Srebrenitsa'da 21 yıl sonra aynı acı

Bugün, Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra sahne olduğu en büyük insanlık trajedisinin, Srebrenitsa Soykırımı'nın 21. yıldönümü. Boşnaklar, Sırp güçlerinin 1995'te katlettiği kurbanları anıyor. Anma törenlerinde, kimlik tespiti yeni yapılabilen 127 kurban daha toprağa verilecek...

Abone ol

DUVAR - Eski Yugoslavya'nın dağılma sürecinde Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'da 8 binden fazla Müslüman erkeği katlettiği soykırım, 21'inci yıl dönümünde acıyla anılıyor. Çok sayıda ailenin Srebrenitsa çevresindeki toplu mezarlarda yakınlarını arayışını sürerken, bugün düzenlenecek törende 127 kurban daha toprağa verilecek. Her yıl Potoçari Anıt Mezarı'nda yapılan etkinliklere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılıyor.

SREBRENITSA'DA NE OLMUŞTU?

Bosna Savaşı'nda diğer bölgelerden kaçan binlerce sivilin sığındığı Srebrenitsa ve etrafındaki 50 kilometrelik alan, BM Güvenlik Konseyi tarafından 'güvenli bölge' ilan edilmişti. BM, Albay Tomas Karremans komutasındaki 600 kişilik bir Hollanda birliğini olası saldırıları önleme göreviyle Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'de, üsse dönüştürülen bir fabrikaya konuşlandırılmıştı.

Ancak Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusu Srebrenitsa'yı 6 Temmuz'da kuşattı; 11 Temmuz 1995'de de kente girdi.  Sivil Boşnaklar Sırplara teslim edilirken, Mladiç'in ordusu kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin verdi. Fakat tam 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katledildi.

SOYKIRIM NİTELEMESİ ANCAK 2007'DE GELDİ

Uluslararası Adalet Divanı, Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi sayılan katliamı, ancak 2007'de soykırım olarak nitelendirdi.

KARACİÇ'E 40 YIL

Son olarak, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY), Bosna Savaşı sırasında 11 ayrı suçtan yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç, Mart 2016'da Srebrenitsa'da soykırım yapmaktan suçlu bulundu. 11 suçun 10'undan hüküm giyen Karaciç 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.