'Son dakika yasağı referandum için mi?'

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Başbakan Yıldırım'a RTÜK'ün son yasaklarının gerekçesini sordu: "Muhalefet propaganda hakkını kullanabilecek mi?"

Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, RTÜK’ün televizyonlardaki haberlerde ‘son dakika’ ibaresin yasaklamasını TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Kerestecioğlu, yayın yasaklarının kapsamının neden genişletildiğini sorarak “Referandum döneminde yaşanması muhtemel saldırılara ilişkin bir duyum/istihbarat mı vardır?” dedi.

RTÜK yayın yasaklarını genişletti!

Kerestecioğlu önergesinde önce şu bilgilere yer verdi: "Başbakanlığa bağlı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTKÜ) yetkililerinin, 30 Ocak 2017, pazartesi günü Türkiye’de yayın yapmakta olan haber kanallarının müdürleriyle yayın yasaklarının kapsamına ilişkin bir toplantı yaptığı ve yayın yasaklarının kapsamının genişletileceğini bildiren bir belgenin RTÜK tarafından haber müdürleriyle paylaşıldığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır.

Türkiye’de özellikle son dönemlerde basın üzerindeki denetim ve yasaklamalar göz önüne alındığında, yapılan toplantı, basın özgürlüğü için ciddi bir endişe yaratmaktadır. RTÜK yetkilileri, toplantıda, yayın yasağı getirilen konularda yalnızca resmi makamlarca dağıtılan görüntüleri ve yapılan açıklamaları yayınlama hakkı verileceğini, yapılacak tüm diğer haberlerin önemli ölçüde kısıtlanacağını sözlü olarak dile getirmiş ve bu konuda bir bilgi notu paylaşmışlardır."

TÜRKİYE 151'İNCİ SIRACAD

Türkiye'de basın özgürlüğünü engelleyen çok yasıda düzenleme olduğunu hatırlatan Kerestecioğlu, şöyle devam etti: "Bu ay içerisinde yayınlanan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, yayın yasağı ve kısıtlamalara aykırı yayın yapan kuruluşların yayınlarının kademeli sürelerde durdurulacağı ve hatta lisanslarının iptal edileceği duyurulmuştu. Bu tip yasak ve kısıtlamalar, halkın bilgiye ulaşma hakkını engellemektedir.  Bugün Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün her yıl yayınladığı Basın Özgürlüğü sıralamasında, 180 ülke arasında 151'inci sırada yer almaktadır. Freedom House gibi basın özgürlüğüne ilişkin değerlendirmede bulunan bağımsız kuruluşlar, Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerinin ciddi boyutlara ulaştığını ifade etmektedir. Yine saygın bir uluslararası sivil toplum kuruluşu olan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye’nin dünyada en çok gazetecinin hapiste olduğu ülke olduğunu açıklamıştır."

'SPİKERLERE DE MÜDAHALE EDİLECEK Mİ?'

HDP'li Kerestecioğlu, bu bilgilerin ardından Başbakan7a şu soruları yöneltti:

1. Patlama, saldırı gibi olaylar sonrasında getirilen yayın yasaklarının kapsamı genişletilmiş midir? Genişletildiyse neden?

2. Spikerlerin kullandıkları ifadelere müdahale edilmesi söz konusu mudur?

3. Ekranlardaki "son dakika" ibaresi de yayın yasağı kapsamına alınmış mıdır?

4. Hangi durumlar yayın yasağı kapsamına girmektedir?

5. ENSAR Vakfına bağlı yurtlarda yaşanan çocuk istismarının ardından da yayın yasağı getirildiği bilinmektedir. Yayın yasaklarının kapsamının genişletilmesiyle bu gibi konuların televizyonlarda tartışılması tamamen yasaklanacak mıdır?

6. RTÜK'ün yayın yasağı konusundaki yetkisi yetersiz mi gelmektedir, öyleyse neden?

7. Referandum döneminde yaşanması muhtemel saldırılara ilişkin bir duyum/istihbarat mı vardır?

8. Böylesi yoğun yayın yasaklarıyla girilen bir referandum sürecinde propaganda hakkının muhalefet partileri tarafından demokratik biçimde kullanılabileceğini düşünüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)