Şubadap: Evrim bizim müfredata girer!

Şubadap Çocuk müzik grubu ile müziği ve çocukları konuştuk. Şubadap, Evrimin müfredattan kaldırılmasına karşılık “Evrim, okul müfredatından çıkarılıyorsa müzik repertuvarına girer!” diyor.

Abone ol

Meltem Dağcı mltm__dgci@hotmail.com 

DUVAR - Şimdiye dek 500’ün üzerinde çocuk şarkıları konseri yapmış bir orkestra adeta. Yalnızca çocuk şarkıları çalar, bir yandan da çocuklara sorular sorar, cevaplar alır, şarkıları öğretir, söyletir. Kuruluşu 2013 yılına dayanan Şubadap Çocuk müzik grubu çocuklar için ezberleri bozuyor.

Evrimin müfredattan kaldırılmasına karşılık “Evrim, okul müfredatından çıkarılıyorsa müzik repertuvarına girer!” diyorlar. Sarı Gelin, Kara Tren şarkıları yerine “Gökyüzü Kimin?” diyorlar.

Kendilerine ait sevdiğim en güzel cümle: " Baltalar elimizde dönemi kapandı! " nasıl da haklılığı olan cümledir. Şubadap çocuklar soruyor " Bomba yapan bay bilgin, hiç oyuncak yaptın mı? "

Bu güzel cümlelerin üzerine grup üyelerinden İnan Emeket ile Şubadap Çocuk’ a dair konuştuk.

.

Merak ettiğim ilk soruyu hemen sorayım. Şubadap Çocuk nedir? Kimlerden oluşuyor?

Şubadap Çocuk, Praksis Müzik Kolektifi’nin bir parçası. Kolektifteki herkes Şubadap şarkılarını çalıyor. Bir nevi staj yeri. Dolayısıyla Şubadap’ın sabit bir kadrosu yok. Bir de bunun yanı sıra ekiplerin kişilerle özdeşleşme meselesine dair ayık olma gerekliliğini bildiğimiz için zorunlu haller dışında isim kullanmamaya çalışıyoruz. Genellikle 5 kişilik bir ekip oluyor sahnede: Davul (bateri), bas, gitar, flüt, mandolin.

Şubadap Çocuk, ayrıca mevcut düzenin çocukları körleştirme hamlelerine karşı hegemonya çalışmasıdır. Onun için sadece bir sahne çalışması değildir. Emekçilerin yoğunlukta olduğu mahallelerde çocuklarla müzik temelli çalışmalar yapıyoruz. Sonra bu çocuklarla albümü yapıyoruz, içlerinden bir kısmı ile çalgı dersleri ile devam ediyoruz, hatta zamanla Praksis Müzik Kolektifi’nin çalışmalarında müzisyenler de oluyor.

Bugüne kadar toplamda üç albüm ortaya çıkmıştır. Albümlere ve müziklerin içeriklerine dair değinmek istedikleriniz nelerdir?

Şimdiye kadar yayınladığımız 3 albüm de tematik albümlerdir. İlk albüm Bilmiş Çocuğun Şarkıları; dostluk, barış, kardeşlik teması üzerine kurulu, ikinci albüm Dinonun Şarkısı; müfredat dışı bırakılan ‘evrim’temalı şarkılardan oluşuyor. Üçüncü albüm “Gökyüzü Kimin?”; doğa ve ekoloji şarkılarından oluşuyor.

Müzik biçimi olarak çocukların genel dinleme alışkanlıklarına uygun bir ‘sound’u tercih ediyoruz. Dolayısıyla TRT çocuk şarkıları biçiminin yerine rap, rock, reggae, ska ve hatta önümüzdeki albüm ile birlikte punk formunda şarkılar besteliyoruz ve farklı çalgılarla çocukları tanıştırıyoruz.

Şubadap Çocuk albümlerine nasıl ulaşacağız peki?

