Struma faciasında hayatını kaybeden Yahudiler için anma töreni

Nazilerden kaçan 768 Yahudinin yaşamını yitirdiği Struma faciası için anma töreni düzenlendi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Valiliği, 1942'de yaşanan Struma faciası için anma töreni düzenlerdi. Anma törenine katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva, hayatını kaybedenler için denize çelenk bıraktı.

"Struma" adlı gemi, 1942 yılında Nazilerden kaçan Yahudileri Filistin'e götürmek için, Romanya'nın Köstence Limanı'ndan yola çıktı. Geminin, Karadeniz'de bir Soyvet denizaltısı tarafından vurulmasıyla 768 kişi hayatını kaybetti.

Faciada hayatını kaybedenler için İstanbul Valiliği tarafından Sarayburnu'nda tören düzenlendi. Törene, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Üyesi İzak Kolman ve yabancı ülke temsilcileri katıldı.

'IRKÇILIKLA MÜCADELE HEPİMİZİN ORTAK GÖREVİ'

Törende konuşma yapan Vasip Şahin, "Struma gemisinde kaybettiğimiz insanların vatanlarını terk etmeye zorlayan tarihin en büyük vahşetlerinden Holokost'u ve buna yol açan sebepleri anlamak bu çerçevede, antisemitizm, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, bir başka inanca düşmanlık gibi olgularla mücadele edilebilmesi ve benzer trajedilerin önüne geçilebilmesi adına hepimizin ortak görevidir" dedi.

Geçmişte yaşananlardan ders alınması gerektiğini belirten Şahin, "Tecrübe edilen acıları unutmamak aklımızın ve vicdanımızın daima diri kalmasına sebep olacaktır. Bu bağlamda toplumumuzun ortak acısı olan Struma faciasını unutmamak ve bu hadisede hayatını kaybeden yüzlerce masumun hatırlamak, onları ülkelerinde kaçmak zorunda bırakan şartları ve zulümden kaçan insanlara kapıların açılmasında gösterilebilecek tereddüdün yol açabileceği trajik olayları da her daim aklımızda tutmamıza sebep olacaktır" şeklinde konuştu.

'SOYKIRIMLARIN ANA NEDENİ NEFRET SÖYLEMİ'

Şahin'in ardından konuşma yapan Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Üyesi İzak Kolman, geçen yıllara rağmen Struma faciasının acısını halen hissettiklerini belirtti.

Kolman, “Yaşam hakkı kutsaldır. Bugün güney sınırlarımızda ölümden kaçanlara ülkemiz hudutlarını açarak 3 milyon 500 bin Suriyelinin hayatta kalmasını sağlamıştır. Bu vesile ile bu denli insanlık dramlarının ve soykırımlarının ana nedenlerinin nefret söylemi olduğunu hatırlamak gerekir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Duahan Rıfat Romi, faciada ölenler için dua etti.

Vali Şahin ve Hahambaşı Haleva’nın, hayatını kaybedebler anısına denize çelenk bırakmasıyla tören sona erdi. (HABER MERKEZİ)