Southport saldırısı: Londra'daki eylemde 100'ü aşkın kişi gözaltına alındı

İngiltere'de üç kız çocuğun öldüğü bıçaklı saldırının ardından olayın yaşandığı Southport'un ardından Londra'da da gösteriler düzenlendi. Göçmen karşıtları polisle karşı karşıya geldi.

Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında 29 Temmuz Pazartesi günü bir dans etkinliğinde düzenlenen bıçaklı saldırıda üç kız çocuğun hayatını kaybetmesinin ardından, kasabadan sonra başkent Londra'da da protesto gösterisi düzenlendi. Gösteri şiddet olaylarına sahne oldu. 100'den fazla kişi gözaltına alındı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Londra Emniyet Müdürlüğü, bu kişilerin çarşamba akşamı 'şiddet içeren düzensizlik', 'acil durum çalışanına saldırı' ve 'protesto koşullarının ihlali' dahil çeşitli suçlardan dolayı gözaltına alındıklarını açıkladı.

EYLEMCİLER, BAŞBAKANLIK YAKINLARINDA POLİSLE KARŞI KARŞIYA GELDİ

Göstericiler, başkentteki Başbakanlık Konutu yakınlarında polisle çatıştı. Polislerden bazıları hafif yaralandı. Bazı göstericilerin Başbakanlık Konutu'nun dış kapısına ve eski İngiltere başbakanlarından Winston Churchill'in heykeline işaret fişekleri fırlattıkları görüldü. Polise şişeler ve metal kutular atan göçmen karşıtı göstericiler, "Botları durdurun", "Çocukları koruyun" ve "Ülkemizi geri istiyoruz" şeklinde sloganlar attı.

İngiltere'nin kuzeydoğusundaki Hartlepool kasabasında da protesto gösterileri ve şiddet olayları iki gündür sürüyor. Kasabada göstericiler polisle çatıştı, bir polis aracı yakıldı. Polise şişe ve yumurta atan göstericilerden sekizi gözaltına alındı.

Ne olmuştu?

Taylor Swift temalı bir dans etkinliğinde düzenlenen bıçaklı saldırıda 6, 7 ve 9 yaşlarında üç kız çocuk hayatını kaybetmişti. Saldırıda sekizi çocuk, ikisi yetişkin 10 kişi de yaralanmıştı. Yaralılardan bazılarının durumları ağır.

Southport'daki saldırıyla ilgili olarak ise 17 yaşındaki bir erkek tutuklandı. Perşembe günü Liverpool'da yargıç karşısına çıkacak şüphelinin kimliği, 18 yaşından küçük olduğu için açıklanmadı. Şüpheli, 'cinayet' ve 'cinayete teşebbüsle' suçlanıyor.

Southport kasabasında salı akşamı, bıçaklı saldırganın 'İslamcı bir göçmen olduğu' söylentisi üzerine harekete geçen göçmen karşıtı gruplar, burada da polisle çatışmış ve bir camiyi de hedef almıştı. Merseyside Polisi, göstericiler arasında faşist İngiliz Savunma Birliği (EDL) hareketine mensup kişilerin de olduğunu değerlendiriyor.

İngiltere'de son seçimde 4 milyona yakın oy alan aşırı sağcı Reform UK Partisi'nin lideri Nigel Farage, Southport'taki olaylar öncesi "Gerçek bizden saklanıyor" mesajını sosyal medyadan paylaşmıştı. İngiltere'de bazı milletvekilleri Farage'ı olayları kışkırtmakla suçluyor.

(ALINTI)