Suikast girişimi sonrası ABD'de anket: Trump'ın oyları yükseldi mi, azaldı mı?

ABD'de eski başkan ve Cumhuriyetçi başkan adayı Trump'a silahlı saldırının ardından yapılan bir anket, seçmenlerin oy verme eğilimlerinin suikast girişiminin ardından değişip değişmediğini gösterdi.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından seçmenlerin oy verme eğilimlerinin değişip değişmediğini yapılan yeni bir anketin sonuçları ortaya koydu. CBS News, 5 Kasım'da Demokrat Parti'nin adayı Başkan Joe Biden ile Trump arasında geçmesi beklenen başkanlık seçimlerine ilişkin 16-18 Temmuz'da seçmenlere kime oy vereceklerini sordu.

AA'nın aktardığına göre, anket sonuçları, Donald Trump'ın kendisine yönelik suikast girişiminin ardından rakibi Biden karşısındaki üstünlüğünü artırdığını ortaya koydu.

TRUMP'IN OYU, YÜZDE 50'DEN 52'YE YÜKSELDİ

3 Temmuz'da yapılan anketin sonuçlarına göre yüzde 50 oy alacağı tahmin edilen Trump, güncel ankette oy oranını yüzde 52'ye çıkardı. Biden'ın oy oranı ise 3 Temmuz'daki ankette yüzde 48 iken, mevcut ankette yüzde 47'ye düştü. Anket katılımcılarının yüzde 54'üne göre Trump, kendisine yönelik suikast girişiminin ardından birleştirici bir tavır takındı.

Biden'ın çekilmesi halinde Demokratların adayı olarak değerlendirilen Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Trump'ın karşılaşması durumunda ise eski başkan yine önde görülüyor. Bu durumda Trump'ın oyların yüzde 51'ini, Harris'in ise yüzde 48'ini alacağı tahmini yapılıyor.

BIDEN'A 'YARIŞTAN ÇEKİL' ÇAĞRILARI ARTIYOR

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden'a, özellikle Trump'la katıldığı canlı münazaradaki performansının ardından başlayan ve kendi partisinin içinden de gelen 'seçim yarışından çekil' çağrıları da artıyor. Son olarak altı Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi ile bir Demokrat senatör, Biden'a, 5 Kasım'daki başkanlık yarışından çekilmesi için çağrıda bulundu.

The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, Teksas eyaletinden Marc Veasey, Wisconsin eyaletinden Mark Pocan, Illinois eyaletinden Jesus Garcia ve California eyaletinden Jared Huffman, Biden'a mektup yolladı. Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile yaptığı münazaranın ardından Başkan Joe Biden'ın zihinsel ve fiziksel sağlına ilişkin sorgulama süreci devam ederken, dört Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi, mektupta, Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesi gerektiğini belirtti.

'YAPILMASI GEREKEN EN SORUMLU DAVRANIŞ ÇEKİLMEKTİR'

"Şimdi bayrağı yeni Demokrat liderlere devretme zamanı" denilen mektupta, şunlar kaydedildi: "Yaşın ve sağlığına dair kamuoyunun yaygın endişelerinin, kazanılması gerekilen bir kampanyayı tehlikeye attığı gerçeğiyle yüzleşmeliyiz. Bu algılar belki adil değil ancak geçen ayki münazara sonrasında arttı ve artık değişmeleri pek mümkün görünmüyor. Bu durumda yapılması gereken en sorumlu ve vatansever davranış, partiyi Beyaz Saray'dan yönetmeye devam ederken adaylıktan çekilmendir."

Kaliforniya eyaletinden bir diğer Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Zoe Lofgren, Başkan Joe Biden'a gönderdiği mektupta, adaylığının Beyaz Saray'ı kaybetme yönünde ve ABD Kongresi'nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ile Senato yarışlarını muhtemelen kötü etkileyecek şekilde ilerlediğini kaydederek, 'seçimlerde Trump'ı yenecek başka bir Demokrat adaya fırsat tanımak için' adaylıktan çekilmesini tavsiye etti.

'BIDEN'IN KENARA ÇEKİLMESİNİN ZAMANI GELDİ'

Ohio eyaletinden Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Greg Landsman da yaptığı yazılı açıklamayla, Biden'ın adaylıktan çekilmesine yönelik çağrılara katıldı. Landsman, konuya ilişkin açıklamasında, "Başkan Biden'ın kenara çekilmesinin, Donald Trump'a karşı güvenilir ve tutarlı bir şekilde Amerika'nın geleceğini savunabilecek yeni bir lideri aday göstermemizin zamanı geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, New Mexico eyaletinden Demokrat Senatör Martin Heinrich, yaptığı yazılı açıklamada, "Yarıştan çekilip çekilmemesi tamamen Başkan Biden'a kalmış bir karar. Ben, adaylıktan çekilmesinin ülkemizin yararına olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Böylece Demokratların Ulusal Kongresi öncesi Biden'a başkanlık adaylığından çekilmesi için çağrıda bulunan Demokrat Partili Kongre üyesi sayısı 31'e yükseldi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)