'Stres reflüyü tetikler'

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, "Stres altında olan kişiler genellikle sağlıksız beslenmeye yönelebilirler. Fast food, yağlı ve besleyici yiyecekler reflüyü tetikler" dedi.

Abone ol

DUVAR - Son yıllarda artan stres seviyeleri, birçok sağlık sorununun tetikleyicisi olarak ortaya çıkıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, stresin reflü üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu belirterek, “Reflü, mide asitlerinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması, yanma hissi, hazımsızlık ve diğer rahatsız edici oluşumlara yol açabilir. Vücut stres altındayken mide asitlerinin üretimi artar. Bu da mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma riskini koruyabilirsiniz. Stresin büyüklüğü kas gerilimine neden olabilir. Yemek borusunun akışını kasların gergin olması, mide içeriğinin geri kaçma verilerini gerçekleştirebilir” dedi.

Emsey Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, "Stres altında olan kişiler genellikle sağlıksız beslenmeye yönelebilirler. Fast food, yağlı ve besleyici yiyecekler reflüyü tetikler. Stres sindirim sisteminin normal çalışmasını da etkileyerek çıkışları bozabilir. Bu da mide boşaltımının artırılması reflü riskinin korunmasını sağlar" ifadelerini kulllandı.

'DÜZENLİ UYKU STRESLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ'

Stres azaltmanın ve stresin başa çıkmanın reflü yönetiminde etkili bir strateji olduğunu belirten Uzm. Koçak, “Egzersiz yapmak, stresi azaltmanın en etkili yollarından biridir. Günlük olarak yapılacak yürüyüşler, yoga veya spor aktiviteleri bağlantılara yardımcı olabilir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayarak stresle mücadelede oldukça etkilidir. Meditasyon, derin nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri gibi stres yönetimi teknikleri öğrenilerek günlük stres azaltılabilir. Uykunun en önemli bölümlerinden biri. Yeterli ve düzenli bir uyku, dinlenmesini sağlayarak stresle mücadelede önemli bir rol oynar. Sağlıklı bir yaşam tarzı, düzenli beslenme ve stres yönetimi ile reflü sorunu kontrol alınarak yaşam kalitesi artırılabilir” diye konuştu.