Soylu: Türkiye, afet riskleri bakımından 194 ülke arasında en riskli 46. ülke

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin afet riskleri bakımından 194 ülke arasında en riskli 46. Ülke olduğunu açıkladı.

Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) düzenlenen Afet ve Acil Durum Kurulu Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) Tanıtımı Toplantısı'na katıldı.

Soylu, dünya genelinde son yıllarda orman yangınları ve iklim değişiklikleri nedeniyle diğer afet başlıklarında artış olduğuna işaret ederek küresel risk endeksinde Türkiye'nin 194 ülke arasında en riskli 46'ncı ülke olduğunu açıkladı.

Türkiye'de son 12 yılda yaşanan afetlere ilişkin verileri paylaşan ve Türkiye'nin afetsellik anlamında dünyadan ve kendi gerçeklerinden başka bir şey yaşamadığını ifade eden Soylu, son yıllardaki tüm afetlerde Türkiye Afet Müdahale Planı'nın doğru şekilde uygulandığını ve edindikleri tecrübelerle planın güncellenmesi için çalıştıklarını açıkladı.

Soylu, bu çalışmalar doğrultusunda, ülkelerin doğal afetlerin olumsuz etkileriyle başa çıkan ve afet sonrasında uyum sağlama kapasitelerini ifade eden güvenlik açığının orta seviyeden düşük seviyeye düştüğüne işaret ederek "2020'yi Afet Hazırlık Yılı, 2021'i Afet Eğitim Yılı, 2022'yi de Afet Tatbikat Yılı olarak belirlendi. İlk 2 yılı tamamladık. Afet Tatbikat Yılı'nın 7 aylık bölümünde, planladığımız 54 bin 302 tatbikatın neredeyse 54 binini tamamladık. Tatbikat sayımızı revize ederek 60 bin tatbikata çıkaracağız. Yıl sonuna kadar hedefimize ulaşacağız" bilgisini verdi.

Bu çerçevede Cumhuriyet tarihinde ilk kez deneyimlenen tatbikatların yapıldığını, kurumların birbirleriyle entegrasyonunun ve afetle mücadelede gelişim sağlandığını vurgulayan Soylu, "Son 2 yılda 10'u büyük 100'e yakın afet oldu. Şu anda afet kapsamında 58 bin 946 konut inşa ettik. Bu sadece son 2 yılın verisidir. Bu konutların 40 bin 15'i teslim edildi, 423 de hayvan barınağı yapıldı." dedi.

11 AFET TÜRÜ BELİRLENDİ

Soylu, dünya genelinde afet riskinde artış olması nedeniyle daha üst tedbir alınması gerektiğini ve bu stratejinin önemli ayaklarından birinin de TARAP olduğunu belirterek 8 Temmuz 2022'de yürürlüğe giren TARAP kapsamında 11 afet türü, 17 temel amaç, 66 hedef ve 227 üst ölçekli eylem belirlendiğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)