'Son Akşam Yemeği' tartışmasına Trump da katıldı: 'Rezalet olduğunu düşündüm'

Paris 2024 açılış töreninin sanat yönetmeni, eleştirilere sebep olan performansın ilham kaynağının 'Son Akşam Yemeği' tablosu olmadığını söyledi. Trump, gösterinin 'rezalet' olduğunu savundu.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski başkanlarından Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, Fox News haber kanalına yaptığı açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Olimpiyat Oyunları açılış törenine ilişkin değerlendirmede bulundu. Trump, İsa peygamberin çarmıha gerilmeden önce havarileriyle yediği son yemeği tasvir eden 'Son Akşam Yemeği' tablosuna nazire yaptığı söylenen gösteriyi eleştirdi.

AA'nın aktardığına göre, "Açılış töreninin rezalet olduğunu düşündüm" diyen Trump, 2028 Los Angeles Olimpiyat Oyunları'nda böyle bir şeyin yaşanmayacağını söyledi. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson da gösteriyi sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamayla eleştirdi. Johnson, "Dün gece, Son Akşam Yemeği ile alay edilmesi, Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenini izleyen dünyanın dört bir yanındaki Hıristiyanlar için şoke edici ve aşağılayıcıydı" dedi.

SANAT YÖNETMENİ: İLHAM KAYNAĞI DA VİNCİ'NİN TABLOSU DEĞİL

Fransa'da yayın yapan BFMTV kanalının Le live Week-end programına konuk olan Paris Olimpiyatları açılış töreninin sanat yönetmeni Thomas Jolly ve kostüm yönetmeni Daphne Bürki de eleştirilere sebep olan açılışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sunucunun açılış töreninin genel olarak kamuoyunda çok iyi karşılandığını ancak 'Son Akşam Yemeği' tablosunun canlandırıldığı sahnenin tepki topladığını dile getirmesi üzerine Jolly, tartışma yaratan performansta ilham kaynağının Leonardo da Vinci'nin 'Son Akşam Yemeği' isimli tablosu olmadığını belirtti. Jolly, canlandırma sahnesinde, Yunan mitolojisindeki şarap tanrısı Dionisos’in konu edildiğini anlattı.

Jolly, "İlk başta masaya gelen Dionisos var. Neden Dionisos var. Çünkü Dionisos Yunan mitolojisinde kutlamaların, şarabın tanrısı ve Sen nehri tanrıçası Sequana'nın babası. Burda fikir Olimpos tanrıları ile bağlantılı büyük bir pagan şenliği" ifadelerini kullandı. Çalışmalarını alay etmek üzerine kurmadığını dile getiren Jolly, amacının yapıcı ve uzlaştırıcı bir açılış töreni yapmak olduğunu ifade etti.

KATERİNE: ŞARKI, OLDUKÇA BASİT BİR MESAJ VERDİ

Fransız şarkıcı ve oyuncu Philippe Katerine de açılış töreninde 'Son Akşam Yemeği' tablosunun canlandırıldığı gerekçesiyle tepki toplayan ve kendisinin şarkı söylediği performansa ilişkin CNN'e konuştu. Katerine, açılış töreninde "Nue" isimli şarkıyı seslendirdiğini ve 'çıplak' anlamına gelen şarkının 'oldukça basit' bir mesaj verdiğini belirtti.

"Çıplak kalsaydık, savaşlar olur muydu? Belki cevap hayır çünkü çıplakken silah saklayamazsınız" ifadelerini kullanan Katerine, performansa Hıristiyan din otoritelerinden ve uluslararası kamuoyundan gelen tepkilere de cevap verdi. Katerine, "(Performans) Bazı insanları şoke ettiyse, çok üzgünüm çünkü niyet kesinlikle bu değildi" dedi.

Hıristiyan olarak büyütüldüğünü ve bu dinde affetmenin önemli bir yeri olduğuna inandığını belirten Fransız şarkıcı, "Dolayısıyla eğer birini kırdıysam affedilmeyi diliyorum" diye konuştu. Tartışmalara neden olan açılış performansının 'Son Akşam Yemeği' ile alakası olmadığını söyleyen Katerine, Hıristiyan camianın bu konuda kendisini affedeceğini ve bunun daha çok bir yanlış anlaşılma"olduğunu anlamasını umduğunu söyledi. Katerine ayrıca performansı için 3 saat boyunca maviye boyandığını ve gösterinin ardından boyayı vücudundan çıkarmasının da yaklaşık 3 saat aldığını belirtti.

Ne olmuştu?

 Fransa'nın ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde, drag queen performansıyla, Leonardo Da Vinci'nin İsa peygamberi konu alan 'Son Akşam Yemeği' tablosunun tasvir edilmesinin eleştirilere sebep olmasının ardından Paris 2024 olimpiyat organizatörlerinden konuya ilişkin açıklama gelmişti. Yapılan açıklamada, "Eğer insanlar herhangi bir şekilde incinmişse gerçekten özür dileriz" denilmişti.

İsa peygamberin çarmıha gerilmeden önce havarileriyle yediği son yemeği betimleyen 'Son Akşam Yemeği' tablosunun bir parodisinin yapıldığı etkinlikte, drag queenler, bir trans model ve Antik Yunan şarap tanrısı Dionysus'u canlandıran çıplak bir şarkıcı vardı. Ancak bu canlandırma, özellikle Katolik Kilisesi'nin tepkisine sebep olmuştu.

Fransa Katolik Kilisesi'ne ait X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından, açılış törenine ilişkin Fransız piskoposların görüşü yayımlanmıştı. Törende Hristiyanlıkla alay eden sahnelerin yer aldığı belirtilen açıklamada, "Bu tören maalesef Hristiyanlıkla alay eden sahneleri içeriyordu, bu durumu derin bir üzüntüyle karşılıyoruz" denilmişti.

(ANADOLU AJANSI)