Sosyal medya dengemizi mi bozuyor?

Sosyal medya bağımlılığı, akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle giderek artıyor. Psikolog Reyhan Algül, bağımlılık kontrol altına alınamazsa depresyona neden olabileceğini söyledi.

Abone ol

DUVAR- Modern çağın yeni sendromlarından biri olarak tanımlanabilecek sosyal medya bağımlılığı, akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle giderek arttı. Görünür olma ve başkalarının hayatını takip etme isteğinin abartılı bir hal halini aldığını söyleyen Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, sosyal medya bağımlılığının kontrol altına alınamazsa, kaygı bozukluklarından depresyona; kişinin yaşamındaki bozulmalardan gerçek ilişkilerin zarar görmesine kadar pek çok zararı olabileceğini vurguluyor.

Psikolog Reyhan Algül, sosyal medyaya olan bağımlılığı şöyle değerlendiriyor, “Bazı kişiler kendi hayatının ya da karakterinin aslında ne kadar güzel ve düzgün olduğunu gösterme çabasına girerek mutlu oluyor. Ayrıca sosyal medya, gerçek dostlara ve ilişkilere sahip olmanın zor olduğu günümüzde, insanlara yalnız olmadığı yanılgısını da yaşatıyor.”

NELERE YOL AÇIYOR?

Sosyal medya bağımlılığı, kimine göre çok cazip yanlarına rağmen kişinin bireysel ve toplumsal yaşamında çeşitli bozulmalara ve sorunlara neden olabiliyor. Algül, bağımlılığın gerçek ilişkilerde de kopmalara yol açtığını ifade ederek, gerçek ilişkiler ve etkileşimlerde kişinin gittikçe daha başarısız hale gelebildiğini kaydediyor. Öte yandan bu süreçte meydana gelen psikolojik sorunlara da değinen Uzman , bu konuyu şöyle açıyor: “Başkalarının hayatlarını takip edip bunları gerçek sanmak, bazen kişilerin kendilerini değersiz hissetmelerine ve depresyona neden olabiliyor. Ayrıca telefon ya da bilgisayarla sürekli vakit geçirmek, kişinin vücudunda bir takım dengesizlikler yaratarak kaygı bozuklukları özellikle de panik atak için uygun bir zemin oluşturabiliyor. Dikkat ve algıda bozulmalara da neden olabiliyor.”

DİKKAT ETMEK İÇİN NELER YAPMALI?

Algül, sosyal medyanın oluşturabileceği bu tür sorunların önüne geçmek için yapılabilecekleri ise şöyle anlatıyor:

Paylaşılan her şeye inanmayın, Merak duygusu size değil, siz ona hükmedin, Kendinizi geliştirmenin başka yollarını arayın, Hayatınızdaki boşlukları sorgulayın, Gerçek ilişkiler kurun. (HABER MERKEZİ)