Sudan'da darbeciler muhalefetle anlaştı

Sudan'da darbe hükümeti ile sivil muhalif güçler arasındaki görüşmelerde anlaşma sağlandı. 3 yıl 3 aylık geçiş sürecinde ülkeyi 21 ay asker, 18 ay sivil bir başkan yönetecek.

Abone ol

DUVAR - Sudan'da Nisan ayında yaşanan askeri darbenin ardından askeri yönetim ile sivil muhalefet güçleri arasında aylardır süren görüşmeler sonuç verdi. Darbe yönetimi ve sivil koalisyonunun anayasa bildirisinin tüm maddelerinde anlaştıkları bildirildi.

Afrika Birliği Sudan Özel Temsilcisi ve ara bulucu Muhammed Hasan Lebat yaptığı açıklamada, "Bu anlaşmanın Sudan için tarihi bir an olduğuna inanıyoruz" diyerek anlaşmanın bir törenle açıklanacağını duyurdu.

Sivil güçler adına görüşmelere katılan heyette yer alan Babekir Faysal bir açıklama yaparak, “Askeri Geçiş Konseyi ile siyasi krizi sonlandıracak anayasa bildirisinin tüm maddelerinde uzlaştık. Nihai anlaşma pazar günü imzalanacak” dedi. Anlaşma asker ve sivillerden oluşan karma konseyin kurulmasını ve seçimlere kadar devlet başkanlığını dönüşümlü olarak yürütmelerini öngörüyor. Buna göre, geçiş dönemi, 3 yıl 3 ay sürecek. Bu süreçte konseye 21 ay asker, 18 ay ise bir sivil başkanlık edecek. Geçiş sürecinin ardından seçimlere gidilecek ve asker, yönetimi tamamen sivillere devredecek. (DIŞ HABERLER)