Sosyal medyada soru soran CHP'lilere suç duyurusu

Eskişehir’de sosyal medya üzerinden AK Parti’yi eleştiren, soru soran CHP il yöneticilerine AK Parti il yöneticileri tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

Abone ol

Özge Zaim

ESKİŞEHİR - AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan hakkında AK Parti yerel yöneticilerinden Pınar Turhanoğlu Gücüyener ve AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan tarafından açılan suç duyurusunda, ilgili kişilerin kendilerini toplum içinde küçük düşürdüğü öne sürüldü.

Şu ana kadar aralarında CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Cem Dilder’in de bulunduğu beş yönetici, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden aranarak ifadeye çağırıldı.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT ALTINDA’

Yaptıkları sosyal medya paylaşımlarında, “soruyoruz” hashtag’i altında, “AKP İl Yöneticisi Pınar Turhanoğlu kaç kamu bankası şubesinin avukatlığını yapıyor ve ne kadar kazanıyor?, “Burhan Sakallı’nın Mali Hizmetler Müdürü Yüksel Yoldaş kendi döneminde ne kadar çay içildiğini açıklasın” şeklinde sorular soran CHP il ve ilçe yöneticileri sırayla emniyete ifadeye vermeye gitti. CHP İl Başkanı Recep Taşel, yaptığı açıklamada, “Sayın Erdoğan, yargı ile ilgili yaptığı açıklamalarda buna dikkat edeceğini söylemesine rağmen, Eskişehir’deki yöneticiler, savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Eleştirme, soru sorma hakları elimizden alınıyor. Yapılan suç duyuruları ile ifade özgürlüğü tehdit altında. Şu ana kadar beş olan kişi sayısının artacağını düşünüyoruz” dedi.

‘ELEŞTİRİ YAPMA HAKKIMIZI DAHİ ELİMİZDEN ALMAK İSTİYORLAR’

CHP İl Başkanı Taşel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Uzun süredir de bildiğiniz gibi ‘10 bin doları her ay kim aldı, 128 milyar dolar nerede?’ şeklinde sorular yönelterek kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyoruz. Yerel anlamda yöneticilerimizin tabela çalışması yaptığını görüyoruz. Söz konusu olan şikayetlerde savcılığa müracaat edilmiş.  Arkadaşlarımız ifadelerini verdi. Yani eleştiriyi yapma hakkımızı dahi elimizden alan bir anlayışla karşı karşıyayız. Şu ana kadar beş tane yöneticimiz ifade verdi. Ama kaç tane de arkadaşımız bu anlamda ifadeye çağırılacak bunu bilmiyoruz.”

‘YÖNETİCİLERİMİZ NEDEN GÜVENLİK ŞUBEYE İFADEYE ÇAĞIRILMIŞTIR?’

İfade verenlerden CHP il başkan yardımcılarından Kazım Durur sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili “Bu paylaşımlar yerel, ulusal ve görsel basına yansıyan, haber içeriğine sahip soru ve paylaşımlardır. Hakaret içerikli değildir. Siyasi bir eleştiridir. Bilgi edinme hakkımı kullandım. Gelinen noktada ülkemizde soru sormak suç olmuştur” dedi. CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Ulaş Kutlu da “Şikayetçiler, yapılan twitter paylaşımlarından dolayı kişilerin huzurunu ve sukutunu bozma ve hakaret suçlarından şikayetçi oldu. Ancak şikaayetçi olan AKP’li avukat meslektaşlarımızın da gayet bildiği üzere yapılan paylaşımlar, kesinlikle suç unsuru içermemektedir. Yapılan paylaşımlar, ifade özgürlüğü kapsamında siyasi eleştiri ve sorulardır. Dikkat çekilmesi gereken bir başka konu ise şikayete konu suçlar, güvenlik şubenin görevi kapsamında değildir. Yöneticilerimiz neden güvenlik şubeye ifadeye çağırılmıştır? Bu da başka bir konudur. İktidar, yargıyı baskı unsuru olarak kullanmaya çalışmaktadır. Biz parti olarak buna kesinlikle boyun eğmeyeceğiz. Adalet ve hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz.”