Sri Lanka'da protestocular gözaltı ve şiddet dalgasıyla karşı karşıya

Sri Lanka'da Rajapaksa yönetimine karşı haftalarca süren eylemlerin ardından yeni hükümetin eylemcilere dönük gözaltı ve şiddet dalgası başlatması tepki nedeni.

Abone ol

DUVAR - Sri Lanka'da ekonomik krize karşı patlak veren ve Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan protestoların ardından eylemcilere dönük gözaltı ve şiddet dalgası gündemde. 

Guardian'ın haberine göre, Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe liderliğindeki hükümet, protestoculara yönelik baskıyı artırırken "devlet mekanizmasının tüm gücünü kullanıyor". Protestolara liderlik eden onlarca kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşılırken aralarında avukatlar, gazeteciler, insan hakları savunucularının da yer aldığı 50'yi aşkın kişinin, protestocuların kamp alanına düzenlenen baskında yaralandığı aktarıldı.

Habere göre, ülkede olağanüstü hal kararıyla protestoculara yönelik operasyonlar sonucu aralarında bir Budist keşişin de yer aldığı 100'ü aşkın kişinin gözaltına alındığı, yurt dışına çıkış yasağı uygulandığı belirlendi.

Protestoları destekleyen Üniversitelerarası Öğrenci Federasyonu (IUSF) yaptığı açıklamada, birçok üyesinin güvenlik güçlerince hedef alındığını, bir eylemciye ise "kaçırılma girişimi" olduğunu, ayrıca mahkeme kararıyla seyahat yasağı alan çok sayıda üyesi olduğunu duyurdu.

Tutuklanan eylemciler arasında yer alan Moulavi Ismath'ın eşi ise "Tutuklandığından beri onunla sadece bir kez görüşebildim, kimse bana suçunun ne olduğunu resmi olarak bildirmedi" dedi, ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçirdiklerini ve eşinin bu nedenle eylemlere katıldığını belirterek "Ülkenin iyiliği için eylemlere katıldı" dedi. 

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan Katolik rahip Jeewantha Peiris de Guardian'a yaptığı açıklamada, "Daima barışçıl eylemden yana olduk, şimdi de protesto liderlerini hedef alıp bizleri de 'terör eylemleri' gibi asılsız suçlamalarda hedef alıyorlar. Bu başkan demokratik değil" dedi. 

Sri Lanka'nın tanınan sendikacılarından Öğretmenler Sendikası lideri Joseph Stalin de en son gözaltına alınan isimler arasında yer almıştı. Stalin, polisler tarafından ofisinden gözaltına alınırken "Protesto hakkı demokratik bir haktır. Ne suç işledim? Kamu parasını mı çaldım yoksa insanları mı öldürdüm? Ne suç işledim?” tepkisi vermişti. 

YENİ DEVLET BAŞKANI: PROTESTOCULARI AVLAMIYORUM

Sri Lanka'nın yeni Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe ise gözaltı dalgasına yönelik tepkilere yanıt verdi. Wickremesinghe, “Bazı gruplar sosyal medya üzerinden protestocuları avladığıma dair büyük bir propaganda yapmaya çalışıyor, bu doğru değil" dedi, barışçıl eylemleri savunduğunu söyledi.

Öte yandan, başkent Colombo'da güvenlik güçlerinin protestocuların kamp alanını kaldırmaya dönük girişimleri devam ederken yerel mahkemenin, eylemcilerin başvurusu sonucu kamp alanının 10 Ağustos'a kadar açık kalabileceği yönünde karar verdiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)