Stoltenberg: NATO liderleri İsveç ve Finlandiya'ya resmi davet kararı aldı

NATO Genel Sekreteri, Madrid'de zirvede yaptığı açıklamada NATO'nun İsveç ve Finlandiya'ya resmi davet kararı aldığını söyledi. Stoltenberg, "Türkiye'yle imzalanan anlaşma, bu kararın önünü açtı" dedi

Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Madrid'de NATO zirvesinde konuştu. Stoltenberg, NATO'nun İsveç ve Finlandiya'ya resmi davet kararı aldığını duyurdu.

'MÜDAHALE GÜCÜ DÖNÜŞTÜRÜLECEK'

Reuters'in aktardığına göre, NATO Genel Sekreteri, zirvede açılış töreninde yaptığı konuşmada "NATO, ittifakın doğu kısmındaki muharebe gruplarını geliştirecek. NATO Müdahale Gücünü dönüştürecek, yüksek hazırlık kuvvetlerinin sayısını 300 binin üzerine çıkaracak. Ayrıca, daha önceden konumlandırılmış teçhizat ve askeri malzeme stokları, hava savunması gibi daha ileri konuşlandırılmış savunma planları dahil yeteneğini artıracak" açıklaması yaptı.

'TÜRKİYE'YLE İMZALANAN ANLAŞMA, BU KARARIN ÖNÜNÜ AÇTI'

NATO Genel Sekreteri, konuşması sonrası basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.  The Guardian'a göre, Stoltenberg, şunları söyledi: "Bugün, NATO liderleri onları NATO üyesi olmaya davet etmek için tarihi bir karar aldı. Dün gece Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan anlaşma bu kararın önünü açtı. Türkiye, Finlandiya ve İsveç'e, ileriye dönük ortak bir yol bulmak için müzakerelere katılma davetimi kabul ettikleri için teşekkür etmek istiyorum. Bu, birçok farklı düzeyde birden fazla kişiyle haftalarca süren zorlu bir çalışma oldu. Üst düzey yetkililerin benim himayemde Brüksel'de yaklaşık iki tur görüşmesi var ve dün gece nihai anlaşmalara varabildik. Bu, Türkiye için iyi bir anlaşmadır. Finlandiya ve İsveç için iyi bir anlaşma. Ve bu NATO için iyi bir anlaşma." (DIŞ HABERLER)