Sudan'da eylemciler orduya talep listesi sundu
Sudan'da 30 yıllık devlet başkanı Ömer el Beşir'in ordu tarafından görevden alınması sonrası eylemler sürüyor. Protestocular, askeri yönetime taleplerini anlattı.
DUVAR - 30 yıllık devlet başkanı Ömer el Beşir'in kitlesel eylemlerin sonucunda ordu tarafından görevden alındığı Sudan'da, eylemcilerin askeri yönetim üzerindeki baskısı sürüyor. Savunma Bakanlığı'nın önündeki oturma eylemi devam ederken, taleplerini askeri yönetime resmen sunan protestocular sivil yönetime geçişin hızlandırılmasını istiyor.
Beşir'in devrilmesini sağlayan protestoları örgütleyen Sudan Profesyoneller Birliği'nden 10 kişilik bir heyetin, dün gece geç saatlerde askeri yönetime sunduğu taleplerin bazıları şöyle:
- Askeri geçiş konseyinde sivil isimlerin de yer alması,
- En kısa sürede tamamı sivillerden oluşan bir hükümet kurulması,
- Beşir'in yakın yardımcılarının görevden alınması,
- Bizzat Beşir'in kendisine bağlı olan ve eylemler sırasında da polisle askerden bağımsız olarak protestoculara saldıran milislerin dağıtılması,
- Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Birimi'nin yeniden yapılandırılması.
Sudan'da Aralık 2018'de ekmeğin fiyatının üç katına çıkması sonrası hayat pahalılığına karşı başlayan ve Beşir'in istifası talebiyle yayılan eylemler, 6 Nisan günü (geçen cumartesi) tırmanmıştı. Ordu halktan yana ağırlığını koyarak Beşir'i perşembe günü görevden alsa da, eylemciler Yüksek Askeri Konsey'in yol haritasında öngörülen iki yıllık geçiş sürecine karşı çıkıyor.
SİYASİ TUTUKLULAR BIRAKILACAK
Nitekim, Yüksek Askeri Konsey'in liderliğini üstelenen Savunma Bakanı Avad bin Avf da bu mevkide bir gün kalabildi; Beşir rejiminin devamı olduğu gerekçesiyle gelen tepkiler üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Birimi'nin Başkanı Salah Gosh da istifa etti. Beşir'in görevden alınması sonrası getirilen gece sokağa çıkma yasağı kaldırıldı; Beşir'in olağanüstü hal yasaları kapsamında siyasi sebeplerle tutuklanan tüm mahkumların da serbest bırakılacağı açıklandı.
'OTURMA EYLEMİ ELİMİZDEKİ EN GÜÇLÜ SİLAH'
Askeri Konsey eylemcilerin taleplerinin dikkate alınacağını vurgulasa da, binlerce kişinin Savunma Bakanlığı önündeki eylemi sürüyor. Son olarak, Sudan Profesyoneller Birliği'nden "Taleplerimiz açık ve bunlara hâlâ ulaşamadık, neden eve dönelim? Oturma eylemimiz, elimizdeki en güçlü silah" açıklaması geldi. (Dış Haberler)