Sonbaharda yaprakların rengi nasıl değişir?

Bazılarımız için sonbaharı güzel kılan şey yapraklardaki renk değişimleridir. Yaprakların renkleri yeşilden sarıya, kızıla, kahverengiye ve bu renklerin arasındaki başka tonlara doğru değişirken görsel bir şölen oluşturur. Acaba bu değişimin ardındaki kimyasal olay nedir? Yapraklar öldükleri için mi renkleri değişir, yoksa yapraklar düşmeden önce bu muhteşem renklerin oluşmasını sağlayan kimyasal maddeler mi vardır?

Sonbaharda yaprakların rengi nasıl değişir?

Meltem Çetin Sever/ Evrim Ağacı Yapraklarda değişik renklerin oluşmasını sağlayan kimyasal bileşikler, yani pigmentler bulunur. Pigmentler renkleri oluşturan moleküllerdir. Bitkilerde farklı renk pigmentleri bulunur. Yaprakların yeşil renkli olmasını sağlayan pigment klorofildir. Fotosentez, klorofil taşıyan canlılarda (kloroplastlarda) ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesini sağlar. Bitkiler bu yolla güneşin ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür ve organik madde sentezi yapar. Yani klorofil tarafından emilen ışık, karbondioksit ve suyu, oksijen ve karbonhidratlara dönüştürmek için kullanılır. Fakat, sonbahar ve kış aylarında yeterli güneş ışığı bulamadıklarından yapılarındaki klorofil pigmenti azalmaya başlar. Klorofil pigmentinin azalmasıyla birlikte diğer renk pigmentleri açığa çıkmaya başlar. Bitkiler kendilerini kış koşullarına hazırlamaya başlar.

Haberin Devamı
Demiral’ın 'bozkurt selamına' tepki: 'Taraftarı, takımı, ülkeyi böldü' Makas açıldı: Bankalar ne kadar faiz veriyor? Rakamlar belli oldu: Meslek meslek zamlı memur maaşları İslam Memiş'ten dolar ve altın uyarısı: Cuma gününe hazır olun Çeyrek final gündem: '3-7-0 başka bir büyüklük' Çeyrek finale yükselen futbolcuların kutlamasından kareler