Sosyal medya düzenlemesinde Almanya modeli

Sosyal medya düzenlemesi için muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanan AK Parti, Almanya’yı örnek aldığı teklifin amacını “Yasaklama yok, amaç bu şirketlerin Türkiye’de temsilcilik açıp sorumluluk üstlenmesi” diyerek açıklıyor. CHP ise tutumunu, “Biz sonuna kadar özgürlükleri, özgürlük alanlarını savunacağız. Yasakçı zihniyetle ortaklaşmayacağız” şeklinde belirledi.

Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla gündeme gelen sosyal medya düzenlemesinde AK Parti’nin yaptığı çalışmada sona gelindi. Gündemindeki konuları tamamlayıp gelecek hafta tatile girmeye hazırlanan Meclis’te sosyal medya ile ilgili teklifin akıbetinin bu hafta netleşmesi bekleniyor.

24 Temmuz itibariyle 1 Ekim'e kadar tatile girmeyi planlayan Meclis gündeminde baro teklifi nedeniyle ara verilen Hukuk Muhakemeleri Kanununda değişiklik öngören 2. Yargı Paketi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununda değişiklik öngören teklif var. Ayrıca istihdamla ilgili yeni bir paketin bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. Yasalara uygun olmayan hobi bahçelerinin yıkımı ve sahte gıda üretenlere cezaların artırılması gibi birçok düzenleme öngören tarım ve gıda kanununda değişiklik içeren torba teklif ile güvenlik soruşturmasının ekim ayına bırakılacağı konuşuluyor. Sosyal medya ile ilgili düzenlemede ise muhalefet partilerinin kapısı çalındıktan sonra takvim netleşecek.

HAZIRLANAN TEKLİF ALMANYA’DAKİ DÜZENLEME İLE ÇOK BENZER

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre sosyal medya ile ilgili çalışma henüz bitmedi. Bu konuda Almanya’nın çıkardığı yasaya çok benzer bir düzenleme üzerinde çalışıldığını anlatan yetkililerin verdiği bilgiye göre, hedef başta Twitter olmak üzere sosyal medya kuruluşlarının Türkiye’de temsilcilik açmasını sağlamak. Bu durumda vatandaşlar kimliği belli olmayan hesaplar için haklarında hakaret, tehdit, iftira gibi içerikler olduğunda şikayet başvurusu yapabilecek, bunun kaldırılmasını isteyebilecek. Bu taleplerin karşılanması için 24 saat, 48 saat gibi süreler konulacak. İnceleme sonucunda kişisel hakları ihlal varsa paylaşım kaldırılacak. Taleplerin yerine gelmemesi durumunda para cezası gibi çeşitli yaptırımlar söz konusu olacak.

ALMANYA’DA YAPIYORLAR, TÜRKİYE’DE NEDEN YAPMASINLAR

Muhalefetin “sosyal medya yasaklanmak isteniyor” propagandasının doğru olmadığını söyleyen AK Partili kaynaklar, “Buradaki amacımız sosyal medya sağlayıcısı kuruluşun Türkiye’de temsilcilik açması. Açık kimlikle ilgili hesaplardan hakaret, iftira gibi paylaşımlarda TCK devreye giriyor. Ancak aynı durumda isimsiz hesaplar için bunu yapamıyorsunuz. Burada vatandaşın başvuracağı bir kapı olmalı. Hak ihlali görüyorsa, “Bu paylaşımı kaldır” diyebilmeli, şirket de kişisel hakları ihlal varsa kaldırmalı. Amaç temsilcilik açıp yasal sorumluluk üstlenmesi. Yoksa kim ne istiyorsa yazsın. Şirket Almanya’da yapıyorsa Türkiye’de neden yapmasın” diyor.

MUHALEFETLE İSTİŞARE EDİLECEK

AK Parti teklifi muhalefet partilerine de götürecek. Ancak bu görüşmenin teklif sunma şeklinde değil, yapılan çalışma üzerinden bir istişare olarak gerçekleşmesi planlanıyor. Muhalefetin tutumunu da öğrenmeye dönük bu görüşmelerin ardından teklifle ilgili son karar verilecek. Teklifin Meclis kapanmadan önce çıkabileceği ya da sonbahara kalabileceği konuşuluyor.

KILIÇDAROĞLU: SARAYDAKİ ZAT DISLIKE’A ÇOK ÜZÜLDÜ

Sosyal medya düzenlemesi CHP MYK toplantısında da gündem maddeleri arasında yer aldı. AK Parti’nin bu konuyla ilgili yapacağı ziyaret öncesi partinin tutumu netleştirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Saraydaki zat, dislike olduğu için çok üzüldü. Z kuşağından ne geleceğini biliyor, bunu gördü. Yoksa neden şimdi gündeme geldi bu konu. Biz sonuna kadar özgürlükleri, özgürlük alanlarını savunacağız. Yasakçı zihniyetle ortaklaşmayacağız” dedi.

CHP’NİN ÖNCELİĞİ ÖZGÜRLÜK ALANLARININ KORUNMASI OLACAK

Toplantıda CHP’nin tutumu, “Hakaret, küfür, tehdit ve iftiraya hayır. Ancak bireylerin özgürlük alanlarının daraltılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizim önceliğimiz özgürlük alanlarının korunması. Bunu kamuoyuna da çok iyi anlatmalıyız. Özgürlük alanını daraltacak hiçbir şeye evet demeyiz, izin vermeyiz” şeklinde belirlendi.