi, avukatların güçlü bir hukuk mücadelesi var. Bu davada ne yaparlarsa yapsınlar istedikleri sonuç çıkmayacak. Biz her şeye rağmen adalet umudumuzu kaybetmeyeceğiz.”

Sosyal Haklar Derneği Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada da, “Mahkeme üzerinde bir süredir devam eden baskılar yeterli olmamış olacak ki, hakimlerin görev yeri değişikliğine gidilmiştir. İki yıldır mahkeme salonunda, üç yıldır her ayın 13’ünde sokakta adalet arayan ailelerin adalet arayışı bütün engellemelere rağmen sonuca ulaşacaktır. Bu katliamın bütün sorumluları yargılanıncaya kadar davanın takipçi olacağımızı tekrarlıyoruz” denildi.