STK'ler Berlin'de açıklama yapacak: Türkiye'de demokrasi isteyen güçlerin yanındayız

Almanya'da çok sayıda sivil toplum kuruluşu, 6 Ekim'de açıklama yapacak. Türkiye Almanya Kültür Forumu’nun kurucusu Osman Okkan, "Türkiye'de demokratik koşulların, insan haklarına ve insan onuruna saygılı bir yönetimin kurulması için sesini yükselten barışçı insanlara, barışçı oluşumlara desteğimizi açıklayacağız" dedi.

Abone ol

DUVAR - Alman sivil toplum örgütleri, 101 "Aksaçlı"ya destek vermek için 6 Ekim Salı günü Berlin’de bulunan Willy Brandt Binası'nda düzenleyecekleri basın toplantısında, Türkiye’deki demokratlara destek çağrısında bulunacaklar. 

Çağrıyı yapacak sivil toplum kuruluşları (STK) arasında Alman Yazarlar Birliği (PEN Almanya), Alman Yayıncılar Birliği, Alman Gazeteciler Sendikası gibi kuruluşlar var. Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) merkezinde yapılacak basın toplantısını Yeşiller Partisi eski eş başkanlarından Cem Özdemir yönetecek.

Toplantıya bazıları internet üzerinden olmak üzere, Fatih Akın, Orhan Pamuk, Aslı Erdoğan, Zülfü Livaneli, Oya Baydar, Günther Wallraff, Can Dündar ve Banu Güven gibi isimler katılacak.

Türkiye Almanya Kültür Forumu inisiyatifinde düzenlenen çağrı ile Türkiye'deki fikir özgürlüğü ve hak ihlalleri ile eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, işadamı Osman Kavala ve yazar Ahmet Altan’ın uzun süredir hapis yatmasına dikkat çekilecek ve Akdeniz’de barış talep edilecek.

OKKAN: DAYANIŞMAYI GÖREV BİLDİK

Türkiye Almanya Kültür Forumu’nun kurucusu ve belgeselci Osman Okkan, Kültür Forumu’nun Almanya’daki önemine dikkat çekti:

“Türkiye Almanya Kültür Forumu, yaklaşık 30 yıldır Almanya'da öncelikle kültür sanat ve medya alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu. Kuruluşundan itibaren Yaşar Kemal ve Alman yazar Günter Grass, kültür formunun onur kurulu başkanlarıydılar. Kültür Formu çok çeşitli alanlarda faaliyetler gösteriyor. Bunlardan birisi de barış politikalarını üretmek."

"Öncelikle 2016 yılındaki darbe teşebbüsünden sonraki Türkiye'de OHAL'in ilanı ve anti demokratik uygulamaların sertleşmesi, Türkiye'den büyük bir beyin göçüne sebep oldu" diyen Okkan, "Bu dönemde Türkiye Almanya Kültür Forumu, Türkiye'den Avrupa'ya gelen ve Türkiye'deki demokrasi güçleriyle dayanışmayı yükseltmeyi bir görev bildi" ifadelerini kullandı.

Çeşitli danışma birimleri oluşturduklarını aktaran Osman Okkan, "Avrupa'ya göçmek zorunda kalan bilim insanlarına, gazetecilere, sanatçılara, kültür ve medya uzmanlarına hukuki, sosyal, mesleki alanda yapılabilecek destek olanakları araştırıldı. Danışma hizmetleri verildi. Türkiye'de hiçbir şiddet eylemine karışmamış olmakla birlikte düşünceleri, yazılar ve sözleri yüzünden hapiste olan insanlarla yardımlaşma için bir fon oluşturuldu" dedi. 

'101 AKSAÇLI BİLDİRİSİNDE BİR ARAYA GELENLER, BİZİ DAYANIŞMAYA YÖNLENDİRDİ'

HDP'ye yönelik, 2014 yılındaki Kobani eylemleri gerekçesiyle başlatılan soruşturma ve tutuklamalara da değinen Okkan, şunları söyledi:

“Son zamanlarda özellikle HDP üzerinden oluşan baskılar, çeşitli meslek kuruluşlarına karşı yürütülen kampanyalar ve Türkiye'nin bütün komşularıyla savaş aşamasına varacak kadar tehlikeli çatışmalar içerisine girmesi, yalnız Irak ve Suriye'de değil, Libya'da, Ege'de, Akdeniz’de son derece kritik adımlar atması, son olarak da Ermenistan-Azerbaycan çatışmasında çok tehlikeli bir tavır alması bize bu konuda da çalışmalar yapmaya itti."

"101 Aksaçlı" bildirisini hatırlatan Okkan, "Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin başlattığı çalışmalar, öncelikle 101 Aksaçlı bildirisinde bir araya gelen toplumun değişik kesimleri, siyasi yelpazenin muhalefette olan bütün renkleri, bizleri onlarla dayanışmaya yönlendirdi. Yurtdışında yaşayan Türkiye kökenli demokratlar olarak buna nasıl bir destek verebileceğimizi düşündük. Barışı vurgulayan bir çağrı yayımladık" diye konuştu. 

İnsanların düşünceleri yüzünden hapiste olmasına karşı çıktıklarını dile getiren Okkan, şöyle devam etti:

"Bu çağrı aynı zamanda Türkiye'de tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, Ahmet Altan, Osman Kavala, Gülten Kışanak gibi isimler başta olmak üzere yüzlerce gazeteci, yazar, sanatçının ama onun ötesinde binlerce insanın düşünceleri yüzünden hapiste bulunması bizimde karşı çıktığımız bir olgu. Bütün bunları protesto etmek, bunlara karşı barışçı, demokrat, insan haklarına saygılı bir ses çıkarabilmek için bir çağrıda bulunduk. Bu çağrıya gerek Türkiye kökenli insanlardan gerekse Avrupa'dan büyük destek geldi. 6 Ekim 2020 tarihinde Berlin'de bulunan Willy Brandt Binası'nda bir basın toplantısı düzenlemeye ve bu çağrıyı kamuoyuna duyurmaya karar verdik. Avrupa'da ün yapmış Türkiye kökenli pek çok isim katılacak. 6 Ekim'de Türkiye'de demokratik koşulların, insan haklarına ve insan onuruna saygılı bir yönetimin kurulması için sesini yükselten barışçı insanlara, barışçı oluşumlara desteğimizi açıklayacağız.”