Son 10 yılın en az yağışı düştü, İstanbul'un 85 günlük suyu kaldı

İstanbul'a su sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı yağışsız geçen yazın ardından yüzde 30,18'e düştü. Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Günlük tüketime göre, 85 günlük suyumuz kaldı" dedi.

Abone ol

DUVAR -  Kurak geçen yazın ardından sonbahar da beklenen yağışlar gelmeyince barajlardaki su oranları da hızla düşmeye başladı.

İSKİ verilerine göre, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan 10 barajdaki doluluk oranı yüzde 30,18'e geriledi.

Alibeyköy, Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı yüzde 10'un altına geriledi. Yüzde 8,56 ile dip seviyeyi gören Kazandere'nin kuruyan bölümlerinde hayvanlar  otlamaya başladı. Yüzde 50 doluluk oranının üzerindeki tek baraj ise Elmalı Barajı oldu. Elmalı Barajında doluluk oranı yüzde 51,93 olarak ölçüldü.

Alibeyköy Barajı’nda 2024 yılının Ocak ayında yüzde 76,6 olarak ölçülen doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 6,07 olarak ölçüldü.

SON 10 YILIN EN DÜŞÜK YAĞIŞ MİKTARI

İSKİ verilerine göre bu yıl barajların aldığı yağış miktarı da geçen yılların oldukça gerisinde kaldı. 2023 yılında metrekareye 852 kilogram yağış düşen İstanbul barajlarında bu yıl, metrekareye sadece 480 kilogram yağış düştü. Bu oranın son 10 yılın en düşük yağış miktarı olduğu belirtildi. İstanbul barajlarına 2021 yılında metrekareye 901,3 kilogram yağış düşmüştü.

85 GÜN HESABI

DHA'nın haberine göre Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "İstanbul'da evsel, kentsel ve endüstriyel su tüketimini hesap ettiğimiz zaman günlük yaklaşık 3 milyon metreküp yani ton su tüketimi var. Barajlarda ise 264 milyon metreküp su miktarı var. Günlük tüketimi hesap ettiğimiz zaman önümüzde 85 günlük bir suyumuzun kaldığı anlamına geliyor" dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)