Somalı madenciler yeniden Ankara yolunda: 15 yıl yeter!

Tazminatları için mücadele eden Soma Uyar Madencilik işçileri, yeniden Ankara’ya yola çıktı. Görüşmelerden sonuç çıkmazsa Ankara girişinde tutulan madenciler, bakanlık önüne yürüyüşe geçecek.

Abone ol

ANKARA - Manisa’nın Soma ilçesinde yıllardır haklarını alamadıkları için eyleme geçen Uyar Madencilik işçilerinin direnişi sürüyor.

Hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine Manisa’dan Ankara’ya yola çıkan maden işçileri, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası aracılığıyla da bir basın açıklaması yayınladı. Sendika avukatları tarafından yapılan açıklamada, “Aylardır devletin en yetkili ağızlarından aldığımız sözlerin hiçbirisi bugüne kadar yerine getirilmedi” denildi.

'VERİLEN SÖZLER TUTULMADI'

Son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile yapılan görüşmede 1 Temmuz’a kadar dönüş yapılacağının açıklandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Son görüşmemizde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 1 Temmuz’a kadar dönüş yapacağını ve bilgi vereceğini heyetimize söz vermesine rağmen herhangi bir dönüş yapılmadı. Süleyman Soylu’nun 15 Ocak 2021’e kadar çözme sözü, sahipsiz bir şekilde halen olduğu yerde duruyor. Şifahen edindiğimiz bilgilere göre Uyar Madencilik sorunun bir yasayla çözülemeyeceği ifade edilmiştir. Meclis'te grubu bulunan tüm partilerin çözme konusunda mutabık kaldığı bir konu ile ilgili neden yasa çıkarılmadığını anlayamıyoruz. Uyar Madencilik işçileri için de pekâlâ bir kanun çıkarılabilir. Gerek İş Kanunu’na eklenecek bir maddeyle TKİ tarafından veya İşsizlik Sigortası fonundan karşılanabilir. Bunun önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. “Kanuni düzenlemeyle yapılamayacağı” ifadesi sorunu çözmemek için ileri sürülen bir bahanedir. Temmuz 2020 tarihinde Soma Kömür işletmelerinde işten atılan ve mağdur edilen işçiler için çıkarılan 7252 sayılı yasada özel bir şirkette çalışmaya devam eden ve kanun kapsamına girmeyen iki binin üzerinde işçiye bu yasa kapsamına fiilen dâhil edilerek ödemeler yapılmıştır. Fakat söz konusu Uyar Madencilik işçileri olunca yasa kapsamında sorunun çözülemeyeceği ifade edilmektedir.”

'ALACAKLARI 30 MİLYON LİRA'

Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, Uyar Maden işçilerinin alacağı toplam para 30 milyon lira olduğunu belirterek, patronları koruyan yasalar çıkarıldığını vurguladı. Aksu, "Biz Ankara'ya kavga etmeye değil hakkımızı almaya gidiyoruz" diye konuştu.

'PATRONLARDAN YANA MI YOKSA MADENCİLERDEN YANA MISINIZ?'

Uyar Madencilik işçileri, Ankara’ya doğru yola çıkarken de sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparak, hükümete şu sözlerle seslendi:

"Uyar Madencilik işçileri içeride olan maaşları, kıdemleri, ihbarları için mücadele etmeye devam ediyor. Bu 15 yıl boyunca yüzlerce kez parlamentodan patronlar lehine yasalar çıkarttı bu devlet. Devlete sorumuz şudur: Patronlardan yana mı yoksa madenciden yana mısın? SOMA madencisi 15 yıldır bu soruyu soruyor. Biz de bugün yola Türkiye halkına, emekçisine, vekillerine bu soruyu çoğaltmak için çıkıyoruz.”

ÖZGÜR ÖZEL: BU ÇIĞLIĞI DUYUN!

Uyar Madencilik işçilerine sosyal medyadan da çok sayıda destek geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Uyar Madencilik Mağdurları, yıllardır kendilerine verilen ama tutulmayan sözler için Ankara'ya yola çıkıyor. Defalarca Meclis kürsüsünden yaptığımız çağrılara kulaklarını tıkayan iktidar partisine bu çığlığı duyma çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.


