Somalı madenciler: Verilen sözü tutun

Somalı maden işçileri, tazminat hakları için verilen sözün unutulmasına tepkili. Madenciler yaptıkları basın açıklamasında “Bir sabah ansızın Enerji Bakanlığı önünde olabiliriz” dedi.

Abone ol

Osman Çaklı

MANİSA - Soma'da Uyar Maden işçisi mağdurları, bugün saat 12:00'de tekrar Cengiz Topel Meydanı’nda bir araya gelerek açıklama yaptı. Maden işçileri, yıllardır ödenmeyen haklarının ödenmesi için verilen söz yerine getirilmezse, Ankara'da Enerji Bakanlığı önüne gitmeye hazır olduklarını söyledi.

‘BİZE VERİLEN SÖZÜ UNUTTUYSANIZ SİZE HATIRLATACAĞIZ’

Tazminat hakkı için mücadele madenciler, 12 Ekim 2020'den beri sesini duyurmaya çalışıyor. Haklarını talep eden madenciler, Manisa Valiliği ile yapılan son görüşmeden sonra yetkililerin Ankara ile görüşme gerçekleştireceğini ve kendilerine bilgi verileceğini söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun madencilere verdiği sözün üzerinden aylar geçti ancak tazminat ödemesi henüz gerçekleşmedi. Bir kez daha yetkililere seslenen maden işçileri, verilen sözün yerine getirilmesini istedi. Madenciler adına söz alan Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, "Bize verilen sözü tutun, unuttuysanız biz size hatırlatacağız" diye seslendi.

‘CUMHURBAŞKANI GELSİN BİZİMLE HELALLEŞSİN’

Çetin, mecliste kanun çıkarılarak sorunun çözüleceğinin söylenmesine rağmen henüz bir çaba olmadığına değinerek, "Madencilerin hakkı ödenmezse bir sabah ansızın Enerji Bakanlığı önünde olacağız" şeklinde konuştu. Sendika Uzmanı Kamil Kartal da sürecin çözüme kavuşmasından rahatsızlık duyan çevreler olduğuna dikkat çekerek, 'sarı sendikaları' eleştirdi. Kendilerine "şeref sözü" verildiğini hatırlatan bir madenci ise tüm partiler ve İçişleri Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeden sonra torba yasa ile sorunun çözüleceğini anlattı: "Ancak meclise gelen son torba yasada madenci haklarına yönelik bir ibare bulunmuyor, bizi kandırmayın. Cumhurbaşkanı gelsin bizimle helalleşsin. Bizim hakkımız helal değil."