Sporda 2017: İnişler, çıkışlar, gözyaşları, başarılar
Hemen hemen her güne en az bir spor karşılaşmasının düştüğü günümüzde, 2017 yılı içindeki akılda kalan spor olaylarını hatırlayalım istedik...
DUVAR - Sporda ya da herhangi bir alanda 2017 yılında yaşananları hatırlamak eskisi kadar zor değil. Küçük bir internet araması ile yıl içerisinde yaşanan ve kendimize önemli gelen hadiseleri tekrar hatırlayabiliriz. Ben de kendimce önemli gördüğüm spor olaylarını derlemek istedim:
MAJESTELERİ GERİ DÖNDÜ
Son yıllarda sakatlıklarla boğuşan Roger Federer ve Rafael Nadal'ın Avustralya'daki Laver Cup'ta karşılaştığı finalde 35 yaşındaki İsviçreli Roger Federer, İspanyol rakibini geçerek yıla kupayla başladı. Bunda şaşılacak ne vardı? Nadal son 2 yıldır Grand Slam finaline çıkamıyordu. Federer ise son 6 ayda hiçbir resmi turnuva oynamamıştı. Kariyerlerinde dünya sıralamasında üst sıralardan geriye ne kadar düşecekleri tartışılıyordu ki karşılaşmaları bu sorulara yanıt oldu. Kazananın, maç içinde önemli bir direniş gösterip geriden gelerek rakibini alt eden Roger Federer olması 'geri dönüş' olarak nitelendirildi.
ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE İLGİNÇ EŞLEŞMELER
Barça-PSG-Neymar ve Katalunya referandumu
Barcelona bu sene her açıdan çok sayıda farklı olayın merkezindeki takımdı. Paris Saint Germain ile Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı son 16 mücadelesi ilginç bir sonuçla tamamlandı. İlk maçı Paris'te 4-0 kaybeden Barça, Nou Camp'ta rakibini son dakikalara sığdırdığı, 2 golle 6-1 yenerek bir sonraki tura çıkmayı başardı. Goller tartışmalı oladursun, sezon sonunda PSG bu maçın rövanşını Neymar'ı 222 milyon Euro'ya transfer ederek aldı.
Yılın ilerleyen günlerinde Barcelona takımının, İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinde düzenlenen özgürlük referandumu sonucunda yüzde 90 ‘evet’ çıkmasının ardından güvenlik nedeniye Las Palmas maçını seyircisi oynamak zorunda kalması yılın en enteresan olaylarından biriydi.
Dortmund otobüsüne bombalı saldırı
Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde 12 Nisan günü Monaco'yu Almanya'da ağırlayacaktı Borussia Dortmund takımı. Kamp yaptıkları otelin önünde park halinde bulunan otobüse tüm futbolcuların binmesinin ardından yaşanan patlama yürekleri ağızlara getirdi. Kimsenin hayatını yitirmemiş olması şanstı ancak Dortmund'un stoperi Marc Bartra yaralandı. Olayın terörist eylem olup olmadığı araştırıldı ancak hisse hareketlenmeleri yaratmak isteyen bir kişi tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Maç ertlenirken, müsabaka için Dortmund'a gelen Monaco taraftarlarının ev sahibi takım taraftarlarca evlerinde ağırlanması gecenin en güzel yanlarından biri oldu.
KADINLAR VOLEYBOLUNDA DOMİNASYON DEVAM ETTİ
Vakıfbank ve Eczacıbaşı, kadınlar voleybolundaki dominasyonuna bu sene de devam etti. İtalya'nın Treviso kentinde 22-23 Nisan tarihlerinde oynanan dörtlü finalde Eczacıbaşı 3.'lük madalyasını takarken, Vakıfbank da İtalyan çalıştırıcı Giovanni Guidetti ile kupaya uzanarak koleksiyonunu genişletti.
FENERBAHÇE AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ OLDU
Fenerbahçe Spor Kulübü'nün basketbola yatırımları sonunda meyvelerini verdi. 2016'da da Berlin'deki Final Four'da mücadele eden sarı lacivertliler 19-21 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da kendi sahalarında oynamanın avantajıyla, taraftarının desteğiyle yaşayan efsane Zeljko Obradovic'in önderliğinde ilk kez Euroleague kupasına uzanmayı başardı.
'VUR, KIR, PARÇALA' VÜCUT BULDU
Ülke futbol tarihi belki de en şiddetli yılını geçirdi. Nisan ayında Başakşehirli futbolcular Ufuk Ceylan, Yalçın Ayhan, Emre Belözoğlu ve Volkan Babacan A Spor muhabirleri Selman Kutlu ve Ahmet Çağlar Yıldırım'a stadyum dışında, Arda Turan, gazeteci Bilal Meşe'ye uçakta kemeri bağlı olarak oturduğu koltukta saldırdı. Fatih Terim ise Çeşme'de restoranı bulunan Türkiye Futbol Federasyonu yedek üyesi Selahattin Aydoğdu ile kavgaya tutuştu. Olanları, bitenleri sizlere yıl içinde sık sık aktarmaya çalıştık, malumunuz.