'VERİLEN SÖZLER TUTULSUN İSTİYORLAR'

Oyuncu Mert Fırat da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla madencilerin mücadelesine destek verdi. Fırat, Bağımsız Maden İş tarafından yapılan açıklamayı alıntılayarak "İki Gözün, iki ayağın, kopan kolun, çürüyen ciğerin, çalınan ömrün, ortada kalan yetimin, alın terinin, hakkını istiyor soma uyar maden işçileri. 15 YIL YETER! diyorlar. Verilen sözler tutulsun istiyorlar. Ankara yoluna çıkıyorlar. #MadencininTarafındayım hastagine destek verelim" ifadelerini kullandı. 


'MADENCİLERİN SESİNİ DUYMANIZ İÇİN İLLA GÖÇÜK ALTINDA MI KALMALILAR?'

Oyuncu Müfit Can Saçıntı ise yaptığı paylaşımda, “Maden işçilerinin sesini duymanız için illa göçük altında kalmaları gerekiyor? SOMA’daki Uyar Maden işçileri tazminatlarını alamadılar, patronlar tarafından 15 yıllık emekleri yok sayıldı. Devlet yetkileri haklarınızı alacaksınız, bekleyin dediler. Onlar beklediler beklediler verilen sözler tutulmayınca yeniden hak arama mücadelesine girdiler. Sizler de onlar Ankara’ya yürürken ayağınızla değilse bile yüreğinizle yanlarında olmak ister misiniz?” dedi.


'YETER, MADENCİNİN HAKKINI VER ANKARA'

Sunucu Öykü Serter de madencilere destek açıklaması yaptı ve şunları söyledi: “SOMA’lı madenler için bugün yine dayanışmadayız. Söz bitti. Sabır tükendi. Madenciler hakları için bir kez daha Ankara yolunda… Hakkımız ve onurumuz için Ankara'ya yürüyoruz diyen madencilerin yanındayız. Yeter artık madencinin hakkını ver Ankara.”

MADENCİLERE ANKARA GİRİŞİNDE POLİS ENGELİ

Manisa’dan tazminat hakları için dün gece yola çıkan Uyar Madencilik işçileri, Ankara girişinde polis engeliyle karşılaştı. Kendilerini Ankara girişinde durdurarak, kente sokmayan polise tepki gösteren madenciler, kent girişinde beklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın sosyal medya hesabından video paylaşan işçilerden İdris Sarıkaya, şunları söyledi:

“Topal bacağımla, görmeyen gözle sayın milletvekilleri ayağınıza defalarca geldik. Bizlere bu sorunun çözümü için kaç defa söz verildi ama hiçbir zaman verilen sözlerin arkasında durulmadı. Bizim haklarımız ödenmeden biz Ankara yolumuzdan geri dönmeyeceğiz. Bizim karşımıza bugün emniyet güçleri çıktı, Ankara’ya giremezsiniz diyorlar. Sayın Süleyman Soylu, 15 Ocak’ta sorunlarımızın çözüleceğine dair sözü siz verdiniz. 15 yıldır bekliyoruz, daha ne kadar bekleyeceğiz. Sayın 600 milletvekili görmeyen gözün, kopan bacağın, bu kadar kopan umudun bedelini vereceksiniz. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin bize verdiği değeri istiyoruz.”

Madenciler, 5 kişilik bir heyetin Enerji Bakanlığı ile görüşme gerçekleştireceğini, sonuç alınamazsa Bakanlık önünde oturma eylemi yapacaklarını açıkladı.

MADENCİLER YÜRÜYÜŞE GEÇECEK

Sendikadan gelen son bilgiye göre, Uyar madencilerinin sorunu, bugün saat 15:00'da Bakanlar Kurulu toplantısında gündem olacak. Bakanlığa giden sendika heyeti, bakanlığın nizamiyesinden ayrılmazken, madenciler Ankara girişinde beklemeye devam ediyor. Eğer somut sonuç çıkmaz ise sendika heyeti, Enerji Bakanlığı önünde oturmaya başlayacak ve  madenciler tek sıra halinde bakanlık önüne yürüyüşe başlayacak.