Sudan'da siviller tahliye edilmeyi bekliyor: 'Her an vurulabiliriz'

Ordu ve paramiliter güçler arasında çatışmaların sürdüğü Sudan'ın başkenti Hartum'da hasta ve yaralılara yetişmeye çalışan Sudanlı doktorlardan biri, "Her an vurulmayı bekliyoruz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasındaki çatışmalar 6'ncı gününde devam ederken çatışmalar arasında mahsur kalan siviller de bölgeden tahliye edilmeyi bekliyor. Başkent Hartum'dan çıkamayan siviller, gıda sıkıntısı ve hastanelerin sağlık hizmeti veremez hale gelmesi yüzünden korku içinde.

SİVİLLER SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN HABERLEŞMEYE ÇALIŞIYOR

Kenya, Tanzanya, Almanya ve Japonya gibi birçok ülke Sudan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye çabalasa da çatışmaların başında HDG'nin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladığı Hartum uluslararası havaalanına uçak inişinin güvenli olup olmadığı belli değil.

Tanıkların anlattığına göre, başkent Hartum'da elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. Kenti çevresine bağlayan yollar ve köprüler bombalandığı için ilk aşamada kaçamayan sivillerin kentten çıkışı iyice zorlaşmış durumda. Fransız haber ajansı AFP, Hartum'da kalan halkın sosyal medya üzerinden oluşturdukları haberleşme ağları sayesinde birbirlerine tavsiyelerde bulunduklarını ve dayanıştıklarını aktardı.

'ÇOK SAYIDA CESET ÖYLECE BIRAKILDI'

Başkent Hartum'da hasta ve yaralılara yetişmeye çalışan Sudanlı doktorlardan biri, 'Her an vurulmayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Çoğu çatışmalarda yaralanmış olan hastalara bakan doktor, 'kendisini çok çaresiz hissettiğini ve insanların gözünün önünde birer birer öldüğünü görmenin çok zor olduğunu' anlattı. 

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'nin verilerine göre, çatışmalar sebebiyle başkent Hartum'daki 59 hastaneden 39'unun çalışamaz durumda. Çalışamaz duruma gelen hastanelerden 9'u bombalandı ve 16'sı zorla tahliye edildi.

Hâlâ boşaltılmamış hastanelerde ise hastalar temiz su ve yiyecek sıkıntısı ile karşı karşıya ama 'güvenli bir koridor oluşturulamadığı, hastaları taşıyacak araçlar bulunmadığı ve benzin de bulunamadığı için' güvenli olmadığı halde tahliye edilemiyor.

BBC'ye konuşan Sudanlı doktor ayrıca tahliye edilmek zorunda kalınan hastanelerde çok sayıda cesedin de öylece bırakıldığını anlattı.

'UYKUSUZ ÇALIŞAN DOKTORLAR ÇALIŞAMAYACAK NOKTAYA GELDİ'

Sudan Tabipler Birliği Koordinatörü Doktor Ahmed Abbas da BBC radyosuna verdiği demeçte, durumun çok kötü olduğunu doğruladı. Doktor Abbas, hala boşaltılmayan hastanelerde oksijen ve hayat kurtaran ilaçlarla ilgili sıkıntıların başladığını söyledi, uykusuz çalışan doktorların artık dayanamayacak noktaya geldiklerini anlattı.

Abbas, hastaların ayrıca kan bulunamaması, personel yokluğu, zamanında müdahale edilememesi gibi sebeplerle de hayatlarını kaybettiklerini söyledi. Doktor Abbas ve Hartumlu doktor, bazı hastanelerin çatışan tarafların savaşçıları tarafından sığınak olarak kullanıldığını da aktardı. (BBC Türkçe)