Su yerine içebileceğiniz sıvılar hangileri?

İnsan vücudu da küresel ısınmadan nasibini alıyor... Sıvı ihtiyacı, hiç olmadığı kadar hayati! Peki hangi sıvılar, ne yoğunlukta vücudun su ihtiyacını karşılar?

Abone ol

DUVAR - Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'nin de küresel ısınma ve mevsim değişikliklerinden nasibini aldığını belirten Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için su, ayran, maden suyu, açık çay gibi içecekler mutlaka tüketilmesi gerektiğini söyledi.

KAHVE VE MEŞRUBAT İKAMESİ DEĞİL

Dr. Erk, "Gazlı içecekler, şeker ilave edilmiş meşrubatlar, kremalı ve aromalı soğuk kahveler hem vücudun şeker dengesini bozar, hem de düşünüldüğü gibi vücudun sıvı ihtiyacını gidermez" diye konuştu.

TÜKETİM, İHTİYACIN ÇOK ALTINDA

Erk, şunları söyledi: "Dünyanın farklı noktalarında yapılan araştırma sonuçları gösteriyor ki, her bir mevsimin olması gerektiği gibi yaşandığı günler artık geride kaldı. Özellikle İstanbul gibi hava sıcaklığına nemin eşlik ettiği bölgelerde aşırı terleme ile vücuttan çok fazla sıvı kaybediyoruz. Normal şartlar altında kişi başına günlük sıvı tüketimi 2-2,5 litre olması gerekirsen aşırı sıcak ve egzersiz sonucu bu miktarın 3-3,5 litreye çıkarılması gerekebiliyor. Oysa günlük hayattaki sıvı tüketimimizde bu ölçülerin yarısına bile yaklaşamadığını çoğu zaman fark etmiyoruz"

İLK UYANDIĞINIZDA BİR BARDAK SU İÇİN

Sorunun yaşlılarda daha yaygın olduğunu belirten TBV Başkanı Erk, "Havaların beklenenden sıcak geçtiği bu dönemlerde ilkin sabah kalkınca oda sıcaklığında bir bardakla başlamak üzere günlük sıvı tüketimi alışkanlıklarına daha fazla özen gösterilmeli" dedi. Erk, suyu lezzetli kılmak için limon, taze zencefil, nane yaprağı, meyve taneleri ve çubuk tarçın eklenebileceğini belirtti.(İSTANBUL/DHA)