Sosyal yardım başvuruları: Başka ülkeye mi kayıt yaptım?

Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında hükümetin başlattığı bin liralık sosyal yardım paketine e-Devlet üzerinden başvurular devam ediyor. Yardım için başvuru yapıp, bir buçuk ay geçmesine karşın olumlu ya da olumsuz yanıt alamayanlar ‘Şikayetvar.com’da sorunlarını dile getiriyor. e-Devlet uygulamasına ilişkin oluşturulan şikayetler arasında, “Sonuçla ilgili tarafıma net bir bilgi iletin. Bu kadar da olmaz”, “Başka ülkeye mi kayıt yaptım? Eşim çalışmıyor ev kira” gibi ifadeler yer alıyor.

Abone ol

ANKARA - Hükümet, korona virüsü salgını sürecinde dar gelirlilere yönelik Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla bin TL nakdi yardım kararı aldı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Faz 1 ve Faz 2 olarak adlandırılan ilk iki bin TL’lik ödemenin 4 milyonun üzerinde kişiye ulaştırıldığını mayıs ayında açıkladı. Selçuk, e-devlet üzerinden yapılan Faz 3 başvurularının ise 6 milyonun üzerinde olduğunu söyledi.

Ancak e-Devlet üzerinden yapılabilen sosyal yardım başvuruları hâlâ sonuçlanmayanlar var. Başvurularının akıbetini sorgulamak için e-Devlet uygulamasına bakan çok sayıda kişi, “Süreç Devam Ediyor” yanıtıyla karşılaşıyor. Örneğin 25 Nisan 2020 tarihinde nakdi yardım için başvuran bir kişi, e-Devlet üzerinden yaptığı sorgulamada “Süreç devam ediyor” yanıtını görüyor.

‘BİR AY OLDU, BİLGİLENDİRİN BİZİ’

Sosyal yardım başvurularına ilişkin olumlu ya da olumsuz yanıt alamayan birçok kişi ‘Şikayetvar.com’ üzerinden e-Devlet uygulamasına yönelik şikâyet oluşturarak yaşadıkları “mağduriyetleri” aktardı.

9 Mayıs tarihinde sosyal yardım için başvuru oluşturduğunu ve sürecin hala devam ettiğini ifade eden bir şikâyet sahibi başvurusunda, “1 aydan fazla oldu. 144’ü arıyorum sisteme düşmemiş diyor. Sosyal yardımlaşmaya gidiyorum sisteme kayıt olmamış diyor. Madem sistemlerde yok neden e-Devlet'te süreç devam ediyor gözüküyor. Başvuru numarası var. Başka ülkeye mi kayıt yaptım? Eşim çalışmıyor ev kira. Sizden ricam bilgilendirin bizleri. Herkes 1 aydan fazladır bu sürecin bitip sonuç almayı bekliyor” dedi.

‘İŞSİZİM, GELİRİM YOK’

Başvurusunun üzerinden 1,5 ay geçtiğini fakat hala sonuç alamadığını ifade eden bir başka şikâyet sahibi ise başvurusunda, “Anlamadım gitti. Verecek misiniz vermeyecek misiniz? Bir ilgilenin lütfen. Sonuçla ilgili net bir bilgi tarafıma iletin. Bu kadar da olmaz. Bu ülkenin vatandaşı olarak bir hakkım varsa faydalanmak istiyorum” diye yazdı.

26 Nisan 2020 tarihinde başvuru oluşturduğunu, geride kalan yaklaşık 1,5 aylık süreçte nakdi yardım için olumlu ya da olumsuz yanıt alamadığını ifade eden bir diğer şikâyet sahibi ise “1,5 ay geçti ama süreç hala devam ediyor gösteriyor. İşsizim, gelirim yok ve benden sonra başvuranlara çıktı. Sonucun olumlu veya olumsuz olarak sonuçlanmasını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

1,5 ay önce başvuru oluşturduğunu ve başvurusuna ilişkin sorgulama yaptığında “süreç devam ediyor” yazısıyla karşılaştığını belirten bir başka şikâyet sahibi de “Başkalarına sorduğumda benden sonra başvuru yapanlar almış bile. Ben işsizlikten faydalanamadım. 3 aydır ücretsizdeyim primim yetmedi. Evim kira. Bir sürü borcum var. Devlet nerede? Hani bu mu güçlü ekonomi? Bu mu güçlü Türkiye dediğiniz olay?” ifadelerini kullandı ve başvurusunun sonuçlanmasını talep etti.