Son bir yılda kadınların en az yüzde 5’i cinsel şiddete maruz kaldı

Türkiye’de son 12 ayda cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 5 olarak kayıtlara geçti. Bakan Derya Yanık’ın TBMM’de yaptığı sunumda Türkiye, Kenya, Etiyopya ve Hindistan’dan sonra geldi.

Abone ol

ANKARA - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadına yönelik şiddetle mücadelede mevcut durumu ve bakanlığın çalışmalarını açıkladı. Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda sunum yapan Yanık, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için alınan önleyici ve koruyucu tedbir kararlarını açıkladı.
Yanık, 2020 yılında 289 bin 389 önleyici, 83 bin 47 koruyucu; 2021 Nisan sonu itibarıyla ise 82 bin 730 önleyici, 17 bin koruyucu tedbir kararı alındığını bildirdi.

'ŞÖNİM'LERDE 856 BİN 703 VATANDAŞIMIZ HİZMET ALMIŞTIR'

2013 yılında 14 olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) sayısının 2019 yılında 81’e ulaştığını hatırlatan Bakan Yanık, şu bilgileri verdi:
“Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde, hizmete açıldığı tarihten Nisan 2021 sonuna kadar ülke genelinde 702 bin 734 kadın, 56 bin 454 erkek ve 97 bin 515 çocuk olmak üzere toplam 856 bin 703 vatandaşımız hizmet almıştır. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı 112 Kadın Konukevi Belediyelere bağlı 32 Kadın Konukevi Göç İdaresine bağlı 2 Kadın Konukevi STK’lara bağlı 1 Kadın Konukevi vardır” dedi.

TÜRKİYE, SON BİR YILDA KADINA CİNSEL ŞİDDETTE DÜNYADA 4. SIRADA

Bakan Yanık, TBMM’de yaptığı sunumda birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 2020 yılında yapılan “Dünyada Kadın” araştırmasına atışta bulundu. Buna göre dünyada son 12 aylık dönemde eşi veya birlikte yaşadığı kişi tarafından fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranında Türkiye, yüzde 8 ile 13. sırada yer alırken, yine aynı süreçte cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranında yüzde 5 ile 4. sırada yer alıyor.
Son bir yılda kadına yönelik fiziksel ve cinsel şiddetin en fazla olduğu ülke ise Kenya olarak kayıtlara geçti. Türkiye, 12 aylık süreçte kadına yönelik en fazla cinsel saldırının yaşandığı Kenya, Etiyopya ve Hindistan’dan sonra gelirken, Pakistan, Nijerya, Bulgaristan gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

BAKAN 2014 YILINDAKİ ÇALIŞMAYI ÖRNEK GÖSTERDİ

Bakan Yanık, Birleşmiş Milletler ’in araştırmasına karşı Türkiye’de Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında yapılan kadına yönelik aile içi şiddet araştırmasına yer verdi. Araştırmada, kadınların yüzde 26’sı duygusal şiddet, yüzde 15’i ekonomik şiddet, yüzde 8’i fiziksel şiddet ve yüzde 5’i de cinsel şiddete maruz kaldığını kaydetti. Bakan Yanık, şiddet mağdurlarının kolluk birimine başvuru oranının ise yüzde 11 olduğunu söyledi.

'KADES’E 30 NİSAN’A KADAR 125 BİN 47 KİŞİ BAŞVURDU'

Kadın Acil Destek Uygulamasının (KADES) Mart 2018 yılında hayata geçirildiğine ifade ederek, şu ana kadar 2 milyon 226 bin 465 kişinin uygulamayı telefonlarına indirdiğini söyleyen Yanık, 30 Nisan 2021 tarihine kadar gelen ihbar sayısının ise 125 bin 47 kişi olduğunu kaydetti.

'ŞİDDET VARDI; SALGIN DÖNEMİNDE ARTMADI'

Covid–19 salgını sürecinde kadınlara yönelik yapılan hizmetlere ve hizmetlerin etkisine ilişkin de bilgi veren Bakan Yanık,
“Can güvenliği riski bulunmayan kadınlar ve beraberindeki çocuklar için 6284 sayılı Kanunun 10/6 maddesi kapsamında; 49 ilimizde salgın sürecinde 71 tesis barınma amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bugüne kadar kadınlar ve beraberindeki çocukları olmak üzere toplam bin 461 kişi söz konusu tesislerden faydalanmıştır. 11–23 Mart 2021 tarihleri arasında Bakanlığımıza bağlı kadın konukevlerinden şiddete maruz kalması nedeniyle hizmet alan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 450 kadının katıldığı bir araştırma yapılmıştır. Kamuoyundaki mevcut bir algı ve söylemlerin aksine katılımcıların çok büyük bir kısmı salgın dönemi öncesinde de şiddete maruz kaldığını, şiddetin salgın döneminde artmadığını, salgın nedeniyle kadın konukevine başvuru sürecinde ve kadın konukevi hizmetlerinden faydalandıkları süre içerisinde sorun yaşamadığını ifade etmişlerdir” ifadelerine yer verdi. Bakanlık tarafından konuk evlerinde kalan kadınlara yönelik yapılan anket çalışmasında “Maruz kaldığınız şiddet Covid–19 salgını sürecinde attı mı” sorusuna katılımcıların yüzde 53’ü hayır derken, yüzde 32’si evet, yüzde 15 ise kısmen arttı cevabını verdi.