1. Lig yükselme play-off ve Süper Kupa finallerinde taraftarların yarattığı saha olayları maçların yarıda kalmasını sağlayacak derecede yüksekti. Sahaya atılan kişide bulunduğu tahmin edilen 'kelebek' bıçağının Beşiktaşlı Quaresma'yla buluşması ilginç bir kare oluşturmuştu. Sonrasında devlet yönetimi kademelerinden yapılan açıklamalar oldukça sertti. Pek bir gelişme ise görülmesi. Daha sonrasında silahlı örgüt üyeliğinden suçlu bulunan Sedat Peker adına 'bazı' Trabzonspor taraftarları koreografi yaparken görüntülendi. Bunlar sadece yaşananların birkaçı.
TÜRKİYE ATLETİZMİNDE YENİ SOLUK
Batmanlı 17 yaşındaki sprinter Mizgin Ay, temmuz ayında Kenya'da düzenlenen Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası'nda 11.06'lık derecesiyle 100 metrede altın madalya kazandı. Ay, Aslı Çakır Alptekin'in doping yaptığının kanıtlanması ve ardından aldığı ceza nedeniyle madalya ve unvanlarının alınmasının ardından Türkiye Atletizm'inin yeni umudu olacağının sinyalini verdi.
LONDRA'DA DÜZENLENEN DÜNYA ATLETİZM ŞAMPİYONASI TARİHE GEÇTİ
Bolt'un şaşırtan vedası
Usain Bolt'un Londra'da 5-13 ağustos tarihlerinde gerçekleşen Dünya Şampiyonası'nda son kez yarışacağını açıklaması atletizm dünyasında yankı yaratmıştı. Yüzyılın en büyük sprinteri olan Bolt'un 100 metrede ne yapacağı merak konusuydu. En büyük rakibi ABD'li Justin Gatlin'in doping geçmişi nedeniyle yuhalanarak başladığı yarışı kazanması büyük şaşkınlıkla karşılandı. Bolt son 100 metresini gümüş madalya ile tamamladı. Bolt bu şampiyonayı madalyasız tamamlarken 4x100 metre yarışını sakatlık nedeniyle bitiremeyişi de izleyenleri şoke eden başka bir olaydı.
Guliyev Türkiye Atletizmine çıta atlattı
Londra'daki Dünya Şampiyonası, Bolt'un vedasının yanısıra, Türkiye atletizminin tarihine geçecek iki sonuca ev sahipliği yaptı. 200 metre erkeklerde Türkiye'yi temsilen final koşan Ramil Guliyev 200 metre final yarışında 20,09 luk derecesiyle 1. olarak Türkiye'ye bu alanda ilk altın madalyayı getiren isim olmuş ve tarihe geçti. Aynı şampiyonada Türkiye'yi temsilen Yiğitcan Hekimoğlu, Jak Ali Harvey, Emre Zafer Barnes, Ramil Guliyev'in yer aldığı 4x100 bayrak yarışı takımı finalde Usain Bolt'un sakatlanmasının ardından Jamaika'nın sonunculuğa düşmesi sonrası pisti 7. sırada tamamladı. Finalde Türkiye'yi temsilen koşan sporcuların 2'sinin Jamaika, birinin Azerbaycan ve birinin de Kuzey Kıbrıs asıllı olması tartışmaları da beraberinde getirdi.
TEKERLEKLİ SANDALYE TENİSİNDE BÜYÜK GURUR
Paralimpik teniste önce Rio de Janeiro'daki oyunlara katılarak adından bahsettiren Büşra Ün, şubat ayında noter işlemleri sırasında 'ayağına getirilen hizmet' için 17.74 TL alınmasıyla bir kez daha gündeme gelmişti. Bu haksız işlem daha sonra neyse ki düzeltilmişti. Ün, ITF (Uluslararası Tenis Federasyonu) tarafından 31 Ağustos - 3 Eylül arasında düzenlenen Vilnius Open Paralimpik Tenis Turnuvası’nda hem çiftlerde partneri Ebru Bulgurcu’yla hem de tek kadınlarda şampiyonluğa ulaştı. Büşra Ün, tekler finalinde rakibi Olena Shyngaryova’yı 6-4 ve 6-2’lik setlerle mağlup edip kupaya uzandı. Çiftlerde de Bulgurcu ve Ün, Olena Shyngaryova ve Veronica Zvik'i 6-0 ve 6-2'yle geçip şampiyon olmuştu.
KAYBETSELER DE SEVİLDİLER
31 Ağustos 17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Eurobasket'in ev sahiplerinden biri de Türkiye'ydi. Çok zorlu bir grupta olan ay-yıldızlı takım, federasyon başkanından hocasına ve kadrosundaki oyuncusuna kadar gençleştirilmiş kadroyla mücadele ettiği turnuvada son 16'ya kalıp finalist olan İspanya'ya elendi. Aslında kötü olan bu sonuç, sahadaki mücadele azmi ve gençleştirme operasyonu gibi makul gerekçelerle göz ardı edildi. Milli Takımın yıldızları Cedi Osman (Cleveland Cavaliers) ve Furkan Korkmaz (Philedelphia 76ers) ise turnuva sonrası NBA'in yolunu tuttu.