Tüm albümler internetten ücretsiz dinlenebiliyor ve indirilebiliyor. Müzikte ve her yerde egemen olan şirketler egemenliğinin ‘copyright’ı varsa bizim de ‘copyleft’imiz var. Onun için şarkılarımızın tüm hakları şirketlere değil, çocuklara ait.

Doğa, çevrebilim, dayanışma gibi temalara değinerek çocuk şarkıları üretiyorsunuz. Bu zamana kadarki çocuk albümleriyle ne kadar çocuğa ulaşmış oldunuz?

CD dağıtımlarımız, konserler ve internet erişimi ve geri dönüşler göz önünde bulundurulduğunda 300 bin civarı çocuk Şubadap şarkılarıyla tanıştığını tahmin ediyoruz. Bizim odak olarak hedeflediğimiz çocuk topluluğu 7-11 yaş. Yani ilkokul çocuklarıdır. Ülkede 4 milyon ilkokul çocuğu var. Yani daha çok çalışmamız gerekiyor.

Şubadap Çocuk, albüm masraflarını nasıl karşılıyor acaba? Nasıl bir destek alıyorsunuz? 

Praksis Müzik Kolektifi, bütün çalışmalarını aynı zamanda toplumun bir ihtiyacı olarak yapar ve sorumluluğu da paylaşmak ister. Maddi sorumluluğu paylaşmak için bulduğumuz yöntem #halksponsorluğu. Yani bir albüm çıkarılırken çeşitli mecralardan duyurular yapıyoruz ve albümlerin masraflarını destek olan insanların katkılarıyla çözüyoruz. Yeni albümümüz için de benzer bir süreç işletiyoruz şu an.

Şarkı sözlerinin yazılmasında nasıl bir süreç işliyor ve nelere dikkat ediyorsunuz?

Şarkı sözleri çok çeşitli insanlar tarafından yazılıyor, hatta besteleri de farklı insanlar yapabiliyor. Üzerine epeyce düşünülüyor, düzeltmeler yapılıyor hatta belki de yayınladığımız kadar sayıda şarkı bu titizlik sebebiyle şu an çöpte. Geniş bir danışma ekibimiz var. Biyolog, Psikolog, Rehberlik öğretmeni, sınıf öğretmeni, tiyatrocu gibi çok çeşitli alanlardan ama bir şekliyle çocuklarla teması olanlardan fikir ve eleştiri alıyoruz. Şarkılar bir de çocukların süzgecinden geçiyor ve onlarla da bir düzeltme yapılıyor ve nihayet kayda giriyoruz.

2017 Eylül ayının sonunda 'Dersler Uzun Teneffüsler Kısa' isimli albüm çalışması hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

‘Dersler Uzun Teneffüsler Kısa ’ çocukların temel sorunlarından biri, bunu öne çıkarmaya karar verdik. 6 şarkıdan oluşacak albüm için İzmir’in çeşitli mahallelerinde yaptığımız çalışmalardan 12 çocukla yaklaşık 2 aydır çalışıyoruz. Eylül sonunda albümü yayınlayacağız.

Yeni albüm dışında grubun farklı çalışmaları var mıdır?

Yeni albümün ardından bir Türkiye turnesi planlıyoruz. 7 Ekim’de İzmir’den başlayacağız. Tekirdağ, Ankara, Samsun, Artvin, Van, Hatay, Antalya gibi bir hat üzerinde ‘çocuklarla çocuk şarkılarını buluşturuyoruz’ şiarıyla konserler vereceğiz. Şimdilik takvim ve yerler netleşmedi. Hatta buradan da çağrımız olsun, okullar ve çocuklar için çalışma yapan kurumlar turne için bizimle irtibata geçebilirler.

subadapcocuk@gmail.com

Son olarak, müziğe ve tüm dünya çocuklarına neler söylemek istersiniz?

Son albümümüzden bir şarkı sözü ile noktalayalım. Çocuk, yetişkin herkes anlar: “Hey zorba dur bakalım orda!”