Sosyalist hükümeti tehdit edip '26 milyon kişiyi öldürelim' diyen emekli askerler İspanya'yı karıştırdı

İspanya'da bir grup emekli asker, Sosyalist Parti'nin liderliğindeki hükümete karşı bir 'manifesto' yayınladı. Eski askerler, 'İspanya'nın birliğinin Katalan ayrılıkçıların tehdidi altında olduğunu' öne sürdü. Ülkede birkaç gün önce de, bir grup emekli askerin WhatsApp'ta 'Katalan bağımsızlığının destekçilerine ateş açmaktan' ve '26 milyon kişiyi öldürmekten' söz ettiği yazışmalar ortaya çıkmıştı. Savcılık soruşturma başlattı.

Abone ol

DUVAR - Franco diktatörlüğünün yıkılmasının ve demokrasiye dönüşün 42'inci yılını kutlayan İspanya'da, bazı eski askerlerin sosyalist hükümeti ve Katalan azınlığı tehdit ettiği mektubu tepki çekti. 271 emekli asker, Sosyalist Parti'nin liderliğindeki koalisyon hükümetine karşı bir 'manifesto' yayımladı.

'KATALAN AYRILIKÇILARIN TEHDİDİ' İDDİASI

Emekli askerlerin mektubunda, 'İspanya'nın birliğinin Katalan ayrılıkçıların tehdidi altında olduğu' öne sürüldü, 'ülkede tek bir düşüncenin dayatılmasıyla demokrasinin gerilediği' iddia edildi. Mektubun, Franco diktatörlüğünün ardından yazılan yeni anayasanın yıl dönümünde yayımlanması dikkat çekti. Sosyalist Partili Başbakan Pedro Sánchez, aynı gün yaptığı konuşmada 1978 anayasasını 'ülkenin kolektif tarihinin en büyük başarısı' olarak nitelemişti. 

WHATSAPP YAZIŞMALARI ORTAYA SAÇILDI

İspanya'da eski askerlerin mektubundan birkaç gün önce de, Franco döneminde mezun olmuş bir grup emekli hava kuvvetleri mensubunun WhatsApp üzerinde 'Katalan bağımsızlığının destekçilerine ateş açmaktan' ve '26 milyon kişiyi öldürmekten' söz ettiği yazışmalar ortaya çıkmıştı. Eski askerler Franco'yu 'yeri doldurulamaz' olarak niteliyordu.

KRAL FELIPE'YE MEKTUP YAZDILAR

Bu yazışmalara katılan 73 kişinin, geçen ay Kral Felipe'ye bir mektup yazdığı, 'Sosyalist Parti ve solcu Unidas Podemos'tan nefret ettiklerini' dile getirdikleri de belirtilmişti.

YAZIŞMALAR SAVCILIĞA TESLİM EDİLDİ

Bu gelişmelerin ardından İspanya, demokrasiye dönüşün yıl dönümünde ordu-siyaset ilişkilerine dair bir gündeme boğulmuş durumda. Savunma Bakanı Margarita Robles, söz konusu WhatsApp yazışmasının içeriğinin savcılığa bildirildiğini açıkladı. Robles, bu kişilerin 'görevde olmamalarına rağmen ordu mensubuymuş gibi' davranmış olabileceklerini, suç işleyip işlemediklerinin araştırılacağını söyledi.

GENELKURMAY BAŞKANI: ORDU TARAFSIZDIR

Genelkurmay Başkanı Miguel Villarroya Vilalta ise "Bu kişilerin fikirlerinin, bir zaman mensubu oldukları orduyu temsil ettiği düşünülemez" dedi; yazışmaların 'silahlı kuvvetlerin imajına zarar verdiğini' belirtti. Vilalta, "Bizler askeri personel olarak anayasayı savunmak için yemin ediyoruz; tüm hareketlerimizi anayasa belirliyor. Bu bağlılığın sonuçlarından biri de, silahlı kuvvetlerin siyasi açıdan tarafsız olmasıdır" diye konuştu. 

FRANCO'YU YÜCELTEN ÖRGÜTLER YASAKLANACAK

İspanya hükümeti, eylül ayında yaptığı açıklamada, Franco'nun mirasını yücelten örgütlenmeleri yasaklama planlarını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)