AMPUTE MİLLİ TAKIMI ŞAMPİYON
Türkiye'de 1-10 Ekim tarihlerinde düzenlenen, EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası'nda finale çıkan Türkiye Milli Takımı, Vodafone Park'ta karşılaştığı İngiltere'yi 2-1 yendi ve kupaya uzanarak önem değeri yüksek tarihi bir başarıya imza attı.
DÜNYA KUPASI ELEMELERİ
A Milli Futbol Takımı Dünya Kupası'na veda etti
Fatih Terim'le yolların ayrılmasının ardından Dünya Kupası Avrupa Grup Elemeleri I Grubu'ndaki son 4 maçına Mircea Lucescu ile hazırlanan A Milli Futbol Takımı, İzlanda ve Finlandiya maçlarından 1 puan alarak Dünya Kupası'nda oynama hakkını kaybetti. Lucescu'nun kadro tercihleri ve basın açıklamalarındaki sözlerinin yanısıra yabancı kuralı hakkında söyledikleri de büyük tartışmalara neden oldu.
Buffon'un gözyaşları
Dünya Kupası Elemeleri'nde Hollanda'nın ardından İtalya'nın da Avrupa kıtasından katılamayacak bir diğer takım olması futbolseverleri şaşırttı. Efsane kaleci Gianluigi Buffon'un son kez milli formayı bir dünya kupasında giyemeyecek olmasının kesinleşmesinin ardından dökülen gözyaşları tüm futbolseverlerin gönlünü cız ettirdi.
Güney Amerika Elemeleri'nde şike şüphesi ve doping
Avrupa temsilcilerinin yaşattığı şokun dışında Güney Amerika elemeleri de sürprizlerle doluydu. Son Dünya Kupası'nın sürpriz takımı, son iki Copa America'nın şampiyonu Şili'nin son maçta saf dışı kalması şok edici bir sonuçtu. Tüm maçların aynı anda oynanması maç sonuçlarının şaibeli olmasını engellemek içindi; ancak Peru ve Kolombiya maçı 1-1 devam ederken Şili'nin Brezilya karşısında 3-0 mağlup duruma düşmesi iki takım oyuncularının kendi aralarında konuşarak maçı bu skorla bitirmelerini konusunda anlaşmalarını da beraberinde getirdi. Şili bu skorla grubu 6. bitirdi. Turnuva sonrası Perulu yıldız Paolo Guerrero'da doping çıkmış olması Şili'ye bir şans doğurmuş olsa da sonuç değişmedi. Guerrero ise aldığı 1 senelik cezaya itiraz ederek 6 aya inmesini sağlayarak Rusya'ya gidecek kadroda olma şansını yaratmış oldu.
NAİM SÜLEYMANOĞLU HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU
Türkiye'nin Halter sporunda yükselişinde ve bu sporun takip edilmesinde başarılarıyla büyük katkı sağlayan Naim Süleymanoğlu 18 Kasım günü karaciğer yetmezliğinden dolayı geçirdiği ameliyatın ardından henüz 50 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi haltercisi olarak bilinen 1.47'lik boyu nedeniyle 'Cep Herkülü' olarak anılan, kendi kilosunun 3 katını kaldırabilen sayısız rekor ve madalya sahibi sporcunun vefatı Türkiye sporcu açısından büyük bir kayıp olarak tarihe geçti.
PARALİMPİK YÜZME DALINDA İLK DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU
Doğuştan iki kolu olmayan ve kalça çıkığı nedeniyle bir ayağı diğerinden 12 santim kısa olan Beytullah Eroğlu, Meksika'da 29 Kasım - 8 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Paralimpik Dünya Yüzme Şampiyonası'nda , 50 metre kelebekte 38,35 saniyelik derecesiyle altın madalya kazanarak Türkiye'ye ilk dünya şampiyonluğunu getirdi. Kazandığı madalyanın 4 Aralık Dünya Engelliler Gününe denk gelmesi başka bir anlam kattı bu madalyaya.
RUSYA'NIN KIŞ OLİMPİYATLARI'NDAN MEN EDİLMESİ
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), doping skandalı nedeniyle Rusya'yı Güney Kore'de yapılacak 2018 Kış Olimpiyatları'na katılmaktan men etti. Karar, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Disiplin Komisyonu'nun 17 ay süren soruşturması sonucunda alındı. Soruşturmayı yürüten eski İsviçre Cumhurbaşkanı Samuel Schmid gerekçe olarak Rusya'nın Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'nda "kuralların ve sistemin, sistematik bir şekilde maniple edildiğini" ifade etti. Soruşturma sonucunda 2011-2015 yılları arasında Rusya'nın 30 spor dalında yarışan binden fazla atletinin dopingli olduğu saptandı. Bu kararın ardından Rusya ve IOC arasındaki karşılıklı restleşmeler gündem yarattı. Doping almadıklarını kanıtlayan Rus atletler tarafsız olarak Pyeongchang kentinde 9 Şubat 2018'de başlayacak müsabakalarda "Rusya'dan katılan Olimpik atletler" başlığı altında yarışabilecekler.