Sözleşmeli askerlere mülteci kadına cinsel saldırıdan 68 yıl hapis

Deport işlemi sırasında sözleşmeli askerlerin cinsel saldırısına uğrayan L.M.’nin davasında gerekçeli karar açıklandı. Ahmet Can D. 31 yıl 6 ay, Oğuzhan K. ise 37 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

VAN - Van’ın Saray ilçesinde bulunan bir hudut karakolunda, deport işlemi sırasında Afgan L.M.'ye yönelik cinsel saldırı iddiasıyla tutuklanan iki sözleşmeli askerin yargılandığı davada karar açıklandı. Gerekçeli karara göre, tutuklu askerlerden Ahmet Can D.’ye toplam 31 yıl 6 ay, Oğuzhan K.’ye ise toplamda 37 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Olay 4 Ocak 2023 tarihinde yaşandı. İran sınırında bulunan hudut karakolunda görevli olan sözleşmeli askerler Ahmet Can D. ve Oğuzhan K., Afgan L.M.’ye, deport işlemi sırasında cinsel saldırıda bulundu. Afgan kadının sesleri üzerine görevli diğer askeri personel olay yerine gitti. Karakol komutanı teğmen, kadının iki sözleşmeli eri teşhis etmesi üzerine durumu savcılığa bildirdi. Gözaltına alınan sözleşmeli asker Oğuzhan K., suçlamaları reddetti ve diğer sözleşmeli asker Ahmet Can D.'yi suçladı. Ahmet Can D. ise suçlamaları kabul etti ve suçu birlikte işlediklerini belirtti. İki asker Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklu şekilde yargılandı.

'ŞEYTANA UYDUM' DEMİŞLERDİ

L.M.’nin davasının ilk duruşması 16 Mart 2023’te görüldü. Oğuzhan K. savunmasında, sınır dışı edilme işlemi öncesinde göçmen grubun fotoğraflarını çekip üst aramalarını yaptıklarını, L.M.’nin İran’a deport edilmemek için kendi rızasıyla ilişkiye girdiğini iddia etti ve kendisini "Şeytana uydum" diyerek savundu. Ahmet Can D. ise kendisinin Oğuzhan K. ile birlikte göçmenleri sınır dışı etmekle görevlendirildiğini söyledi. Oğuzhan K.’yi görmediğini iddia eden Ahmet Can D. cinsel saldırıyı “Nefsime uydum" diyerek savundu. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 8 Haziran 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.

8 Haziran’da gerçekleştirilen duruşmanın gerekçeli kararında, tutuklu askerlerden Ahmet Can D. 'cinsel istismar suçundan' 22 yıl 6 ay, 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan da 9 yıl olmak üzere toplam 31 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Oğuzhan K.’ye ise 'cinsel istismar suçundan' ötürü 28 yıl 1 ay, 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan da 9 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 1 ay hapis cezası verildi.